Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Božinović: Ako ovog tjedna ne bude pada novozaraženih uvest ćemo nove mjere, ponajviše restrikcije okupljanja ljudi

16.11.2020. 13:53


Danas je u Hrvatskoj ukupno 1.313 novooboljelih od koronavirsua, a postotak pozitivnih je 17,15 posto.
Ukupno 191 osoba je na rspiratoru, što je 13 više nego jučer, objavljeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.
Novo hospitaliziranih je 166, a otpušteno je 75.
Oporavljeno je 2.507 osoba.
“Čuli smo izvješće od stožera, da imamo 1.313 novih slučajeva, to je manje nego prošlog ponedjeljka. Rekla bih da i dalje možemo govoriti o usporenom rastu. U mnogim županijama je manje slučajeva nego obično, ali je ipak riječ o ponedjeljku i manje testiranja tijekom vikenda.
Treba pričekati nove rezultate pa vidjeti treba li poduzimati nove mjere. U županijama s visokom konicidencijom bismo provodili brze antigenske testove, no to je tek najava, koju treba realizirati, rekla je dr. Bubaš.


Prekršajne prijave i kazne
Davor Božinović je odgovorio na pitanje o glasinama da se interno provode masovna testiranja u Gradu Zagrebu.
“Mi jesmo u kontaktu s kolegama iz gradskog stožera i u ovom trenutku oni još nisu donijeli neku konkretnu odluku, a bilo bi dobro da je oni iskomuniciraju. Danas je sastanak gradskog stožera. Ono kako vidimo testiranje antigenskim testovima može pridonijeti brzoj trijaži onih koji su zaraženi i mogu zaraziti druge, to može pomoći kod simptomatskih slučajeva. Vidjet ćemo kako je to zamislio Grad Zagreb. Time se može postići ubrzavanje detekcije onih građana koji su u zaraznoj fazi epidemije.
Što se tiče drugih dijelova testiranja, asimptomatskih se mali broj otkrije ovim testovima, a svi negativni morali bi ići na PCR testiranje kako bi utvrdili jesu li doista negativini. Ovo kako je zamislio Grad Zagreb tako je krenuo i HZJZ, to je usmjereno na slučajeve koji su simptomatski, to je najveća vrijednost ovih testiranja, a kod asimmtpomatskih to je neki doprinos, ali obzirom na kapacitete i činjenicu da nekih 17 posto proračuna Ministarstva zdravstva ide na testiranje moramo biti racionalni kod tih odluka, rekao je Božinović.
Na pitanje da neki klubovi krše mjere Božinović je rekao da su 24 prekršajne prijave podnesene protiv pravnih osoba u ugostiteljstvu, a naplaćeno je nešto više od 6.000 kuna kaz
“Što se tiče ilegalnih okupljanja tu će se još dodatno angažirati i policija i Civilna zaštita i Državni inspektorat i pozivam sve koji imaju informacije o ilegalnim partyima (za ono što je objavljeno u nekim medijima, policija se već pokrenula). Molim sve, da ne bismo kaznili sve ugostitelje, koji primjenjuju epidemiološke mjere, pozivam građane i medije koji imaju informacije da se bilo što odvija izvan predviđenog radnog vremena ili na nekim ilegalnim lokacijama da o tome obavijeste polciju, pa će se djelovati i to vrlo strogo.
“Odluke o Velikoj Gospi, Koloni sjećanja u Vukovaru su tradicionalne manifestacije i teško je reći da će tradicija tek tako nestati. Smatramo da je odgovorno anticipirati da će se nešto dogoditi i probati, kao u Vukovaru stvoriti neke epidemiološke okvire kako se nešto ne bi dogodilo u smislu širenja virusa. Radi se na provedbi tih protokola, danas je vukovarski stožer donio odluku o zabrani rada ugostiteljskih objekata 18. studenog i to je još jedna mjera i poticaj da svi obilježe Dan sjećanja uz odgovornost.


Dodatne restrikcije
Božinović je zatim govorio o mogućem uvođenju novih mjera.
“Kao što se i sami kazali, mi ćemo ovaj tjedan nakon što je stopa rasta novozraženih, puno manje nego prije nekoliko tjedana, ali nas to ne zadovoljava da je rast mali, već moramo ići prema smanjenju. Ako ne bude smanjenja ovog tjedna onda bismo razmotrili neke nove mjere, a koje ne bih sada konkretno govorio. No, znate da se to odnosi na dodatnu restrikciju okupljanja ljudi i skraćenje radnog vremena, kao uvođenje obveze da se radi što više od doma.
“Broj zaraženih i umrlih kod nas je relativno visok, ali ako gledamo ukupnu brojku, Hrvatska je među sedam najboljih zemalja po broju zaraženih na milijun stanovnika. Austrija, Slovenija i Belgija su znatno lošije od nas”, rekao je Vili Beroš, dodavši da je diljem Europe zabilježen značajan porast broja zaraženih.
“Nismo zadovoljni tim brojkama, s ministrom Božinovićem razgovarat ćemo o daljnjim akcijama, ali ipak sve govori da je situacija stabilna. Nažalost, sve upućuje na to da će broj preminulih biti isti kao broj hospitaliziranih”, rekao je Beroš.
“Ako uspoređujete naše mjere i mjere kod drugih, s blažim mjerama postižemo bolje, ako ne i jednake rezultate”, rekao je Beroš. “Dajte da dodatnom odgovornošću polučimo to da ne moramo pogoršavati mjere”, dodao je.
“Svi preminuli, koji umru od covid infekcije se pribrojavaju službenim brojkama. Ubrajaju se i oni koji nisu umrli u bolnicama”, rekao je Beroš.




Brzi testovi
Govoreći o većem broju testiranja, Bubaš je rekla da to nikako neće izgledati kao u Slovačkoj. “Moramo voditi računa o resursima”, rekla je Bubaš.
Upitani o antigenskim testovima, Beroš je rekao da će oni, kao i dosad, biti besplatni za ljude za koje postoji sumnja da su zaraženi.
“Kad biste se prisjetili ovoga što ste danas čuli, svi se previše ponavljamo. Ja bih voljela kad biste vi svojim riječima, kao novo lice, pozvati ljude da se pridržavaju mjera. U jednoj županiji se epidemija nije smirila od devetog mjeseca i širi se, mene to zabrinjava uz to da mi ovu pjesmicu o mjerama ponavljamo od 9. mjeseca. Došli smo do toga da moramo voditi računa o socijalnom distanciranju, moramo smanjiti broj kontakata. Za mlade je to teže, ali nije vrijeme za tako bliske kontakte. Razmišlja se da bi se u nekim županijama provelo brzo antigensko testiranje da se brzo izoliraju oni koji su zarazni”, rekla je Bubaš.
“To ne bi sličilo na Slovačku, nisu to masovna testiranja nego ciljana testiranja”, dodala je.
Beroš je potvrdio da će brzi antigenski testovi biti besplatni.
“Europa želi napraviti brzu analizu. Nakon toga ćemo, kad se sva iskustva analiziraju, ECDC će dati svoje smjernice. Nije isto koga testirate antigenskim testovima”, dodala je Alemka Markotić. ”