Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Anonimci donose prevagu u Skupštini

15.12.2010. 23:00
Anonimci donose prevagu u Skupštini


Većina skupštinara, uz dužno poštovanje, ipak spada u skupinu široj javnosti nepoznatih lica, ali to ne znači da nemaju određene nogometne reference. Barem u svom kraju


Sutra u 13 sati pod svodovima  hotela Westin počinje najveća sportska  predstava kojoj je, zapravo, jedina poveznica sa sportom ime organizacije. Hrvatski nogometni savez dobit će predsjednika za iduće četiri godine, a ključnu riječ  u srazu Vlatka Markovića i Igora Štimca  imat će skupštinari, odnosno ljudi čija imena za širu javnost ne znače previše.
Naravno, tu će biti i onih poznatijih. Uz  dvojicu kandidata za volontersku funkciju, koja na dohvat ruke stavlja blagajnu nakrcanu desetcima milijuna kuna,  status skupštinara imaju i slavni nogometaš Robert Špehar, bivši suci Reno  Sinovčić, Ante Kulušić, Željko Širić i  Stjepan Djedović, te u zadnje vrijeme  medijski eksponirani nogometni djelatnici poput Zdravka Mamića, Branka  Laljka, Ante Vučemilovića i Ivana Brlekovića.
Lokalni znalci
Svi ostali, uz dužno poštovanje, ipak  spadaju u skupinu “anonimaca” izvan  okvira svoje ili susjedne županije. No to  ne znači da nemaju određene nogometne  reference. Barem u svom kraju. Na primjer, u Splitu gotovo svi skloni nogometu  znaju da je Paško Viđak karijeru gradio  kao vratar u dva tamošnja prvoligaša.  Povrh toga, ovaj 71-godišnjak bio je i  predsjednik HNS-a od 1988. do 1990.  godine, a nedavno je dobio i Trofej  podmlatka, odnosno najutjecajnije priznanje koje može stići iz Kuće hrvatskog  nogometa.
Ivan Bedi je pak nekada igrao za  Dinamo, a svojih, doduše neželjenih, pet  minuta slave dočekao je krajem prošlog  stoljeća. Tada je, naime, stavio svoj potpis  na salvetu koju su čelnici Real Sociedada  spretno iskoristili kao ugovor za povratni  transfer Igora Cvitanovića, zaradivši 1,5  milijuna maraka.
Brodska veza
Zdravko Sočković i Nikica Stevanović   bili su pokretačka snaga iza nesuđenog  prvoligaša Slavonca iz Starih Perkovaca.  Domaća javnost mogla ih je upoznati  prije godinu i pol dana, kada su pokušavali pokrenuti osnivanje NK Brod,  oslanjajući se na susretljivost gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka  Duspare.
Budući da se sve odigravalo u vrijeme  lokalnih izbora, Duspara je bio vrlo  kooperativan u razgovorima sa svojim  protukandidatom Stevanovićem.  Međutim, čim se ispostavilo da je već  nakon prvog izbornog kruga imao dovoljno glasova za novi mandat, brzopotezno je “otkantao” Sočkovića, Stevanovića i NK Brod. Inače, Duspara je u  HSP-u, a dvojica HNS-ovih skupštinara  su članovi HDZ-a.
Ime Stjepana Križarića mnogi u nogometnoj organizaciji povezuju s nepotizmom. Naime, njegovi sinovi Igor i  Borut već su godinama na listi sudaca  Prve HNL, a to se uredno dovodi u vezu  s očevim angažmanom u HNS-u.
Suvišno je napominjati da su uz gotovo svakog skupštinara vezane slične  epizode, koje se potenciraju u posebnim  prigodama. Na primjer, Izborna  skupština HNS-a definitivno spada u tu  kategoriju. Stoga ne treba sumnjati da  će sutra u hotelu biti dovoljno prilika za  “čašćenje” na toj osnovi.