Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Hrvatski euri u bankama u Srbiji?

15.12.2010. 23:00
Hrvatski euri u  bankama u Srbiji?


Dok su u Europi prosječne kamatne stope na oročene uloge do 4 posto, u srpskim bankama može se ostvariti interes i do 7,25 posto


Kamatne stope za štednju u srbijanskim bankama  su među  najvišim u Europi što je povećalo  interes ne samo domaćih, već i  građana susjednih zemalja za otvaranje deviznih računa u Srbiji. Zbog  potrebe za svježim novcem velik broj  banaka odobrava povoljne uvjete za  oročenu štednju, i deviznu i dinarsku.  Na primjer, dok se u Europi prosječne  kamatne stope na oročene uloge kreću  od 1,3 do 4 posto, u srpskim bankama  može se ostvariti interes od 4 do čak  7,25 posto. To znači da je na tisuću  eura za godinu dana moguće profitirati 72 eura. Inače, banke su u  tjednu štednje (od 1. studenoga) klijentima ponudile još povoljnije uvjete  za oročene depozite u odnosu na  standardnu ponudu. Kamate na dinare porasle su do 18 posto, a na  štednju u eurima kreću se do osam  posto za iznose oročene na godinu  dana. Prema staroj poslovici “para vrti  gde burgija neće”, tako su uspjele  pridobiti  veći broj  rezidencijalnih i  “prekograničnih” štediša pa se na bankarskim šalterime ne rijetko stvaraju   gužve.
Unatoč ratnim zbivanjima u bivšoj  Jugoslaviji, hrvatski ulagači nemaju  previše predrasuda o ulaganju u Srbiju, piše hrvatski magazin “Biznis”, koji  je nedavno pozvao stanovnike Hrvatske da svoju deviznu uštedevinu  ulože u srpske banke. Generalni tajnik  Udruženja banaka Srbije Veroljub  Dugalić potvrđuje da ima štediša iz  okolnih zemalja koji oročavaju uloge u  spskim bankama. “Stranci  mogu otvoriti račune u bankama na teritoriju  Srbije bez bilo kakvih ograničenja –  potrebna je samo osobna karta ili  putovnica. Za polaganje i oročavanje  deviza do 10.000 eura nema nikakvih  prethodnih uvjeta i provjera. Ako su u  pitanju iznosi preko 10.000 eura neophodna je carinska deklaracija o  unošenju sredstava u Srbiju, odgovorio je Dugalić na upit da li strani  državljani moraju ispunjavati neke dodatne uvjete za otvaranje računa. Kamatne stope u Srbiji, na oročene depozite, u eurima, do jedne godine,  kreću se u rasponu od  pet do 7,5 posto.  U svim zemljama u okruženju kamatna stopa je niža i iznosi imeđu 2,5  i 4 posto za oročene uloge na godinu  dana”, veli naš sugovornik.
Na kraju, podsjetimo, Hrvatska narodna banka od početka siječnja iduće  godine uvodi liberalizaciju u deviznom  sektoru koja uključuje mogućnost štednje hrvatskih gradana u inozemstvu  bez posebnih dozvola centralne nacionalne banke. To će, bez sumnje,  olakšati onima koji žele zaraditi na  kamatama ulažući svoju štednju u banke koje im nude najpovoljnije uvjete.  Naravno, ako nemaju političkih predrasuda ili sumnji u stabilnost bankarskog sustava.


Srbi nerado štede




Početak studenoga  Srbija je dočekala s ukupnom svotom od oko 6,7  milijarda eura (zajedno sa  dinarskom) štednje u bankama, od čega je štednja  u devizama 6,3 milijarde  eura. Ako se zna da Srbija  ima 7,5 milijuna stanovnika  to bi značilo da se po  glavi stanovnika čuva oko  900 eura. Prema procjenama NBS,  to je izuzetno  malo i čini građane Srbije  manje štedljivim čak i od  afričkih zemalja.