Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

MEĐU NAJBOLJIMA Zadar radi na EU projektima vrijednim 250 milijuna kuna!

16.11.2020. 10:17


Ovogodišnji Dan grada Zadra upriličit će i događaj posebno važan svim Zadranima – svečano otvaranje šetnice na Bedemima. No, tek manji broj građana zna da je jedan od simbola Zadra tek jedan u nizu projekata financiranih EU sredstvima, a ovdje je riječ o projektu Zadar baštini – Integrirani kulturni program grada Zadra 2020 godine.
Naime, europskim novcem u gradu se trenutačno financira iznimno velik broj projekta, a o onim najvažnijima razgovarali smo s pročelnikom za EU fondove, Antom Ćurkovićem. Osobito nas je zanimalo koje kapitalne projekte Zadrani mogu očekivati iduće godine, s obzirom da je poznato kako se u povlačenju europskih sredstava Grad Zadar pokazao kao jedan od uspješnijih gradova u Hrvatskoj.


15 projekata zaštite okoliša
Naime, još od 2013. godine do danas provedeno je ukupno 39 projekata financiranih EU sredstvima, ukupne vrijednosti 87 milijuna kuna, o čemu pročelnik kaže:
– U 2020. godini grad Zadar provodi 31 EU projekt ukupne vrijednosti 250 milijuna kuna. Od spomenutog broja projekata, 15 njih provodi se na području zaštite okoliša, prometa i urbane mobilnosti, osam u području kulture i turizma, pet u području obrazovanja i socijalne skrbi te tri u području inovacija i gospodarskog razvitka. Trenutačno najveći kapitalni projekti su rekonstrukcija Providurove palače, uređenje bedema i rekonstrukcija Centra za mlade. U prvoj polovici 2020. godine pristigle su odluke o financiranju i to za projekt digitalizacije javnog prijevoza i parkinga, Zadar Urban Mobility te projekt rekonstrukcije Tuđmanove ulice s ugradnjom inteligentnog transportnog sustava. Pristigla je i odluka o financiranju za projekt komunalne infrastrukture poduzetničke zone Crno te odluka za financiranje projekta izgradnje novog poduzetničkog inkubatora, ističe Ćurković, napominjući kako ukupna vrijednost svih ovih projekata iznosi 210 milijuna kuna.


30 posto gradskog proračuna
O kakvoj je svoti riječ zapravo najbolje govori podatak da je to čak 30 posto gradskog proračuna. S obzirom da je riječ o iznimno velikim ulaganjima realiziranim uz pomoć EU sredstava, jasno je zašto 2020. i 2021. godina predstavljaju sam vrhunac povlačenja sredstava u ovom programskog razdoblju.
– Nakon višegodišnjeg planiranja, programiranja i pripreme dokumentacije većina kapitalnih projekata sada je napokon u fazi provedbe. Dovršetkom svih kapitalnih projekata osigurat će se potpuno nova razvojna perspektiva grada. U isto vrijeme glavni zadatak gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Brankom Dukićem je osigurati vlastiti udio za sufinanciranje svih navedenih projekata i osigurati kapacitete za njihovu provedbu. Gradonačelnik Dukić s pročelnicima svih upravnih odjela svakodnevno sudjeluje i doprinosi uspješnoj pripremi i realizaciji EU projekata, kaže nam Ćurković.




Uređenje bedema
Naime, poznato je kako Grad Zadar još od 2014. godine, koristeći sredstva EU fondova intenzivno ulaže u zaštićenu nepokretnu kulturnu baštinu, čime se revitaliziraju i obnavljaju dobra od iznimnog kulturno-povijesnog značaja ne samo za Zadar, već i za nacionalnu i svjetsku kulturnu baštinu. Pročelnik tako napominje da je Grad, nakon završenog projekta obnove Kneževe palače, kroz projekt Zadar baštini – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020, osigurao bespovratna sredstva za rekonstrukciju Providurove palače i parterno uređenje Bedema zadarskih pobuna:
– Ovdje je riječ o ulaganju većem od 66 milijuna kuna u čijoj pripremi i provedbi od samog početka sudjeluju Upravni odjel za EU fondove, Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo te Upravni odjel za kulturu i šport grada Zadra. Ovu i iduću godinu svakako će obilježiti EU projekti, odnosno ulaganja u nove kulturne centre grada Zadra. Grade se i rekonstruiraju novi kulturni centri, Providurova palača, UNESCO-vi Bedemi, te Centar za mlade. Radi se o projektima na čijoj pripremi se intenzivno radilo zadnje desetljeće, čiji će novi sadržaji nakon dovršetka vrlo brzo trajno oplemeniti naš grad, pozitivno utječući na ukupni razvoj, obrazlaže pročelnik, dodajući da veliki strateški projekti poput obnove Kneževe i Providurove palače, Bedema zadarskih pobuna te Centra za mlade, osim novih sadržaja, za građane ujedno nose važnu reformsku komponentu jer dovode i do reorganizacije sustava i novog načina funkcioniranja gradskih institucija i kompletne kulturne scene grada.


Prostori posvećeni urbanoj kulturi
Ćurković ističe i kako su u tijeku radovi u Providurovoj palači, konkretno na čeličnoj konstrukciji, ugradnji komunikacijskog zmijolikog hodnika kojim će se riješiti vertikalna komunikacija kroz muzej, ali na način, kako naglašavaju u Odjelu, da njegova građevinska struktura ostane sačuvana.
Dovršavaju se i restauratorski radovi na zidnim oslicima na prvom katu palače i narednih se mjeseci očekuje i dovršetak preostalih obrtničkih radova. Ćurković napominje kako je ovdje riječ o iznimno složenom i zahtjevnom projektu čiji se dovršetak očekuje u prvoj polovici 2021. godine i čijim će se dovršetkom zaključiti jedna od najvećih investicija u nepokretnu kulturnu baštinu u Hrvatskoj.
– Dugo očekivani prostor posvećen urbanoj kulturi, nezavisnoj sceni i udrugama treći je najvažniji kapitalni projekt koji je u ovoj godini započeo s realizacijom. Ukupna vrijednost projekta iznosi 39,9 milijuna kuna. Sredstva su osigurana u okviru ITU mehanizma. U sklopu bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića u ovom trenutku izvode se radovi te se dovršetak projekta očekuje u drugoj polovici 2021. godine. Prostor Centra treba ponuditi neformalniji, participativniji i proaktivniji sadržaj koji će ovisti o potencijalima raznih umjetničkih, kreativnih i kulturnih faktora koje grad ima. Upravo zbog toga je kod ovog projekta važno uz samu infrastrukturu stvoriti i okvir djelovanja, odnosno uvjete za razvoj zajednice koja će jednom djelovati i nadamo se biti kreativna i aktivna na korist korisnika budućeg centra, kaže pročelnik po kojemu će dodatnu garanciju zanimljivog i svima pristupačnog kulturnog sadržaja osigurati i Gradska knjižnica Zadar kao etablirana institucija zadarske kulture koja će biti smještena u prizemlju budućeg Centra u kojemu će se formirati poseban odjel za mlade:


Privlačenje investicija
– Zajedno s Knjižnicom prostor će u Centru dijeliti brojne udruge iz područja kulture i mladih koje će kroz sinergijsko djelovanje raditi, stvarati, istraživati i aktivno sudjelovati u kulturnom životu grada. Dovršetkom projekta stvara se novi, kvalitetan kulturni sadržaj koji brojnim građanima grada Zadra, naročito mladima treba služiti kao prostor inspiracije, učenja i druženja, dok će kulturnim institucijama omogućiti novi, napredniji način funkcioniranja, kaže na kraju pročelnik Odjela za EU fondove, najavljujući kako, osim navedenih projekta, u sklopu ITU mehanizma Grad Zadar provodi još nekoliko strateških projekata čiji se dovršetak očekuje u naredne dvije godine:
– U sklopu ITU mehanizma osiguralo se financiranje nove razvojne zadarske perspektive u području znanosti i obrazovanja, razvoja UNESCO-ve kulturne baštine, efikasnog i okolišno prihvatljivijeg inteligentnog prometa, te razvoja gospodarstva, odnosno stvaranja boljih uvjeta za razvoj poduzetništva i privlačenje investicija privatnog sektora, zaključuje Ćurković.
 


Idućih sedam godina na raspolaganju 22 milijarde eura iz EU fondova


– Obzirom da će nam na raspolaganju u idućih sedam godina biti gotovo 22 milijarde eura iz EU fondova, Grad Zadar na čelu s gradonačelnikom Brankom Dukićem u suradnji s projektnim partnerima radi na identifikaciji i planiranju projekata za novi višegodišnji financijski okvir. Radi se na pripremi novih kapitalnih strateških projekata usmjerenih na održivi urbani razvoj, zaštitu i očuvanje okoliša s naglaskom na održivo upravljanje vodnim resursima i, naravno, revitalizaciji kulturne baštine te razvoju poslovne infrastrukture, razvoju i implementaciji pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija, najavljuje pročelnik, dodajući kako su im prioritet u pripremi projekata za novo financijsko razdoblje upravo digitalizacija odgojnih i obrazovnih ustanova te uspostava digitalnih usluga za poduzetnike.
 


UNESCO-vi bedemi – najvrjedniji sklop zadarske kulturne baštine


U Odjelu za EU fondove smatraju kako će atraktivna rekonstruirana šetnica na bedemima postati nezaobilaznom točkom na popisu znamenitosti grada Zadra, ali i cjelokupne regije:
– Bedemi postaju nova gradska šetnica, javni prostor za građane i turiste, nova gradska promenada u urbanoj matrici Poluotoka. Velika je to i prije svega reformska izmjena u javnom prostoru Poluotoka, kojim se mijenja logika dosadašnjeg načina funkcioniranja ovog dijela grada, te se na adekvatan način predstavlja UNESCO-v bedem kao najvrjedniji sklop zadarske kulturne baštine, kaže Ćurković.