Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

I u zadarskoj Fini strahuju od otkaza

Autor:

15.12.2009. 23:00
I u zadarskoj Fini strahuju od otkaza

Foto: Sebastian GOVORČIN



Na pitanje hoće li nova sistematizacija obuhvatiti i Fininu podružnicu u Zadru, odnosno koliko će zadarskih djelatnika ostati bez radnog mjesta, nismo uspjeli dobiti odgovor, jer kako u Fini ističu, s obzirom da su svi navedeni procesi u tijeku, u ovome trenutku nisu u mogućnosti odgovoriti
U sklopu reorganizacije Financijske agencije (FINA), prema najavama, bez posla bi uskoro trebalo ostati oko 1.200 zaposlenika. Proces reorganizacije i restrukturiranja u Fini traje već godinu dana, a kako pojašnjavaju u Fininom Sektoru komunikacija i marketinga, riječ je o sveobuhvatnom projektu koji uključuje reorganizaciju, procjenu optimalnog broja zaposlenih, unapređenje upravljanja imovinom, smanjenje troškova te još nekoliko projekata kojima se želi unaprijediti poslovanje i osigurati stabilnost agencije u predstojećim godinama.
Na pitanje hoće li nova sistematizacija obuhvatiti i Fininu podružnicu u Zadru, odnosno koliko će zadarskih djelatnika ostati bez radnog mjesta, nismo uspjeli dobiti odgovor, jer kako u Fini ističu, s obzirom da su svi navedeni procesi u tijeku, u ovome trenutku nisu u mogućnosti odgovoriti.
– Očekujemo da ćemo najkasnije do kraja 2009. godine završiti pregovore sa sindikatom te u cijelosti provesti restrukturiranje. Naglašavamo da su nastojanja uprave i sindikata usmjerena k tome da se osigura produktivno zaposlenje za najveći broj radnika FINA-e, a da se preostali zaposlenici zbrinu na najbolji mogući način, kaže Željka Foriš, iz Sektora komunikacija i marketinga Fine.
Kako je, pak, dosad u medijima objavljeno, nova sistematizacija trebala bi zahvatiti sve podružnice i regionalne centre, a među tehnološkim viškom trebali bi prevladavati radnici koji imaju uvjete za prijevremenu mirovinu. Otpuštenim radnicima isplatiti bi se trebale otpremnine u visini od 60 posto njihove plaće po godini staža, a za one koji još nemaju prve uvjete za mirovinu planirani su određeni dodaci.