Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Građani na rubu nedopuštenog minusa

15.12.2010. 23:00
Građani na rubu nedopuštenog minusa


U bankama kažu da klijente na vrijeme obavještavaju o promjeni iznosa, a onima koji imaju problema s vraćanjem novca nude dulje rokove plaćanja


Niže plaće dio su  recesijske svakodnevice, a s  nižim primanjima smanjuje se  i iznos dopuštenog prekoračenja po tekućem računu u  banci. U bankama kažu da klijente na vrijeme obavještavaju  o revidiranju razine dopuštenog minusa, a onima koji imaju problema s podmirivanjem  eventualne razlike nude razne  oblike reprograma s duljim rokovima plaćanja. No, kamate u  tim aranžmanima rijetko su  niže od 10 posto, dok su za  minuse ipak još više, od 13 do  14 posto. Najriskantniji je pak  odlazak u nedopušteni minus.
U Privrednoj banci Zagreb  prekoračenje po tekućem  računu obnavlja se svakih šest  mjeseci, a na temelju redovitih  priljeva u zadnja tri mjeseca.  Ako padne prosjek priljeva,  banka odobrava novo prekoračenje u manjem iznosu u  odnosu na prethodno prekoračenje. Za podmirenje razlike između iskorištenog prekoračenja, u slučaju da je to  više od novog iznosa, i novoodobrenog prekoračenja,  klijent ima 15 tolerantnih dana  vremena u tekućem mjesecu,  odnosno, od 1. do 15. u mjesecu, kažu u PBZ-u.
Svaki drugi u minusu
U Zagrebačkoj banci se dopuštena prekoračenja po tekućim računima također revidiraju svakih šest mjeseci, a  izračun iznosa dopuštenog  prekoračenja temelji se na visini primanja i urednosti poslovanja klijenta. U Zabi kažu da  su od početka prošle  godine klijenti pojačano pogođeni posljedicama recesije, slijedom čega je i interes  građana za restrukturiranjem ili reprogramom kredita narastao.  Klijentima se stoga  nastoji olakšati nastalu situaciju. Dodaju da  su usprkos realno manjim primanjima i rastu troškova života istovremeno građani i oprezniji u potrošnji stoga rast korištenja dopuštenog prekoračenja nije u drastičnom odmaku u odnosu na prošlogodišnji prosjek. Svaki drugi klijent banke kojem je odobreno  dopušteno prekoračenje u  pravilu ga i koristi, zaključuju  u Zabi.
U Erste banci je maksimalan iznos dopuštenog prekoračenja po tekućem računu  35.000 kuna, a u slučaju da  klijent ostane bez posla, nastavlja koristiti ranije odobreno  dopušteno prekoračenje do  kraja ugovorenog razdoblja, i  to bez prekida ili promjene,  ukoliko ne prijeđe u područje  nedopuštenog prekoračenja.  U Ersteu klijentima tako savjetuju da nikako ne čekaju da  prijeđu u nedopušteno prekoračenje već da se što ranije jave  u banku. Slanjem opomena  banka dužnika podsjeća na  preuzete obaveze, a tek u nemogućnosti dogovora pristupa  se aktivaciji preostalih načina  naplate. Od ukupnog broja tekućih računa, oko 40 posto  klijenata ima dopušteno prekoračenje, što ne znači da ga  nužno i koriste. Udio klijenata  koji imaju sporno dugovanje  po tekućem računu u odnosu  na ukupan broj klijenata koji  imaju otvoren tekući račun tek  je blago porastao u odnosu na  prošlu godinu te je na razini od  oko 2,5 posto, zaključuju u  Ersteu.
Na mjesečnoj bazi
U Splitskoj banci prekoračenja se usklađuju na mjesečnoj bazi, a i u toj banci vele  da izlaze ususret klijentima  kroz različite mogućnosti dogovora, aranžmana. U godinu  dana prosječni iznos prekoračenja neznatno je smanjen,  ali je povećan ukupan broj  računa u prekoračenju za oko  13 posto, kao i broj klijenata  koji koriste prekoračenje, za  oko 10 posto. U Splitskoj banci  prvu opomenu šalju automatizmom za račune koji su u  nedopuštenom prekoračenju  neprekidno 5 radnih dana i u  iznosu koji je za 100 ili više  kuna veći od dopuštenog prekoračenja.
U Raiffeisen banci klijentu  se može odobriti dopušteno  prekoračenje na tekućem  računu u visini od 50 do 300  posto prosječnog redovitog  priljeva, prekoračenje se  ažurira polugodišnje, a osnovica za njegov izračun je prosječni redoviti priljev u posljednjih šest mjeseci.