Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

DUJE BRALA Nisam vjerovao da ću ove sezone dobiti takvu priliku

16.11.2020. 09:13


Vjerojatno ne postoji sportski kolektiv u svijetu kojem nije najveća želja da mu u seniorskom sastavu završe igrači koji su prošli sve klupske dobne uzraste, uspinjući se stepenicu po stepenicu zaokružujući cijeli proces sazrijevanja do završnog proizvoda ili tzv. gotovog igrača. U ova moderna vremena kad klubovi pošto-poto traže samo rezultat, zaboravlja se ili bolje reći zapostavlja, razvoj mladih igrača, ne ukazuje im se prava prilika, dovode se razni plaćenici sumnjive kvalitete i teško se navijačima identificirati s nekim tko je tek puki prolaznik i zapravo ne mari za išta drugo osim osobne statistike i o stavkama u ugovoru. Nažalost, takva je sudbina posljednjih desetljeća i Košarkaškog kluba Zadar u kojem se na prste jedne ruke mogu nabrojati domaći mladi igrači koji su dobili pravu šansu i za koje se moglo kazati da su zalog za ljepšu zadarsku košarkašku budućnost.


Splićani ga upamtili
Iznimka koja potvrđuje to pravilo ove sezone je 17-godišnji Duje Brala čiji doprinos na parketu ukazuje da se radi o igračkom potencijalu kojeg se na Višnjiku čekalo jako dugo. Prometnuo se golobradi Brala u standardnog aktera, štoviše s 25 minuta u prosjeku u HT Premijer ligi s učinkom od 10.3 poena, 3.4 skoka, 2.3 asistencije i jednom ukradenom loptom treći je najkorisniji igrač Zadra, odmah iza Domagoja Vukovića i Dominica Gilberta dok mu veliki plus u košarkaškom sazrijevanju donose i nastupi u abaligaškoj konkurenciji gdje mu trener Veljko Mršić daje prosječno 11 minuta po utakmici. I naravno kako se uvijek dobro dobrim vraća tako je i mladi Duje uzvratio treneru odličnim partijama, a posebno se svidjela ova zadnja protiv Splita u kojoj je 17-godišnjak briljirao s 14 koševa u 23 minute na terenu. Bio je to tek nastavak Bralinih odličnih izvedbi iz prijašnjih utakmica protiv Furnira i Škrljeva kojima je zabio 15 i 22 poena.
– Nekad se istaknem ja kao jedan od najmlađih, nekad to bude netko drugi. Ipak je najvažnija obrana i iz nje sve kreće. Vidjelo se protiv Splita da smo od prve sekunde ušli s pravim pristupom, puno smo pričali u obrani, zatvarali im bekove i ispalo je jako dobro – skromno će Brala nako odlične predstave protiv momčadi abaligaškog ranga i koja ga je u određenim trenucima utakmice podcjenjivački puštala na vanjskom šutu, no ta taktika im se nije pokazala učinkovitom jer je najmlađi zadarski igrač mrtvo-hladno pogodio dvije trice s kojima je i popločan put do pobjede.
– Dosta su mi ti otvoreni šutevi značili po pitanju samopouzdanja jer se nekad previše mislim hoću li šutnuti loptu pa me to još više smeta. Split me evidentno puštao samog na šutu i drago mi je da sam uspio s dvije trice odgovoriti na tu njihovu obranu. Meni je naravno super došlo i najviše mi je drago zbog tog dobivenog samopouzdanja.
To samopouzdanje iz utakmice u utakmicu raste, i sad se čini davnom ona prva prava prilika koju mu je Mršić pružio u prvoj utakmici sezone, protiv Šibenke na Višnjiku krajem rujna. Niti dva mjeseca poslije stigla je rutina i sad je nekako sve počelo sjedati na svoje mjesto.
– Nisam vjerovao da ću ove sezone dobiti takvu priliku, naravno da sam sretan i svaka čast treneru Mršiću na svemu. Posebno osjetim razliku u mentalnoj pripremi od one prve koju sam odigrao na početku sezone protiv Šibenke i ove posljednje protiv Splita. Tada mi se toliko toga motalo po glavi, npr. krećem u prvoj petorci, očekivanja trenera, suigrača i navijača, sve se to izmiješalo s tremom koju sam imao, no već sada je sve nekako potpuno drukčije, stekao sam određenu naviku i nestalo je svih tih čudnih pitanja iz glave.


Napadački ritam
Košarkaško sazrijevanje nije lagan proces pa na tom dugom putu treba korigirati i mnoge nedostatke. Brala će zato priznati da mu je lakše igrati obranu nego napad.
– Svjestan sam da moram davati preko maksimuma, posebno u obrani, a u napadu sigurno još treba neke stvari posložiti. Još sam malo ukočen i nedostaje mi pravog samopouzdanja pri šutu. Evo, protiv Splita je ispalo dobro, nadam se da ću i nastaviti sezonu s dobrim napadačkim ritmom.
Dojam je da se u zadnje dvije utakmice, protiv Partizana i Splita, podigla forma cijele momčadi. Slijede li vedriji dana na Višnjiku nakon podosta rezerviranog otvaranja sezone.
– Na svakoj utakmici smo dosad davali sto posto, igrali s Partizanom ili sa Škrljevom, no osjetilo se u ovoj zadnjoj protiv Splita da smo se posebno zbili i da je bila odlična energija. Nekad se baš poklopi da bude sve kako smo i zamislili kao u četvrtak protiv Splita, nekad ispadne loše. Kako god završilo na kraju siguran sam da smo u svakoj utakmici dosad davali svoj maksimum, a na nama je da se potrudimo u nastavku sezone biti na sličnoj razini kao protiv Splita i onda ne sumnjam da ćemo napraviti mnogo dobrih stvari.
U te dobre stvari sigurno spada i izdašniji omjer na abaligaškoj ljestvici. Taj dio još uvijek je nedorečen s tek jednom pobjedom iz šest utakmica.
– Protiv Mege smo bili blizu, kao i protiv Krke i Splita. Ne znam što bih pametno mogao reći kad se osvrnem na te utakmice. Dali smo sve od sebe, ipak nije išlo preko toga. Sada smo na 1-5, slijedi gostovanje kod FMP-a što nam je dobra prilika za odlazak na 2-5. Neće biti lako kao što nijedna utakmica u ABA ligi nije lagana, ali sigurno smo se digli i stabilizirali u zadnje vrijeme i mislim da ćemo imati što za kazati u sljedećim regionalnim izazovima.
 




Carter i Onuaku donijeli pomak


Bolje igre u zadnje vrijeme neposredno su vezane i za dolazak Justina Cartera i Chinanua Onuakua. Taj američki dvojac donio je ne samo igračke već i liderske kvalitete. Vidi se da je Zadar s njima sasvim druga momčad.
– Carter igra s puno iskustva. Zna kako se igra, zna izvući faul, i daje mi jako puno savjeta, na čemu mu se iskreno zahvaljujem. Slično mogu reći i za Chinanua. Odlični su za šalu kao i za ozbiljne stvari i sigurno su nam donijeli pomak što se tiče kvalitete, a i mentalne čvrstine.
Stigao je i toliko očekivani bek-šuter Kodi Justice. Nije još imao priliku zaigrati, ali odradili ste nekoliko treninga. Trebao bi Justice biti ta kockica u Mršićevom mozaiku koja nedostaje cijelo vrijeme.
– Odradili smo tek nekoliko treninga, ali se na prvu vidjelo da je odličan lik, vidi se da je izvrstan šuter i da će nam doći kao naručen. S njim bi trebali biti puno raznovrsniji u napadu – kazao je Brala.
 


‘Profesionalac’ u klubu i ‘trećaš’ u srednjoj


Uz ‘profesionalne’ obveze u klubu Brala mora misliti i na školske dužnosti. U trećem je razredu privatne Ekonomske škole u koju se nedavno prebacio iz redovne Ekonomske škole što mu je umnogome olakšalo život.
– Imam dva treninga dnevno i praktički je nemoguće biti na dva mjesta u isto vrijeme, zato malo idem, pa malo ne idem. Ali nadoknadim sve s online nastavom i polaganjem ispita – kazat će Duje koji sigurno živi atipičniji tinejdžerski život u odnosu na svoje vršnjake.
– Zakinut sam za mnoge stvari, ali uspijem isto organizirati svoje vrijeme da imam vremena i za privatni život. Nije lako, puno je obveza, treninzi i putovanja, školske obaveze, ali nađem vremena za druženje s prijateljima i djevojkom, ode se na kavicu, napravi se đir, ne mogu se požaliti…