Božićnica u džepu ili na sudu?

Slika korisnika admin
darionakic_1
Vedran SITNICA
Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar - razumije ministra Milinovića

Tijekom pregovora Vlade RH i sindikata javnih službi, koji ne prihvaćaju 500 kuna božićnice koju im je država spremna isplatiti, već i dalje traže 1.250 kuna, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi svim je ravnateljima zdravstvenih ustanova uputilo dopis kojim im se stopira isplata božnićnica iako su sredstva za njih osigurana u godišnjim limitima bolnica.

Kriza

U dopisu koji je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović uputio ravnateljima zdravstvenih ustanova stoji kako Ministarstvo financija svake godine donosi odluku o datumu isplate božićnice, zbog čega moli da se pričeka s isplatom do dobivanja obavijesti od Ministarstva financija. Za isplatu božićnice u državnom i javnom sektoru potrebno je oko 70 milijuna kuna, a budući da je isplata u nekim bolnicama poput Opće bolnice u Čakovcu, zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" i bolnici Donja Bistra već realizirana i to temeljem kolektivnog ugovora u punom iznosu od 1.250 kuna, sindikati zaključuju da je tim potezom prostor za pregovore potpuno sužen te nemaju razloga pristati na išta manje od onoga što im jamči ugovor. Što će biti s isplaćenim božićnicama nakon Milinovićeva dopisa još nije poznato, no sindikati javnih službi ne pristaju na smanjenje božićnice i prijete tužbama. Za njih je neprihvatljiv prijedlog Ministarstva financija da se božićnica za 240 tisuća korisnika državnog proračuna smanji sa 1.250 na 500 kuna. Budu li Vlada i Ministarstvo financija zaista proveli svoj prijedlog o smanjenju božićnice, sindikati najavljuju tužbu zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora.

U zadarsku Opću bolnicu dopis ministra Milinovića stigao je tijekom prošlog tjedna. To nam je potvrdio dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar, koji uvažavajući činjenicu o kriznim vremenima u kojim živimo razumije odluku ministra Milinovića. Štoviše, dr. Nakić navodi da su razgovori u Vladi RH i resornom ministarstvu, koji su se vodili posljednjih mjeseci, dali naslutiti ovakav razvoj situacije.

Dopis

- Dopis koji je ministar Milinović poslao ravnateljima zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj zapravo nije ništa novo. U njemu stoji da se s isplatom božićnica pričeka do obavijesti Ministarstva financija. Mi se toga pridržavamo, svi znamo kakva je situacija, da su krizna vremena pa imamo razumijevanja za ovakav Milinovićev potez, govori dr. Dario Nakić, dodajući da su prema kolektivnom ugovoru, zaposlenici zadarske Opće bolnice, početkom prosinca dobili dar za djecu u iznosu od 500 kuna.

Isto toliko, dakle, 500 kuna Vlada RH spremna je zaposlenicima javnih službi isplatiti za ovogodišnju božićnicu. Lani, božićnica je iznosila 1.250 kuna, a u zadarskoj Općoj bolnici isplaćivala se nekoliko dana prije Božića. Kako će biti ove godine i koliko će božićnica iznositi, još nije poznato. Da pregovori sindikata i Vlade RH još uvijek traju, potvrdila nam je i Zvjezdana Šare, povjerenica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi u Općoj bolnici Zadar. Prema najnovijim informacijama iz središnjice Sindikat zdravstva i socijalne skrbi još uvijek inzistira na isplati božićnice u iznosu od 1.250 kuna jer je toliki iznos, ističe Šare, zajamčen kolektivnim ugovorom koji je Vlada RH dužna poštovati.

- Sredstva za isplatu božićnica osigurana su u godišnjim, odnosno mjesečnim limitima bolnica, stoga ne postoji niti jedan razlog da se ona ne isplate. Pregovori s Vladom i dalje traju, no ako ne postignemo dogovor, koji će zadovoljiti obje strane, bit ćemo prisiljeni podignuti tužbu zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora, zaključuje Zvjezdana Šare.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno