Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Čakić: Izmjene Statuta trebalo je već odavno donijeti

15.12.2011. 23:00
Čakić: Izmjene Statuta trebalo je već odavno donijeti


Vijećnici Županijske skupštine bi na sjednici zakazanoj za sljedeći tjedan konačno trebali usvojiti izmjene i dopune Statuta kojima se reguliraju prava nacionalnih manjina na isticanje zastave i intoniranje himne nacionalne manjine uz hrvatsku zastavu i himnu u svečanim prigodama, te na korištenje simbola nacionalne manjine u pečatu i zaglavlju službenih dokumenta tijela manjine.
– To će biti prva točka dnevnog reda, kazala je predsjednica Županijske skupštine Irena Devčić.
Spomenuta prava nacionalnih manjina trebala su biti unesena u Statut Zadarske županije još na pretprošloj sjednici sredinom listopada, za kada je, nakon što je Odbor za statut i poslovnik usvojio prijedlog, predsjednik Odbora Ivica Erlić najavio kako će zatražiti dopunu dnevnog reda glasovanjem o statutarnim izmjenama.
– Prošlo je više od godine dana otkad smo, kao Koordinacija za ljudska prava i Koordinacija nacionalnih manjina, zatražili da se Statutom reguliraju ova prava. U tom vremenu se dvaput odgađala sjednica Odbora, a na dvije sjednice ova odluka nije bila na dnevnom redu zbog, kako nam je rečeno, tehničkih razloga. Sada to konačno stiže pred Skupštinu, a smatram da se moglo riješiti davno prije, jer se zaista ne radi ni o čemu s čim treba otezati, a Grad Zadar i mnogi drugi to su odavno riješili, komentirao je predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Veselko Čakić koji obnaša i dužnost vijećnika SDSS-a u Županijskoj skupštini napominjući da je važno u javnosti istaknuti kako se radi o pravu svih nacionalnih manjina.
Unošenje prava nacionalnih manjina na isticanje zastave i intoniranje himne ili svečane pjesme, kao i na korištenje simbola u pečatu i na službenim dokumentima u županijski Statut obveza je Županijske skupštine prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.