Noćnjak 2010. održat će se u Biogradu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
maslinari1209_1
Adam VIDAS
Maslinari su priredili dar za župana, kojeg je uručio Ivica Vlatković

Župan Stipe Zrilić sa suradnicima primio jeu Maloj vijećnici Doma županije 18 maslinara s područja Zadarske županije koji su osvojili nagrade na ovogodišnjoj manifestaciji "Noćnjak 09". Među njima i Ivicu Vlatkovića iz Novigrada, pobjednika "Noćnjaka 09" i sveukupnog pobjednika "Ultra Ekstra za 2009. godinu".

Nakon što je pozdravio i čestitao maslinarima na postignutim uspjesima, župan Stipe Zrilić podsjetio je na sva nastajanja koja Zadarska županija zadnjih godina čini na planu poticanja i razvoja maslinarstva. Između ostalog je spomenuo sufinanciranje sadnica maslina od 2006. godine kada je Županija sudjelovala u nabavki 61.000 sadnice, preko 2007. i 2008. godine kada je iz Županijskog proračuna financijski potpomognuta kupnja 50.000, odnosno 38.000 sadnica, do ove godine u kojoj je iz ovog izvora sufinancirana nabavka 88.000 sadnica maslina.

Potom je govorio predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Joško Niskota koji je također pozdravio te čestitao, kako je kazao, kremi proizvođača hrvatskog tekućeg žutog zlata.

Niskota je istaknuo da je manifestacija Noćnjak jako puno doprinijela unaprijeđenju maslinarstva, a da Zadrska županija i savjetodavci čine svoje dokazuje činjenica da je Ivica Vlatković, koji je proglašen naboljim uljarom među 18 najboljih sa svih lokalnih manifestacija od Istre do Dubrovnika, upravo iz ove županije.

- Zajedno možemo puno i zajedno smo učinili jako puno. Kada smo počeli u Dalmaciji su postojale samo 54 uljare, a danas ih ima preko 150. Pred nama je 2010. godina koja će biti zapamćena po 12. godini održavanja Noćnjaka. Upravo smo došli iz Biograda gdje smo ostvarili neke kontakte i mogu najaviti da će se Noćnjak 2010. održati u Biogradu. Razloga je više. Tamo djeluje županijska Udruga maslinara "Orkula", najviše nagrađenih maslinara je iz tog grada, a i hotelski smještaj u Biogradu povoljniji je negoli u Zadru, kazao je Niskota.

Maslinare je vjerojatno iznenadilo što primanju nije nazočio Gordan Marinović, predsjednik Zadružnog saveza Zadarske županije. Kako smo doznali, Marinović je bio spriječen zbog bolesti.

Nekoliko riječi okupljenima uputila je i Gordana Dragun, rukovoditeljica Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Zadarske županije. Ona je napomenula da u Zadasrkoj županiji trenutačno ima 860.000 stabala maslina te da je u pripremi za sadnju još nekoliko stotina hektara zemlje.

- Naša je šansa u kvaliteti jer mi u svjetskim razmjerima u proizvodnji ulja predstavljamo tek jednu malu kap. Naime, godišnje se u svijetu proizvede 30 milijuna tona maslinovog ulja. Ono što bih istaknula jest da se sada treba bolje pripremiti za ulazak u EU te da to znači da konvencionalna proizvodnja otpada. Od 2014. godine imat ćemo samo mogućnost ekološke i integrirane proizvodnje, nagalsila je Dragun.

Uime svih nagrađenih maslinara županu i suradnicima koji su ih primili zahvalio je najbolji od najboljih Ivica Vlatković.

- Proizvodnja maslinovog ulja je jedna vrsta umjetnosti. Imamo silnu, snažnu bazu koja garantira fantastične rezultate u kvaliteti. Trudit ćemo se da kvaliteta naših ulja bude potvrđena i na budućim manifestacijama te da se ljestvica diže sve više i više. Perspektiva maslinarstva u Zadarskoj županiji je golema, a upravo će maslinarstvo uz vinogradarstvo upreuzeti primat među poljoprivrednim granama na ovom području, kazao je Vlatković.

Kažimo i da je svaki maslinar od župana primio prigodni dar, a i maslinari su priredili dar za župana, kojeg je uručio Ivica Vlatković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno