Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Petarde samo između Božića i Nove godine

Autor: Z L

15.12.2008. 23:00
Petarde samo između Božića i Nove godine


U vremenu od 15. prosinca 2008. do 07. siječnja 2009. godine, Policijska uprava zadarska će na svom području odgovornosti tradicionalno provoditi operativno-preventivnu akciju “MIR I DOBRO” u cilju održavanja povoljnog stanja javnog reda i što većeg stupnja sigurnosti svih građana u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Operativna akcija ima za cilj spriječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, odnosno spriječavanje ozlijeđivanja, ranjavanja i oštećenja privatnog i društvenog vlasništva.
Prošle godine za vrijeme trajanja akcije “Mir i dobro”, piše u priopćenju PU zadarske, na području naše uprave ozlijeđeno je jedno dijete i 1 maloljetna osoba:
– dana 22.12.2007.godine u mjestu Privlaka, prilikom bacanja petarde ( rasprsnula se u ruci), 9 godišnjak je zadobio teške tjelesne ozljede,
– dana 02.01.2008.godine u mjestu Sv.Petar, na plaži, prilikom paljenja barutnog punjenja koje je izvadio iz neeksplodirane rakete za vatromet, lakše je ozlijeđen maloljetni 14 godišnjak,
“U konačnici želimo postići da ovogodišnji blagdani proteku bez neželjenih posljedica, stoga apeliramo na sve građane da poštuju odredbe Zakona o eksplozivnim tvarima, a koja se odnose na slijedeće:
– prodaja pirotehničkih sredstava “razreda II” (sredstva za male vatromete, petarde, rimske svjećice, mali vatrometni bicikli, fontane, bengalske svjećice, topovski pucnji) dopuštena je samo od 15. prosinca do 01. siječnja , a uporaba samo od 26. prosinca 2008. do 01. siječnja 2009. godine,
– prodaja pirotehničkih sredstava “razreda II” je dozvoljena samo u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava,
– zabranjeno je koristiti pirotehnička sredstva “razreda II” u zatvorenim prostorijama i na prostorima na kojima se okuplja veći broj građana,
– prodaja pirotehničkih sredstava “razreda II” zabranjena je osobama mlađim od 18 godina, koji ih mogu rabiti samo pod nadzorom roditelja ili staratelja, pri čemu se poglaviti apelira na roditelje i staratelje da nadziru djecu ukoliko rabe pirotehnička sredstva”, piše u priopćenju.
Zakonom o eksplozivnim tvarima propisane su i novčane kazne za nepridržavanje odredbi citiranog Zakona, i to:
a) pravna osoba kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 do 40.000,00 kuna
b) odgovorna osoba u pravnoj osobi kaznit će se novčanom kaznom od 4.000,00 do 8.000,00 kuna
c) obrtnik će se kazniti novčanom kaznom od 20.000,00 do 40.000,00 kuna
d) fizička osoba kaznit će se novčanom kaznom od 1.000,00 do 5.000,00 kuna.
Kako sama akcija ima za cilj postići što veći stupanj sigurnosti prometa na cestama, PU zadarske će na području cijele naše županije provoditi pojačane preventivno-represivne akcije u prometu, naročito u dane vikenda pred blagdane, u cilju postizanja što većeg stupnja sigurnosti svih sudionika u prometu.


 PROMET


Apel svim sudionicima u prometu da poštuju sve odredbe Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, posebno vozačima da ne sjedaju za volan pod utjecajem alkohola, a ako znaju da će piti, da se dogovore da ih vozi osoba koja neće konzumirati alkohol.
Također, obzirom da je pored alkohola brzina najčešći uzrok prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama, apel vozačima da smanje brzinu i prilagode je uvjetima na cesti, bez obzira na to koliko im se žurilo, a posebno ako planiraju odlazak na duži put, kada se očekuje veća frekvencija vozila na cesti.




 ORUŽJE


Apel svim građanima da ne slave na način kojim bi mogli ugroziti nečije zdravlje ili život, da ne koriste pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj građana i u zatvorenim prostorijama.
Poseban apel roditeljima da svoju maloljetnu djecu imaju pod nadzorom kada rukuju pirotehničkim sredstvima, budući se najveći broj ranjavanja događa uslijed nestručnog rukovanja tim sredstvima i to upravo od strane djece i maloljetnika.