Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Jednom nogom u drugom krugu

Autor: Roman Morović

15.12.2008. 23:00
Jednom nogom u drugom krugu

Foto: Zvonko KUCELIN



Vrlo vrijednu pobjedu ostvarili su košarkaši Zadra u Dvorani Krešimira Ćosića u četvrtom kolu Eurokupa. Premda je Roanna pružila dobar otpor i držala se u igri tri četvrtine Zadrani su čitavo vrijeme imali kontrolu nad rezultatom koji niti u jednom trenutku nije dolazio u pitanje. Ključ pobjede bio je početak posljednje četvrtine kada su se Zadrani pametnom igrom odvojili na dovoljnu razliku koju Roanne više nije mogla stići, čak niti uz pomoć izrazitog raspoloženog Cristophera Monroea.
Početno gostujuće vodstvo Zadrani su vrlo brzo anulirali i poveli 5-2, a tu su prednost, uz manje oscilacije, održali do kraja utakmice. Držali su se Francuzi u prvoj četvrtini još neko vrijeme na minimalnoj razlici, no Zadar serijom 6-0 zaključuje prvih deset minuta i na odmor odlazi sa sedam poena prednosti.
Domaći su nastavili s dobrom igrom i u drugoj četvrtini u kojoj su, dvicom Perića za 30-19, prvi puta poveli dvocifrenom prednosti. Ipak, gosti iz Roanne nisu se predavali i tri minute prije kraja prvog poluvremena, zahvaljujući ponekoj greški domćih, dolaze na samo pet poena zaostatka, 32-27. Na Stipčevićevu tricu tada su odgovorili Kone i Sumpter za povratak na samo -3. Da Zadar na veliki odmor ipak ode s većom prednošću pobrinuo se Damir Rančić tricom za 38-32.
U prvom poluvremenu kod Zadra su se u strijelce upisala već osmorica igrača, dok su kod Roanne uglavnom dominirali Kone sa 12 poena i četiri skoka, te Curtis Sumpter sa 8 poena uz po dva skoka i asistencije.
Mini serijom 5-0 (Sumpter, Monroe) početkom treće četvrtine Roanne je odgovorila na tricu Johnsona i još se jednom približio na samo -3. To je bila razlika koju su gosti uglavnom uspijevali održavati tokom čitave treće dionice igre. Tome je najviše doprinijeo njihov najbolji igrač Cristopher Monroe, a upravo zahvaljujući njegovim poenima, te trici Poupeta pola minute prije kraja četvrtine Roanne po „n-ti” put dolazi na -3, 57-54.
Nisu se domaći do tada nikako uspijevali odvojiti na razliku koja bi im zagarantirala mirniju završnicu, no to im je konačno uspjelo početkom posljednje dionice kada je dva puta ispod koša bio precizan Ivanov, a iza linije 6,25 Damir Rančić. Bilo je to pet minuta prije kraja, a rezultat na semaforu bio je 69-60 u korist Zadra. Monroe je i dalje pokušavao vratiti svoju momčad na koliko toliko pristojnu razliku, no sam nije mogao. Konačnih plus 12, najveću prednost Zadra na utakmici, postavili su upravo oni koji su je u posljednjoj četvrtini svojim poenima i izgradili, Damir Rančić i Dejan Ivanov.
Zaključno, vrlo vrijedna pobjeda Zadra kojom je momčad Aleksanda Petrovića potvrdila pobjedu iz Roanne od prije tjedan dana i napravila još jedan golemi korak naprijed ka plasmanu u drugi krug Eurokupa. Sada Zadranima sljedi zasluženi dan odmora, a potom koncentracija i priprema za još jednu vrlo važnu utakmicu regionalne lige, onu u Novom Sadu protiv Vojvodine.


 ZADAR – ROANNE 82:70


 
(20-13, 18-19, 21-22, 23-16)
Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja 3500.
Suci: Sinterniklass (Nizozemska), Belošević i Tatić (Srbija).
ZADAR: Rančić 16, Perić 4, Stipčević 10, Johnson 13, Prostran, Gečevski 15, Ružić , Popović, Macura 2, Garnett 4, Ivanov 18. Trener: Aleksandar Petrović.
ROANNE : Monroe 23, Souchu 4, Sumpter 12, Boundy, Nengsu, Dia, Kona 14, Poupet 10, Pellin 4, Harper 3. Trener: Jean-Denys Choulet.
Slobodna bacanja: Zadar 11-13, Roanne 14-18.
Šut za dva: Zadar 22-34, Roanne 16-34.
Šut za tri: Zadar 9-28 (Rančić 4, Stipčević 2, Johnson 2, Gečevski 1), Roanne 8-21 (Monroe 3, Poupet 2, Sumpter 1, Kone 1, Harper 1)
Skokovi: Zadar 32 (12), Roanne 22 (6).
Osobne pogreške: Zadar 14, Roanne 17.