Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Novi natječaj za plinofikaciju do kraja godine

Autor: Nives Rogoznica

15.12.2008. 23:00
Novi natječaj za plinofikaciju do kraja godine


Županijska skupština je prvi natječaj za plinofikaciju poništila u prvoj polovici listopda ove godine nakon što je još krajem kolovoza u javnost procurila bodovna lista osam tvrtki koje su se javile na natječaj
Do kraja godine Zadarska županija trebala bi raspisati novi natječaj za davanje koncesije za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu Zadarske županije koji obuhvaća gradove Zadar, Biograd na moru i dio Benkovca.
Odluku o raspisivanju natječaja trebala bi u ponedjeljak 22. prosinca donijeti Skupština Zadarske županije nakon čega bi ponuđači imali rok od tri mjeseca za prijavu na natječaj, dok bi odluka o najboljem ponuđaču trebala biti donesena u roku od 6 mjeseci od zatvaranja natječaja ili najkasnije do konca rujna sljedeće godine.
Naime, Županijsko poglavarstvo je, kako je u priopćenju izvijestila pomoćnica pročelnika u Uredu župana zadužena za odnose s javnošću Vlatka Vučić-Marasović, na jučer održanoj sjednici uputilo Županijskoj skupštini Prijedlog odluke o pokretanju postupka javnog natječaja.
– Župan Stipe Zrilić izvijestio je Poglavarstvo o zaključcima prethodne sjednice Povjerenstva za plinofikaciju Zadarske županije koje je imalo primjedbu na premali udio cijene priključka kućanstva u ukupnom bodovanju te nepostojanje bodovne cijene za gospodarske subjekte. U tom cilju Povjerenstvo je predložilo povećanje maksimalnog broja bodova. Članovi Poglavarstva zaključili su kako je natječajna dokumentacija za pokretanje postupka javnog natječaja za davanje koncesije za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu Zadarske županije kvalitetno dorađena i unaprijeđena. Ukoliko Županijska skupština donese Odluku o pokretanju spomenutog natječaja, Županijsko poglavarstvo će donijeti Odluku o objavi i provođenju javnog natječaja kao i imenovanju županijskog radnog Povjerenstva za pripremu i provedbu javnog nadmetanja u kojem će, uz predstavnike Zadarske županije biti i stručnjaci koji će obavljati tehnički dio posla, stoji u priopćenju.
Županijska skupština je prvi natječaj za plinofikaciju poništila u prvoj polovici listopada ove godine nakon što je još krajem kolovoza u javnost procurila bodovna lista osam tvrtki koje su se javile na natječaj,a prema kojoj je najuspješnija bila tvrtka Gruppo Societa’ Gas Rimini.
Iako službeno Županija u kolovozu nije željela ni potvrditi ni opovrgnuti taj podatak, kasnije se sazanalo kako je stručno povjerenstvo upravo ovu tvrtku ocijenilo najboljim ponuđačem, dok je izaslanstvo županijskih vijećnika na čelu s dožupanom Đanijem Bunjom procijenilo kako je bolja bila ponuda austrijske tvrtke EVN Ag iz Graza.
Natječaj je na kraju “pao” uz obrazloženje župana Zrilića, dano na sjednici Skupštine, po kojem “nitko od 8 ponuđača nije udovoljio svim kriterijima natječaja”. Zrilić je tada kazao i kako je odluka o poništenju donesena kako bi se prevenirala mogućnost da “oni koji ne dobiju koncesiju pokrenu upravni spor i time godinama uspore projekt”.