Čakić: Izmjene Statuta trebalo je već odavno donijeti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
sdss_cakic
Sebastian GOVORČIN
Veselko Čakić

Vijećnici Županijske skupštine bi na sjednici zakazanoj za sljedeći tjedan konačno trebali usvojiti izmjene i dopune Statuta kojima se reguliraju prava nacionalnih manjina na isticanje zastave i intoniranje himne nacionalne manjine uz hrvatsku zastavu i himnu u svečanim prigodama, te na korištenje simbola nacionalne manjine u pečatu i zaglavlju službenih dokumenta tijela manjine.

- To će biti prva točka dnevnog reda, kazala je predsjednica Županijske skupštine Irena Devčić.

Spomenuta prava nacionalnih manjina trebala su biti unesena u Statut Zadarske županije još na pretprošloj sjednici sredinom listopada, za kada je, nakon što je Odbor za statut i poslovnik usvojio prijedlog, predsjednik Odbora Ivica Erlić najavio kako će zatražiti dopunu dnevnog reda glasovanjem o statutarnim izmjenama.

- Prošlo je više od godine dana otkad smo, kao Koordinacija za ljudska prava i Koordinacija nacionalnih manjina, zatražili da se Statutom reguliraju ova prava. U tom vremenu se dvaput odgađala sjednica Odbora, a na dvije sjednice ova odluka nije bila na dnevnom redu zbog, kako nam je rečeno, tehničkih razloga. Sada to konačno stiže pred Skupštinu, a smatram da se moglo riješiti davno prije, jer se zaista ne radi ni o čemu s čim treba otezati, a Grad Zadar i mnogi drugi to su odavno riješili, komentirao je predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Veselko Čakić koji obnaša i dužnost vijećnika SDSS-a u Županijskoj skupštini napominjući da je važno u javnosti istaknuti kako se radi o pravu svih nacionalnih manjina.

Unošenje prava nacionalnih manjina na isticanje zastave i intoniranje himne ili svečane pjesme, kao i na korištenje simbola u pečatu i na službenim dokumentima u županijski Statut obveza je Županijske skupštine prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno