Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pobjeda, korak bliže drugom krugu

Autor: Ivan Knežević

15.12.2008. 23:00
Pobjeda, korak bliže drugom krugu

Foto: Zvonko KUCELIN



S točke stajališta rezultatskoga postignuća u Eurokupu, današnja će utakmica Zadru biti najvažnija zbog dva nova boda. Jer, pobjeda u gostima daje lijepe izglede za visoki plasman, ali pod uvjetom da se doma dobije sve
U mlinu u kojemu se vrte čas jedna (NLB), čas druga (Eurokup) utakmica, danas je na rasporedu četvrta u A skupini u Eurokupu. I to s Roanneom, suparnikom koji je pred sedam dana kod kuće potpisao težak poraz sa Zadrom. Čim je bila završila ta utakmica, trijezni ljudi rekli su da ni u kom slučaju Zadar ne smije pomisliti da će tog istog suparnika dobiti tek tako. To kažu i igrači, što je velika stvar. U prednosti je Zadar, ali pobjedu treba zaslužiti.
U sastavu Roannea veoma vjerojatno bit će barem jedan od trojice igrača kojih nije bilo prošli utorak. Riječ je o krilu Harperu koji se vratio u subotnjoj utakmici francuskoga prvenstva. Roanne je izgubio s Chalonom, a Harper je ubacio 17 poena, od čega četiri trice. Aci Petroviću i igračima na znanje. U toj utakmici nije bilo Grayja i Sommervillea, a informacija o tomu hoće li oni, možda, danas biti u sastavu, nije bilo.
Kad se govori o francuskim momčadima, onda uvijek u prvi plan izbije sintagma atletska košarka pod čime se smatra da francuski klubovi (a i reprezentacija) imaju igru u kojoj se puno polaže na skok, na snagu, na trčanje… Koliko je to korisno, znaju najbolji oni sami, a oni koji s njima igraju trebaju – dakako – voditi o tomu računa, ali ne previše. Ono što je (i) Zadru uvijek primarno, jest on sam sebi. Kad Zadar uspostavi i održi svoju igru, nek’ se suparnik misli. Tako je bilo i u subotu s U. Olimpijom koja je iskazala dosta elemenata atletske košarke , ali koja nije uspijevala ni tako ni drugačije, slomiti Zadrane. Iskustvo koje Zadar ima iz utakmice odigrane prošloga utorka, bit će dobrodošlo u pripremi današnje. Polazište svega jest točka koju drži razigravač, a s Ljubljančanima u subotu Rok je Stipčević demonstrirao da može dovoljno dobro gotovo sam gotovo cijelu utakmicu. Ako se trener Roannea danas odluči na veliki pritisak na Roka, izlaz će vjerojatno biti spreman mogao ili ne u igru i Malik Dixon. Tu je Hrvoje Perić koji lako povremeno preuzme ulogu kontrolora lopte što u napadu Zadru daje još jednu dimenziju na koju se suparnik treba ad hoc prilagoditi. Dok u tomu uspije…
S točke stajališta rezultatskoga postignuća u Eurokupu, današnja će utakmica Zadru biti najvažnija zbog dva nova boda. Jer, pobjeda u gostima daje lijepe izglede za visoki plasman, ali pod uvjetom da se doma dobije sve. Danas Roanne, pa još ASK Riga. S druge strane, Roanne ima pravo na svoj komadić optimizma i vjere u svoj dobar plasman. Dakle, treba očekivati utakmicu u kojoj će oba suparnika bacati na stol sve adute koje budu imali. Ako se govori o psihološkom segmentu onda je Zadar u puno boljoj poziciji nego Roanne. Mirno može pripremiti i odigrati utakmicu, uz trajno pobuđen oprez. Zamah u koji je momčad ušla u subotu s Union Olimpijom treba potrajati.
 


 SKUPINA A


Rezultati; 1. kolo: Zadar – Maroussi 87:79, Roanne – Riga 79:75. 2. kolo: Riga – Zadar 106:94, Maroussi – Roanne 88:73. 3. kolo: Roanne – Zadar 66:84, Riga – Maroussi 84:70.
Poredak: 1. Riga 5, 2. Zadar 5, 3. Maroussi 4, 4. Roanne 4.
U 4. kolu (16. prosinca) igraju: Zadar – Roanne (19 sati), Maroussi – Riga (18).