Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Mali veleposlanici” u Zadru razmjenjivali iskustva

15.12.2010. 23:00
“Mali veleposlanici” u Zadru razmjenjivali iskustva


Raspravljalo se o usklađivanju struke turističkih vodiča u vrijeme ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo EU. Antea Glumac Bribir, predsjednica ZDTVH-e istaknula je značaj udruživanja hrvatskih tuističkih vodiča u europsku federaciju FEG, koja je osnovana 1986. godine u Parizu


“Mali veleposlanici”, članovi Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske  oduševljeni su trodnevnom  posjetom Zadra i njegove  županije u organizaciji zadarske Udruge turističkih vodiča Donat. Naime, ovo je bio  treći susret po redu hrvatskih  turističkih vodiča. Nakon,  Dubrovnika i Trogira, na red  je došao i Zadar. U oba  dosadašnja grada susret je  trajao dva dana, dok je u  Zadru trajao dan više. Bio je  to puno bogatiji program u  kojem je ostvaren i jednodnevni izlet naziva “Od Aenone do Skradone”. Upravo  je zadarskoj udruzi Donat  pripala  čast da organiziraju  trodnevni susret. Razlog tome je u činjenici da je udruga  Donat pokretač osnivanja Zajednice društava turističkih  vodiča Hrvatske, kao i Zajednice za interpretaciju kulturne baštine Hrvatske pri  Hrvatskoj gospodarskoj komori, odnosno Odsjeku za  turizam.
Vodiči koji su doživjeli Zadar i njegovu županiju u potpunosti se slažu da je organizacija bila savršena. Profesionalizam iznad svega, nigdje se nije kasnilo ni minute.  Bilo je to nezaboravan  doživljaj, rijetko viđeno raspoloženje u ovo prohladno  vrijeme. Polugodišnja skupština održana u prostorijama  ninske Barokne kuće bila je  plodonosna. Raspravljalo se o  usklađivanju struke turističkih vodiča u vrijeme ulaska  Republike Hrvatske u punopravno članstvo EU. Također,  Antea Glumac Bribir, predsjednica ZDTVH-e istaknula  je značaj udruživanja hrvatskih tuističkih vodiča u europsku federaciju FEG, koja  je osnovana 1986. godine u  Parizu.
Fegov kodeks  turističkog vođenja
U novo članstvo ZDTVH-e  primljeni su Udruge  Međumurije malo i  UTV Rovinj. O osmišljavanju načina  poreznih olakšica zborio je  dopredsjednik krovne udruge, Darko Mrkonjić. Predsjednica dubrovačke udruge,  Marina Krstičević, nazočne je  upoznala sa Fegovim kodeksom koji uključuje praksu turističkog vođenja te osigurava  visok nivo profesionalizma i  vrijednosti koje vodiči nude  svojim klijentima. Odnosno,  treba što više proraditi na  zaštiti ugleda turizma u Hrvatskoj, maksimalno se trudeći da se grupe koje vodimo  odnose s poštovanjem prema  okolini, biljnom i životinjskom svijetu, znamenitostima  i spomenicima, kao i lokalnim  običajima i ostalim osjetljivim  pitanjima. Također, bilo je  riječi o razvijanju kulturnog  turizma, na način da svaka  udruga proradi na županijskom osnivanju Odjela za kulturni turizam. 
Nenad Marčina, predsjednik zadarske Udruge Donat,  ujedno i pokretač ZDTVH-e,  govorio jer o proceduri ulaska  Udruge Donat u članstvo Vijeća Turističke zajednice Grada Zadra, kao što je to za sada  uspjelo Splićanima, Trogiranima i Riječanima.  Zborilo se  i o oktivnostima zadarske  udruge. S geslom Udruge Donat „Znanja nikad dosta” Zadrani stalno surađuju sa  sveučilišnim autoritetima i  ravnateljima muzeja, a najviše  im u tome pomažu profesori  Zdenko Brusić, Radomir Jurić, Mato Ilkić, Vinko Bakija,  ravnatelji muzeja Ivo Fadić i  Renata Peroš, te mons. Pavao  Kero i benediktinke Svete  Marije. Naime, uselivši se u  društveni prostor dobivenog  na korištenje od strane Grada  Zadra, 16. prosinca prošle  godine, pokrenuli su zadarski  vodiči razne edukativne javne  tribine u nastojanju da i  građani sudjeluju u kreiranju  kulturno-turističkog života i  povijesne baštine Grada Zadra i njegove Županije. Tribine na kojima su predavači  bili eminentne osobe odjeknule su snažno, a tome su  pridonijele i zanimljive teme s  naslovima: Priprema za turističku predsezonu, Zadar je  snažan onoliko koliko je  snažna njegova Županija,   Kvaliteta a ne cijena, Upoznajte svoj zavičaj, Valorizacija  pomorske zbirke….
Fuzija u muzeju
S geslom „Zadrani turisti u  svom gradu” organiziraju i  dva puta godišnje  besplatno  razgledavanje stare gradske  jezgre za sve zainteresirane  građane. Ove godine od dviju  kulturnih institucija, Muzeja  antičkog stakla i Narodnog  muzeja Zadrani bili su predloženi za godišnju nagradu  Grba Grada Zadra.
Domaćini,  Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina, Vanja  Čvrljak, direktor Turističke  zajednica Grada Benkovca, te  Ivica Eškinja, direktor Turističke zajednice Grada Biograda bili su na visini zadatka.  No, iako je bila objektivno  spriječena, obol ovom susretu  dala je i Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice  Općine Pakoštane. Svi su oni  raznoraznim iznenađenjima  na terenu pridonijeli da susret  turističkih vodiča postane još  više zanimljivijim.
Prof. dr. sc. Zdenko Brusić,  počasni član HAD-u i voditelj  tima podvodnih arheologa na  Zadarskom sveučilištu zanimljivim i lepršavim stilom  upoznao je turističke vodiče  sa bogatim arheološkim nalazima, sa životom Liburna i  Rimljana sa njihovim specifičnostima na području Zadra, Benkovca, Asserije, Bribirske glavice, Bribira, Skradina, Vrane, Pakoštana i Biograda.  Još jednom se u praksi  utvrđivalo znanje prapovijesti  i pisane duge arheološke povijesti  kojega su turistički vodiči apsolvirali na svojim  sveučilištima pri dobivanju  certifikata za turističkog vodiča. Također, bili su u posjetu i Muzeju antičkog stakla, nazočili fuziji stakla, zavirili u svaki kutak palače  Cosmacendi i njenom dograđenom djelu. Profesor Radomir Jurić upoznao je nazočne vodiče sa muzejskom  građom u zadarskom Arheološkom muzeju, koji posjeduje preko 100.000 arheoloških predmeta, te poslije  Splitskog muzeja druga je po  starosti muzejska ustanova na  području Lijepe naše. Prof.  Jurić istaknuo je statistički  podatak – da je ipak najteže  položiti stručni ispit za turističkog vodiča na Zadarskom sveučilištu, te da je  ponosan na tu činjenicu.
Zadarski vodiči su nadodali  da je to i logično jer razgled  stare gradske jezgre Šibenika,  Splita i Dubrovnika traje  maksimalno dva sata, dok za  razgled Zadra, grada starijeg  od vječnog Rima, trebna dvostruko više, četiri sata. Zadrani su zbog te činjenice  ponosni, ali pitaju se kakav  itinerar napraviti da razgled  stare gradske jezgre traje dva  i pol sata i da se u tih 150  minuta povežu povijesne niti  Zadra, Grada starijeg od  vječnog Rima.
Časno zvanje
Hrvatski vodiči imali su poseban tretman na nedjeljnoj  misi u Katedrali. Mons. Ivica  Mustać, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, srdačno  je na samom početku svete  mise pozdravio vodiče, te  „male veleposlanike”, istaknuvši važnu ulogu koju turistički vodiči imaju u interpretaciji kulturne i sakralne baštine baveći se tim polivaletnim, časnim zvanjem.  Međutim, svečanu misu pratili su  iz prvih klupa među  vjernicima, premda im je  mons. Mustać rezervirao  počasna gotička korska sjedala, upravo ona što ih je  izradio mletački drvorezbar  Matej Moronzon u prvoj polovici 15. stoljeća.
Mr. sc. Marija Dejanović,  direktorica Turističke zajednice Grada Nina i ujedno  iskusni turistički vodič upoznala je svoje kolege sa bogatom povijesno-kulturnom  baštinom, prvim kraljevskim  gradom, gradom Ninom, sa  crkvom Svetog Križa, često  nazivanom najmanjom katedralom na svijetu, Muzejom  ninskih starina, solanama,  Rimskim hramom,  Kraljičinom plažom i ostalima ninskim specifičnostima,  poput bogate flore i faune.  Prof. Marin Čurković, kustos  Benkovačkog muzeja upoznao je nazočne sa povijesno-kulturnom građom grada  Benkovca i njegove okolice,  te sa rimskom Asserijom, na  kojem lokalitetu iznenađennja nije nedostajalo.
Na licu mjesta doživjela se  povijest. Turističke vodiče  dočekali su kršni momci,  obučeni u odoru rimskog vojnika, i to one najbolje kvalitete, proizvodeno u njemačkom Solingenu, svjetskoj  poznatoj tvornici čelika. Na  poljoprivrednom imanju obitelji Bože Bačića u Podgrađu  na površini 18 ha visokokvalitetnih vinskih kultivara  doživio se  ugođaj topline, rasplamsana vatra, uživalo se u  šampionskom crnjaku i u domaćim delicijama.
– Dobro došli u središte  Jadrana, u hrvatski kraljevski  grad Biograd koji vas prihvaća svim svojim srcem i nudi  ugodne trenutke odmora u  zadivljujućoj prirodi i ugodnoj klimi, istaknuo je na  dočeku turističkih vodiča u  Zavičajnom muzeju Biograd  direktor TZ grada Biograda,  Ivica Eškinja. Svoja iskustva,  poput okruglog stola, u nedostatku vremena turistički  vodiči razmjenjivali su tijekom vožnje u autobusu. U  zadarskoj Gradskoj loži je  Renata Peroš, ravnateljica  Narodnog muzeja za vodiče  pripremila trideset umjetničkih kalendara bisera Zadarske županije, sa motivima  svečanih narodnih nošnji, autora poznatog svjetskog fotografa Stefana Lupina. U  ninskoj konobi Branimir  uživalo se u domaćim delicijama. Također, u nezaboravnom sjećanju ostala je i  svečena večara s bogatim menijem u murvičkom restoranu  Fortuna popraćena glazbom i  pjesmom zadarskih glazbennika Pere i Marija. I na kraju,  uz konzumaciju slastica i pozdravno putno piće u Udruzi  turističkih vodiča Donat, zadarske kolege zaželjeli su turističkim vodičima Hrvatske  sretan put do ponovnog  viđenja u mjesecu veljači  iduće godine na Godišnjoj  skupštini ZDTVH u Osijeku.