Tehnička kultura prilagođena recesijskoj klimi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
zajednica tehnicke kulture_skupstina
Sebastian GOVORČIN
Na Skupštini su istaknuta važna i zanimljiva predavanja među kojima i ono predsjednika Kraljeva o klimi budućnosti

U poslovnom centru Sveučilišta u Zadru sinoć je održano III. redovito zasjedanje Skupštine Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.

Uz izvještaje za 2009. godinu te prijedlog programa rada i financijskog poslovanja Zajednice za sljedeću godinu, dodijeljena su javna priznanja i zahvalnice Nikoli Matešiću, Siniši Primožiću te Filipu Babiću i Anti Dellaviji. U izvještaju za 2009. godinu Duško Kraljev, predsjednik Zajednice tehničke kulture, kazao je kako se financiranje svelo samo na sredstva iz proračuna Županije i Grada.

Brojna natjecanja

- S obzirom na recesiju i nedostatna financijska sredstva za djelatnost tehničke kulture, ne čude skromnija ostvarenja i manji broj aktivnosti od onih planiranih, kazao je Kraljev dodajući iako se polazi od činjenice da nedostaje novca, postojeći nivo organiziranja i djelovanja udruge tehničke kulture ne smije doći u pitanje.

Od brojnih sadržaja i događanja od općeg interesa koja su ostvarena u prošloj godini zahvaljujući uglavnom dragovoljnom radu i entuzijazmu članova istaknuta su natjecanja učenika i drugi oblici i sadržaji rada s mladima.

- Školskim natjecanjima kao prvom razinom obuhvaćeno je nekoliko tisuća učenika, a općinsko-gradska natjecanja održana su samo iz tri predmeta fizike, matematike i geografije. Sudjelovala su 672 učenika, dok je na Državnom natjecanju sudjelovalo 78 učenika. Na županijskim natjecanjima i smotrama sudjelovali su učenici 31 osnovne i 12 srednjih škola te pomladak udruga tehničke kulture Aerokluba Zadar, Astronomsko-astronautičkog sruštva Zadar i Udruge tehničke kulture Faust Vrančić iz Obrovca, kazao je Kraljev dodajući kako su osim ovih imali i brojne druge oblike rada s mladima, poput sudjelovanja na natjecanjima mladih tehničara na natjecanju u Puli, a zainteresiranim učenicima omogućeno je sudjelovanje u radu Škole tehničke kulture u Kraljevici, kao i Radionici za amatersku radiogonometriju na Mosoru.

- Hrvatski foto savez, Foto video kino klub "Zadar" i foto klub "Kornat" bili su organizatori fotoradionice za mlade "Skrivena Hrvatska - Zadarska županija", Radio klub Zadar i CB radio klub "Donat" organiziraki su tečaj za radioamatere početnike, a Udruga tehničke kulture Faust Vrančić iz Obrovca već deveti put bila je domaćin Dalmacija kupa, kazao je Kraljev dodajući kako je u modelarskoj sekciji Aerokluba Zadar osposobljeno 12 novih modelara djece i juniora te kako su i ostale udruge organizirale tečajeve, radionice, škole i druge programe obučavanja novih članova.

Otvoreno pitanje prostora

Istaknuta su i predavanja i izložbe kao ono Jane Mijailović o Drugoj hrvatskoj ženskoj ekspediciji na Himalaju, Borisa Morožina o postupku zaštite od vodenog kamenca djelovanjem magnetskog polja, a predsjednik Duško Kraljev održao je predavanja o utjecaju meteoroloških promjena na zdravlje, kako prepoznati promjene vremena, o klimi budućnosti i vjetrovima zadarskog akvatorija. Astronomsko aeronautičko društvo "Zadar" organiziralo je zapažene izložbe fotografija i predavanja, a izložbe i predavanja održavani su i u gradskim knjižnicama Zadra i Biograda, te općinama Nin, Ražanac i Preko. Ove godine nastavljeno je i s pripremama i provođenjem aktivnosti iz područja zaštite i spašavanja uz punu suradnju s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje - Područni ured Zadar. Istaknuta je i suradnja zajednica i udruga tehničke kulture, a dvije udruge obilježile su i značajne godišnjice u 2009. godini. Klub za podvodne aktivnosti navršio je 40. godišnjicu, a Foto klub "Kornat" dvadesetu. Predsjednik Kraljev za kraj je rekao kako je izvještaj samo pokušaj ukazivanja na ono najznačajnije iz rada u 2009. godini.

- Istaknuti su rezultati, ali i nedostaci, teškoće i problemi koji su pratili naš rad. Potrebna su značajna ulaganja u organizirane oblike djelovanja u tehničkoj kulturi kako ne bi došlo do stagnacije, kazao je Kraljev te dodao kako još uvijek ostaje otvoreno pitanje rješenja prostora za rad Zajednice tehničke kulture i Radio kluba Zadar, prostor u kojem sada djeluju zadovoljava njihove potrebe, ali ako je nužna prenamjena - potreban im je zamjenski.

Priznanja i zahvalnice Matešiću, Primožiću, Babiću i Dellaviji

Na redovitom zasjedanju Zajednice tehničke kulture Zadarske županije dodijeljena su javna priznanja i zahvalnice. Priznanja su dobili tehničar Nikola Matešić i alatničar i broski mehaničar Siniša Primožić, dok su zahvale dobili tehničar Filip Babić i dipl. inž. Ante Dellavia. Tajnik Željko Čizmić pročitao je obrazloženja.

- Nikola Matešić postao je član Aerokluba "Zadar" 2005. godine i to kao učenik osnovne škole. Iskazuje interes za zrakoplovno modelarstvo, a nakon usvajanja osnovnih znanja i principa letenja, počinje raditi radio kontroliranim modelima zrakoplova i postaje vrsni pilot akrobatskih R/c letjelica. Prošle godine osvojio je prvo mjesto na međunarodnom natjecanju "Krila Kvarnera", a ove godine visoko peto mjesto u najsloženijem programu F3A-M na natjecanju u Velikoj Gorici.

- Siniša Primožić nakon višegodišnjeg bavljenja planinarenjem i alpinizmom 1984. godine postaje članom Gorske službe spašavanja Zadar, gdje obavlja funkcije pročelnika, oružara i člana Nadzornog odbora. Sudjelovao je u brojnim akcijama spašavanja ljudi i imovine, nesebičnim i upornim radom osposobio je brojne zadarske planinare i alpiniste, a sam je bio sudionik i vođa ekspedicija koje su osvajale brojne vrhove planina u Europi i svijetu.

Zahvalnice su dobili tehničar Filip Babić i dipl. inž. Ante Dellavia.

- Filip Babić je preko 30 godina aktivan član Aerokluba "Zadar", njegov rad je vrlo zapažen, a djelovanje modelarske sekcije bez njega je nezamislivo. Znanjem, umjećem i pružanjem bezrezervne potpore mladima, uvelike doprinosi uspjesima zadarskih zrakoplovnih modelara. Modelarska radionica je temeljito obnovljena, a Babić se posebno iskazao radom te stavljanjem na raspolaganje vozila i tehničke opreme uključujući i materijal.

- Ante Dellavia dugogodišnji je član Saveza energetičara, Upravnog odbora Društva energetičara "Zadar" te član Izvršnog odbora i potpredsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Tajnik je Izvršnog odbora Udruge građana Matice Zadrana, a član Izvršnog odbora od njenog osnutka. Kroz svoj višegodišnji dragovoljni društveni rad bio je i ostao inicijator gotovo svih aktivnosti vezanih uz energetiku i ekološku problematiku na području Zadarske županije. Autor brojnih članaka i studija te sudionik u organizaciji predavanja, tribina i prosvjeda protiv gradnje termoelektrane na ugljen. Zalaže se za plinifikaciju Zadarske županije i doprinosi zaštiti prirode i ljudskih života.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno