Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

RAZLISTAJ SE Biogradski najčitatelji: Bruno Doljanac, Željko Korda i obitelj Stojanov

16.11.2020. 14:18


Razlistaj se! moto je pod kojim su svi sudionici ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige bili pozvani da svoje programe posvete planetu Zemlji, a u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje. Nacionalna manifestacija, posvećena prije svega knjizi, ali i knjižnicama, već 25 godina održava se od 15. listopada do 15. studenog 2020.
– Gradska knjižnica Biograd na Moru već je dugi niz godina sudionik ove manifestacije. Međutim, u vrijeme mnoštva epidemioloških mjera i ograničenja okupljanja bio je veliki i neizvedivi izazov organizirati niz događanja posvećena tradicionalnoj i najvećoj manifestaciji posvećenoj knjizi u Hrvatskoj, Mjesecu hrvatske knjige, poput druženja sa književnicima, pjesnicima, putopiscima te pričaonice, izložbe. Zdravlje naših korisnika je ipak najvažnije, kazala je Tihana Jurišić, ravnateljica biogradske gradske knjižnice.


Dobar putokaz
Izostali su također, kaže ona, i tradicionalni posjeti učenika nižih razreda biogradske Osnovne škole dr. Ivo Pilar te mališana iz Dječjeg vrtića Ivana Brlić-Mažuranić, koji obično posjećuju knjižnicu i upoznaju se s njom i njezinom ulogom.
– Uz ograničen broj posjetitelja odradili smo ono što je bilo moguće, primjerice radionice robotike i programiranja (voditeljica Sanja Birkić), besplatni godišnji upis prvašića u knjižnicu, te povrat knjiga bez naplate zakasnine. Jednako tako pod nazivom »ponesi malo zelenila sa sobom« posjetitelji su mogli uzeti darovanu biljku, sadnicu, istaknula je Jurišić.
– Putem Facebooka i službene web stranice davali smo i svakodnevne preporuke za izbor knjige za čitanje poput »Pokreni se«, »Tri«, Druga strana slutnje«, »Bagdadske sirene«, »Slatke laži«, »Granice«, »Razgovori s prijateljima«, »Trinaest malih plavih omotnica«, »Vez«, »Divlja simfonija«, »Sve smo pokušali«, itd., nabrojila je prva dama knjige ovog kraljevskog grada u srcu Jadrana.
Izbor je više nego raznovrstan, kaže ona, i bez sumnje dobar putokaz za provesti vrijeme »lockdowna », zaključavanja ili zatvaranja, strogog ograničenja kretanja građana u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.


Poticanje navike čitanja
– Posebno događanje u knjižnici bilo je proglašenje najčitatelja s ciljem poticanja i njegovanja navike čitanja te popularizacije knjige. Proglašenje najčitatelja bilo je u tri kategorije te je naj taj način odano priznanje najvjernijim čitateljima biogradske gradske knjižnice, navodi Jurišić.
Projekt kojim se potiče navika dolaska u knjižnicu i čitanja s voljom i užitkom, pobudio je interes medija i društva, obogatio knjižne fondove, te je usprkos koronavirusa ojačao zanimanje za knjigu među korisnicima svih uzrasnih doba.
– Najaktivniji mladi čitatelj je Bruno Doljanac s 54 pročitane knjige, najbolji odrasli čitatelj Željko Korda sa 140 pročitanih knjiga, dok je za najčitanija obitelj Stojanov: Antonija Tolić-Stojanov, njezin suprug Blaž Stojanov te djeca Nikša i Grgo Stojanov s ukupno 101 pročitanom knjigom, ponosno će Jurišić.




Uskoro novi, veći prostor
– Svi su dobili prigodnu vrećicu, šalicu, straničak i ono najvažnije besplatnu godišnju članarinu. Čestitam svi nagrađenim, čestitala je Jurišić istaknuvši kako se podaci odnose na 2020. godinu s tim da knjižnica nije radila mjesec i pol tijekom ožujka i travnja zbog strogih epidemioloških mjera i zabrana.
Gradska knjižnica je kulturno i informacijsko središte Grada Biograda na Moru. Preseljenjem u znatno veći i moderni prostor početkom iduće godine omogućit će im uvođenje novih programa, projekata, metoda i strategija djelovanja te će najvjerojatnije preuzeti jednu od središnjih uloga u kulturnom životu u Zadarskoj županiji.
– Zbog koronavirusa naša aktivnost u proteklih osam mjeseci nije bila onakva kakvu smo poželjeli i zacrtali, jer imali smo puno planova, ideja i želja. Ipak ovo vrijeme pokazalo je da se ljudi opet malo više okreću knjizi, jer druženje s knjigom očito je ipak sigurnije od mnogih drugih druženja, što je dobro i za nas i za knjige, zaključila je Tihana Jurišić.