Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Prva nautička godina ispunila očekivanja

Autor: Ivana Burica

15.12.2008. 23:00
Prva nautička godina ispunila očekivanja


Glavni cilj nam je osigurati visoku razinu usluge te sudjelovati u dugoročnom razvitku turističke ponude, afirmirajući Preko kao kvalitetnu destinaciju. Velikom prednošću smatramo položaj marine u samom centru mjesta, čime su svi naši posjetitelji bili oduševljeni, kazao je voditelj Marine “Preko” Alan Smojver
Turistička ponuda Preka ove je godine obogaćena otvorenjem marine s 85 vezova u centru mjesta, čiji je investitor tvrtka Jupiter Adria, engleski investicijski fond koji je za poslovanje u Hrvatskoj otvorio ured u Zagrebu i kojemu marina nije jedina investicija u Preku. Kako je poznato, Jupiter Adria je od bivšeg vlasnika, varaždinskog Coninga, otkupila hotel “Preko” kako bi do ožujka 2010. godine na njegovu mjestu izgradila ekskluzivno odmaralište s pet zvjezdica, koje će vanjskim izgledom podsjećati na engleski renesansni dvorac.
Sigurno je da će te nove investicije preškom turizmu sljedećih godina dati jednu novu kvalitetu, a kako je protekla prva godina poslovanja Marine “Preko”, pitali smo voditelja objekta Alana Smojvera.
– S obzirom da smo novootvorena marina, prošla je sezona ispunila naša očekivanja. Prosječna popunjenost u prvoj godini rada, s obzirom na 85 vezova i 438 uplovljenja, iznosila je 38,65 posto, a najviše je posjetitelja, kao što je i očekivano, bilo u drugoj polovini srpnja i u kolovozu, doznali smo od Smojvera, koji ističe da su od neprocjenjive korisiti pri unaprjeđenju usluga marine bile povratne informacije nautičara.
– Potrudit ćemo se tako da Marina Preko bude još uspješnija ulaganjem u infrastrukturu i obuku našeg osoblja, što je put stvaranju osebujnog i prepoznatljiva proizvoda.
Definirali smo osnovne poslovne smjernice razvitka u budućem razdoblju – za poboljšanje i produljenje sezone te za povećanje profitabilnosti i konkurentnosti. Glavni cilj nam je osigurati visoku razinu usluge te sudjelovati u dugoročnom razvitku turističke ponude, afirmirajući Preko kao kvalitetnu destinaciju koja svojim gostima nudi iskustva koja ih ispunjavaju zadovoljstvom. Velikom prednošću smatramo što se marina nalazi u samom centru mjesta, čime su svi naši posjetitelji bili oduševljeni. Gradnjom hotela i razvojem svih vidova turističkih usluga (od sportskih – jedrenje, kanui, trekking, brdski biciklizam, slobodno penjanje, škraping – do onih kulturnog sadržaja – tečajevi slikanja, stranih jezika, škole filma) upotpunit će se ponuda mjesta i stvoriti uvjeti za cjelogodišnji turizam kojem svi težimo. Nemojmo zaboraviti da Zadarski kanal pruža mogućnosti za kvalitetno jedrenje tijekom cijele godine, i u tom smislu već poduzimamo odredjene korake, ističe voditelj Marine Preko.
Marinu Preko je u njenoj prvoj godini posjetila ukupno 2.446 osoba, među kojima je bilo 322 djece i 2.124 odraslih. Domaćih je gostiju bilo ukupno 445, a među njima je bilo 33 djece. Što se tiče nacionalne strukture nautičara koji su dosada posjetili Marinu “Preko”, najbrojniji su bili Talijani koji su činili gotovo trećinu svih gostiju 32,75 posto. Drugi po brojnosti bili su Hrvati, a slijede Nijemci, Slovenci i Austrijanci.