Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kornatska hama – novost u ponudi

15.12.2010. 23:00
Kornatska hama – novost u ponudi


Prvoklasna bijela  riba – hama, novi je Cromarisov proizvod, koji će se  od četvrtka (16. prosinca  2010.) naći na prodajnim  mjestima diljem Hrvatske,  kamo će stizati sa zadarskog  područja.
Riječ je o ribi okusom najsličnijoj brancinu, koja se uzgaja pored otočića Košara u  blizini Nacionalnog parka  Kornati. Obiluje nezasićenim omega-3 masnim kiselinama, a zbog svojih povoljnih nutricionističkih  značajki predstavlja iznimno  lagan obrok.
Hama ili krb autohtona je,  gotovo zaboravljena jadranska bijela riba, koja živi na  dubinama većim od 30 metara te je poznata i kao „najveća sjenka svijeta”. Nekad  je u velikom broju obitavala  na ušćima Cetine i Neretve,  no do danas je gotovo nestala  iz našeg podmorja.
Kornatska hama namijenjena je slovenskom, talijanskom i domaćem tržištu.  U Hrvatskoj će biti dostupna  u Cromarisovim ribarnicama  u Zagrebu, Zadru, Preku,  Makarskoj, Limskom kanalu  i Rovinju, ali i na ostalim  prodajnim mjestima svježe  ribe. U skoroj budućnosti  tržištu se planiraju ponuditi i  drugi proizvodi od hame, poput kotleta, svježih fileta i  delikatesnih dimljenih fileta.
Cromaris kao hrvatski lider u marikulturi zapošljava  više od 200 zaposlenika. Tvrtka je osnovana u listopadu  2009. godine udruživanjem  četiri tvrtke za uzgoj i preradu ribe u sastavu Adris  grupe – Cenmar, Marimirna,  Marikultura Istra i Bisage-Nit. U četiri uzgajališta i  mrijestilištu u Ninu proizvodi 60 posto domaćeg uzgoja orada i brancina te 90  posto ukupno proizvedene  riblje mlađi u Hrvatskoj. Više  od 50 posto prodaje ostvaruje u izvozu, a tvrtka je i  nositelj certifikata za proizvodnju ribe, koja je sastavni  dio dječje hrane. Cromaris  planira investirati više od 21  milijun eura, kako bi do  2015. godine dosegao proizvodnju od gotovo 5.000 tona.
Kornatska hama kao novi  Cromarisov proizvod riba je  čiji je  uzgoj uvelike prisutan   u svijetu, ne pod atributom  kornatska.