Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sljedeći rođendan u Mocirama

15.12.2010. 23:00
Sljedeći rođendan u Mocirama


Na nedostatak odgovarajućeg prostora za okupljanje i rad s mentalno retardiranim osobama, upozorila je i Irena Palčić, predsjednica Udruge “Svjetlo”. Prema njezinim riječima, “Tim” dobro radi i u postojećim prostorijama, štićenici su sretni i zadovoljni, no za podizanje kvalitete funkcioniranja radionica nužne su veće prostorije


Klub “Tim” za  odrasle osobe s mentalnom  retardacijom, koji djeluje pri  zadarskoj Udruzi za pomoć  osobama s mentalnom retardacijom “Svjetlo”, slavi  svoj 11. rođendan. Jedanaestu obljetnicu postojanja, Klub  “Tim” jučer je obilježio prigodnom svečanošću u restoranu hotela “Iž”, kojoj su  nazočili zadarski župan Stipe  Zrilić, pročelnik županijskog  Upravnog odjela za zdravstvo  i socijalnu skrb Josip Kraljić,  pročelnik gradskog Upravnog odjela za zdravstvo i  socijalnu skrb Mario Pešut,  pročelnica Upravnog odjela  za gradsku samoupravu i  opće poslove Dolores Grdović-Kalmeta i Mirjana  Sačić, voditeljica Odsjeka za  protokol i promidžbu u Gradu Zadru.
Klub “Tim”, koji danas  okuplja oko 25 odraslih osoba s mentalnom retardacijom, osnovan je 1999. godine  radi realizacije programa poludnevne skrbi. Naime, mentalno retardirane osobe nakon 21. godine više nemaju  pravo na školovanje i obrazovanje te su prisiljeni živjeti  24 sata dnevno isključivo u  krugu obitelji. Radi podizanja kvalitete njihova života  “Svjetlo” je u dogovoru s  nadležnim Savezom osnovalo  klub za odrasle osobe s mentalnom retardacijom s programom poludnevne skrbi. U  sklopu tog programa  održavaju se već 11 godina  različite radionice.
Ana Ostojić, koja vodi radionice, pojašnjava da se one  održavaju svakodnevno te  traju po dva sata. Riječ je o  tematski organiziranim radionicama, među kojima su  likovne, keramičke, glazbene,  informatičke, kulinarske… U  radionicama s odraslim, mentalno retardiranim osobama  rade voditelji i volonteri. Ostojić je zadovoljna funkcioniranjem Kluba “Tim” i različitim radionica, no za kvalitetniji rad potrebne su im  veće prostorije. Udruga  “Svjetlo” i Klub “Tim” sada  rade u neodgovarajućim prostorijama, veličine 70 metara  četvornih, u prostorijama zadarskog Caritasa.
Na nedostatak odgovarajućeg prostora za okupljanje i  rad s mentalno retardiranim  osobama, upozorila je i Irena  Palčić, predsjednica Udruge  za pomoć osobama s mentalnom retardacijom “Svjetlo”. Prema njezinim riječima,  “Tim” dobro radi i u postojećim prostorijama,  štićenici su sretni i zadovoljni, no za podizanje kvalitete funkcioniranja radionica, nužne su veće prostorije.
– ‘Tim’ slavi 11. rođendan.  Mnogo je godina rada iza  nas, svi skupa smo sretni i  zadovoljni. Sreća i zadovoljstvo naših štićenika, ujedno  je i glavni je cilj postojanja  Kluba ‘Tim’, kao i Udruge  ‘Svjetlo’. Družimo se i radimo  već godinama na obostrano  zadovoljstvo. Kako bi se kvalitetan rad se nastavio i u  budućnosti, računamo na pomoć Grada Zadra i Zadarske  županije i u ovim kriznim  vremenima, kaže Irena  Palčić, vjerujući kako financijska potpora gradskih i  županijskim vlasti neće izostati.
Zadarski župan Stipe Zrilić  i gradska pročelnica Dolores  Grdović-Kalmeta, čestitali su  Klubu “Tim” jedanaestu  obljetnicu rada te sretne nadolazeće blagdane. Pročelnica Grdović-Kalmeta, uz to,  izrazila je i uvjerenje da će  Klub “Tim” 12. rođendan  proslaviti u novim prostorijama u sklopu centra Mocire.
 


U Gradskom proračunu nema “Svjetla”




Iako su za prošlu godinu iz Gradskog proračuna trebali dobiti 100  tisuća kuna, Udruga “Svjetlo” nije zadovoljna kako su raspodijeljena  navedena sredstva. Od ukupnog iznosa dobili su svega 20 tisuća kuna,  ostalo je navodno izdvojeno za kupnju automobila. Što se tiče ove  godine, “Svjetlo” još nije dobilo novce iz Gradskog proračuna niti znaju  koliko će dobiti, jer isti danas očekuje novi rebalans.
Irena Palčić navodi da još uvijek ima razumijevanja jer su krizna  vremena. No brine ju neizvjesnost jer ne zna hoće li ikakvih sredstva biti  i kada.
Pročelnica Dolores Grdović Kalmeta, koja navodi da Grad Zadar  Udrugu “Svjetlo” prati već 20 godina, dakle od samih početaka, ističe da  je financiranje udruga iz Gradskog proračuna zbog njegova slabog  punjenja, linearno smanjeno. Jednaku sudbinu dijele sve gradske udruge  pa tako i “Svjetlo”. Grdović-Kalmeta pojašnjava da je riječ o privremenim  mjerama, ničemu dugoročnom. Čim se financijska situacija popravi,  udruge će dobiti novac.