Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ZAHTJEVAN PROJEKT Nakon 11 godina i uloženih 21 milijun kuna završava 11. od ukupno 13 faza radova

16.11.2020. 14:56


Beskonačnoj priči o sveobuhvatnoj obnovi i rekonstrukciji Pučkog otvorenog učilišta Biograd na Moru ipak se nazire kraj. U tijeku su završni radovi u sklopu 10. i 11. od 13 faza radova započetih još prije 11 godina.
– Izvode se radovi u vrijednosti od 6.050.000 kuna bez PDV-a. Deseta faza košta 2.100.000 kuna, a 11. faza 3.950.000 kuna. Za obje faze radova Ministarstvo kulture će sufinancirati po 500.000 kuna, dok je pet milijuna kuna iz gradskog proračuna, kaže Ivan Knez, gradonačelnik Biograda.


Suvremeni duh i povijesno nasljeđe
Za potpuni završetak obnove ove zgrade, vanjskim izgledom uređene u duhu povijesnog nasljeđa, ali i suvremeno, nedostaju još dvije faze radova. Dvanaesta faza je uređenje prostora sadašnje Gradske knjižnice i pripajanje novoj knjižnici, uređenje ureda Pučkog učilišta i prostorija udruga na istočnoj strani zgrade dok je 13. faza uređenje i opremanje multimedijalne dvorane za kino i kazalište na zapadnoj strani zgrade.
– Radovi na 12. fazi mogu započeti, ako zatvorimo financijsku konstrukciju, čim se Gradska knjižnica preseli u novi, znatno veći i moderni prostor u prizemlju s čak 800 metara polica, dok će na prvom katu koristiti veliku multimedijalnu dvoranu za sve svoje aktivnosti. Gradska knjižnica imat će i prostor stare knjižnice čim se obnovi te će u konačnici umjesto dosadašnjih 125 imati 450 metara četvornih prostora plus multimedijalnu dvoranu. Radovi 12. faze koštat će oko tri milijuna kuna, ističe Knez.
U unutrašnjosti se instaliraju 47 računala, pametne ploče i, kako reče Knez, sva čuda moderne tehnologije.


Grad uložio najviše
– Preostaje nam još urediti toliko željenu novu kinodvoranu, a radovi će uslijediti čim se ishode sve potrebne dozvole. Naime, mijenjali smo projekt te će dvorana biti namijenjena i za kino i za kazalište. Vrijednost radova 13. faze je oko 6 milijuna kuna, objašnjava Knez, podsjetivši kako su u tijeku radovi na obnovi višenamjenskog Ljetnog kina u vrijednosti od 6 milijuna kuna.
Veliki investicijski projekt kompleksa Pučkog otvorenog učilišta financira se nacionalnim i europskom sredstvima, a Ministarstvo kulture je dosad uložilo oko 5 milijuna kuna.
– Grad je uložio daleko najviše financijskih sredstava, 15 milijuna kuna i više. Kako je riječ o velikom i financijski zahtjevnom projektu koji će promijeniti lice grada, sredstva se osiguravaju postupno. Kako se osiguraju sredstva tako i napreduju radovi, dakako, ne onim tempom kako je u početku bilo planirano, ističe Knez.




Projektant zgrade nadzorni inženjer
Već početkom nove godine u prizemlje Pučkog otvorenog učilišta u novi prostor seli se Gradska knjižnica. Iz Srednje škole dr. Franjo Tuđman na kat se seli Veleučilište Baltazar, dok će se na drugom katu otvoriti novi studij gastronomije.
– Dvorište će postati parkiralište s 27 parkirnih mjesta, a postojeće parkiralište kod ulaza u Pučko učilište preuredit će se u zeleni trg, kaže dip. ing. arhitekture Ervin Mihelj iz Zagreba koji je još 2005. projektirao zgradu Pučkog učilišta, a od početka radova 2009. je glavni nadzorni inženjer.
Na novom ulazu u objekt je izgrađen i prilaz za invalide, a u prizemlju je pored lifta i podizna rampa za invalide.
– Osim infrastrukturnih radova u dvorištu u prizemlju se u novom prostoru knjižnice postavlja 800 metara polica te namještaj, ističe Mihelj.


Multimedijalna dvorana
– Na katu na koji će useliti Veleučilište Baltazar, pregradio se prostor te se uređuje interijer kabineta, zbornice i referade kao i multimedijalne dvorane koju će koristiti i Gradska knjižnica, a služit će i za druge potrebe građana, navodi Mihelj, član brojnih stručnih udruženja u RH.
Na drugom katu se uređuje prostor kako bi se mogla instalirati profesionalna kuhinja i ostala oprema potrebna za kuhare i slastičare. Uređuje se i interijer radne prostorije.
– Na velikoj terasi na drugom katu gdje će biti gastronomski studij postavit će se i sytolovi za konzumiranje pića i hrane, najavljuje Mihelj.
 


Od rujna 2021. ribarnica i tržnica


Zgrada Pučkog učilišta je veliko gradilište, u dvorištu do hotela IN rade se infrastrukturni radovi. Postavlja se instalacija za vodu, električnu struju, plin i odvodnju. Podignut će se i nova ograda, dok se u podrumu izvode radovi na postavljanju kotlovnice.
Kako će u dvorištu biti sva potrebna infrastruktura tu će se u rujnu iduće godine privremeno premjestiti gradska ribarnica i tržnica jer će u iznosu od oko 8 milijuna kuna uslijediti sveobuhvatna obnova i rekonstrukcija na postojećoj tržnici i ribarnici, kaže Knez.
 


Za sljedećih 100 godina


Ovo nije projekt od danas do sutra, ovo je projekt koji će sljedećih sto godina zadovoljiti potrebe Biograđana, ističe Knez dodajući kako mu je cilj da Biograd na Moru postane grad po mjeri čovjeka, da nije samo turistički grad u kojem će se živjeti tri mjeseca koliko bude trajala turistička sezona, već cijelu godinu, zaključio je biogradski gradonačelnik.