Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zračna luka Zadar ostaje rekorder rasta

15.12.2010. 23:00
Zračna luka Zadar  ostaje rekorder rasta


Promet zračnih luka u Hrvatskoj bilježi šest posto rasta, a rekorder s 31 postotnim rastom ostaje Zračna luka Zadar koja je došla nadomak 300.000 putnika


Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture,  odnosno njegova Uprava  zračnog prometa objavila je  podatke o prometu u zračnim  lukama u jedanaest mjeseci  2010. godine, prema kojima je  Zračna luka Zadar s 31 posto  bila rekorder rasta.
Zračne luke u zemlji imale  su u tom razdoblju 4,989.825  prevezenih putnika što je 5,85  posto više nego lani. Tome  treba dodati i 56.712 putnika  u tranzitu (uz pad od 21,27%).  Operacija zrakoplova bilo je  nešto manje, prometa terete  također, dok je poštanski promet nešto uvećan. Temeljni u  našim uvjetima – promet putnika je, dakle, povećan za  dobrih gotovo šest posto, što  je u trendu s oporavkom svjetske avioindustrije, odnosno  porastom turističkog prometa  koji je u hrvatskim uvjetima  glavni generator putovanja  zrakoplovima.
Zagreb, Dubrovnik,  Split
Zračna luka Zagreb kao  najznačajnija zastala je za 11  mjeseci nadomak dva milijuna putnika, odnosno na 1,9  milijuna uz simboličnu pozitivu odnosno 0,2 posto rasta. S  1,25 milijuna Dubrovnik je  kao druga luka u zemlji ove  godine blistao i vrhunskim  rastom od 13,5 posto, što je  uvelike odraz snažnije sezone,  ali i mjera Hrvatske turističke  zajednice i Ministarstva turizma s poticajima za privlačenje turoperatora i avionaleta. To je pomoglo i Splitu  s 1,17 milijuna putnika i vrlo  dobrih 10,3 posto rasta. Time  smo iscrpili podatke za tri  ključne zračne luke u zemlji.
Pula, Zadar, Rijeka
Razinu srednjih zračnih luka, naravno za hrvatske pojmove, predvodi Pula s nešto  manje od 320.000 putnika gledano s dodatkom tranzita, ali  tu je rast stao ispod četiri  posto, dakle manji je od prosjeka zemlje pa ne iznenađuje  da su istarski turistički djelatnici u svoju promociju za  iduću godinu planirali i  značajniji iskorak u privlačenju avionaleta. Potom,  sada već vrlo blizu Puli dolazi  Zračna luka Zadar s oko  270.000 putnika s tranzitom)  prema ovoj evidenciji. Zadarska zračna luka ostaje višegodišnji rekorder rasta nakon  “povratka iz mrtvih” te je i ove  godine s 31 posto većim prometom očuvala takav položaj.  Naravno da je i kod ove  zračne luke niz mjera za privlačenje aviokompanija i avionaleta proveden kroz sustav  turističkih zajednica i ministarstva turizma tome bitno  doprinio. U zadarskom  slučaju tome je kumovalo zajedništvo županije, Grada Zadra, TZ Zadarske županije i  niza mjesnih TZ-a, i dijela  turističkih subjekata koji su  osmislili model zajedništva u  oglašavanju na web stranicama Ryanaira. Tome se kvalitetno i izdašno priključuju  sredstva HTZ-a odnosno Ministarstva turizma.
 Suprotan primjer zadarskom bilježi Zračna luka Rijeka koja je daljnjim padom  (pada već nekoliko godina) od  čak 44 posto spala na 60-ak  tisuća putnika odnosno na  “grane” na kojima je Zračna  luka Zadar bila prije pet godina. Osijek koji bi bio na dnu  ovog popisa imao je dvadesetak tisuća putnika više nego  lani. Ostaju nam Lošinj i Brač  kao male luke pogodne za  manje zrakoplove, odnosno  generalnu avijaciju koje imaju  pad prometa.
Zadarska očekivanja
Zračna luka Zadar svojim  je oživljavanjem kontakata s  niskotarifnim prijevoznicima  vraćena u život. Za sada nema  bitnijih iskoraka u smislu privlačenja većeg broja redovnih  linija standardnih aviokompanija, ali se i u tom pravcu nešto  mijenja. Niskotarifne kompanije ostat će temeljni oslonac.  Postoji dobra pretpostavka da  ovo uigravanje, ali i paralelno  građenje hotelskih kompleksa  više kategorije postupno dovede do većeg priliva aviočartera, odnosno organiziranog  turoperatorskog dolaska turista.
  U svakom slučaju u već  nekoliko godina rastućim  brojkama ovdašnjeg turizma  aviogosti imaju najveći iskorak, a na to se i računa ubuduće. Upravo su u tijeku dogovori s aviokompanijama i  najznačajnijim partnerom  među njima Ryanairom za linije u 2011. godini. U  međuvremenu zbog snažnijeg  prometa u Zračnoj su luci u  tijeku su i investicije na  proširenju kapaciteta prihvata  putnika u međunarodnom  prometu.