Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Frane Herenda: »Krenuli smo s brojkama pa zašto ne s njima i nastaviti?«

16.11.2020. 14:26


U zadarskoj Gradskoj loži održana je promocija romana Frane Herende, trećeg djela ovog autora. Roman »Sedam« koji je ondje predstavljen nastavak je ranijeg autorovog djela »Soba 909.« Djelo su zajednički predstavili sam autor i Valentina Mlađen, oboje dobro raspoloženi i puni pozitivne energije.
– Nažalost ove godine neće biti Interlibera te će zato prestavljanje ovog romana biti održano u Gradskoj loži u Zadru. – objasnila je Mlađen pitavši Herendu zašto je naziv romana baš »Sedam?«
– Krenuli smo s brojkama pa zašto ne s njima i nastaviti. Radnja ovog romana događa se sedam godina kasnije od radnje »Sobe 909.« Isto tako glavni lik romana počini sedam smrtnih grijeha, iako djela nema religijsku konotaciju. Nadalje, ljubitelj sam filma »Se7en« pa možemo reći da mu je ovo mali ‘hommage’. Volim i Zvjezdane staze te lik Sedme od devet, rekao nam je Herenda dodajući kako priču već godinama drži u glavi te kako mu je pošto je brbljav bilo teško istu skrivati.


Pesimističan ton
Potom je pročitan jedan ulomak iz romana kako bi okupljeni mogli osjetiti njegov ton koji je bio dosta pesimističan što karakterizira citat: »Izgubio sam sebe, ostala mi je samo korporacija.«
– Ne biraš romane i likove u njima, oni se jednostavno dogode. Ako ćeš na to utjecati učiniti ćeš nešto loše. Moj glavni lik bio je antijunak s potencijalom da postane junak, objasnio je Herenda.
Na komentar Valentine Mlađen kako je »Sedam« mnogo mračniji od »Sobe 909« te upit je li ta razlika dvaju romana namjerna autor je odvratio da je prvo sve zamislio kao jedan roman, ali je razlika među njima bila predrastična te se odlučio priču ispričati u obliku triologije.
Na pitanje zašto glavni lik ne može pobjeći od korporatizma ako je autor u tome u svom životu uspio Herenda je ovako odgovorio:
– Želio sam vidjeti što bi se dogodillo da sam ostao na tom putu. Ovaj roman posvećen je onima koji su na njemu ostali.


Prijelomna točka
Uslijedilo je čitanje još jednog ulomka iz djela, a potom je Mlađen autora upitala očekuje li da će ga se jednog dana citirati kao Mešu Selimovića ili Ivu Andrića.
– Ne znam, oni su daleko bolji pisci od mene, a i živjeli su i stvarali u drugom vremenu. – kazao je Herenda. Na daljnje pitnaje, vezano uz sudbinu svog antijunaka, replicirao je kako je svatko na neki način zaslužio ono što mu se u životu dogodi te kako svatko ima prijelomnu točku kad neke stvari može promijeniti, ali mnogima nedostaje snage za to. Naposljetku se izravno obratio svima koji su predstavljanje pratili.
– Hvala vam na dolasku, ima vas i više nego što sam mislio da će vas biti. Pozdravljam i sve koji su nas pratili preko facebooka. (Krešimir RADOŠ)