Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jadranka Kosor i Šeks potpredsjednici Sabora?

15.12.2011. 23:00
Jadranka Kosor i Šeks potpredsjednici Sabora?


Konačnu odluku donijet će predsjedništvo HDZ-a, kaže glavni tajnik stranke Branko Bačić. Hrvatski laburisti i HDSSB dobili bi po tri mjesta predsjednika saborskih odbora


Predsjednik Ivo Josipović sazvao je za idući četvrtak konstitutivnu sjednicu Sabora. To znači da će nova vlada Zorana Milanovića biti potvrđena dan kasnije, u petak. Međutim, već jučer se u Saboru intenzivno radilo. Sastali su se predstavnici oporbenih stranaka koji su raspravljali o raspodjeli mjesta u saborskim tjelima koja pripadaju parlamentarnoj manjini, a najzanimljivije je pitanje tko će biti dva potpredsjednika parlamenta koja pripadaju oporbenoj kvoti.
Nema još konačne potvrde, ali jučer je izgledalo da će te dužnosti sebi uzeti Jadranka Kosor i Vladimir Šeks.
Popust oko odbora
– O tome će odlučiti predsjedništvo HDZ-a, odgovorio je glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić na novinarsko pitanje hoće li Jadranka Kosor biti potpredsjednica Sabora. Bilo je to nakon oporbenog sastanka na kojem je načelno dogovoreno da obje potpredsjedničke dužnosti idu HDZ-u dok će Hrvatski laburisti i HDSSB, koji imaju po šest mandata, na račun tog ustupka dobiti po tri mjesta predsjednika saborskih odbora. Isprva je Bačić skoro sve tražio za HDZ, činilo se da nikakav dogovor nije moguć, nije pomogla niti jednosatna stanka. Ali, onda je tijekom druge runde razgovora Bačić izašao na telefonske konzultacije i ubrzo potom sastanak je završen sa spomenutim epilogom. Očito je HDZ-u ključno bilo preuzeti dva potpredsjednička mjesta, pa je Bačiću telefonski sugerirano da popusti malo oko odbora.
Dok su pregovori još trajali, Šeks je prošao pokraj novinara koji su ga u šali upitali sprema li se za selidbu, budući da više neće biti potpredsjednik Sabora. Iz njegove reakcije lako se moglo zaključiti da to ne dolazi u obzir. Dakle, Šeks je siguran. Proteklih dana HDZ-ovci, ali i novinari spekulirali su hoće li Jadranka Kosor, odmah po predaji premijerske dužnosti, zgrabiti onu daleko manje atraktivnu potpredsjednika Sabora. Mišljenja su bila podijeljena.
Bijes članstva
– Kao predsjednica stranke ona na to ima pravo, ali bilo bi to ispod razine. Za osobu koja je bila premijer nije primjereno da sada preuzme nekakvo mjesto potpredsjednika Sabora, smatra jedan utjecajan HDZ-ovac. No, njegov kolega upozoravao je da uz dužnost potpredsjednika Sabora dolazi i “ured, službeni auto i tajnica, sve na što je Jadranka Kosor naviknula i čega se neće htjeti odreći”. I jučer su mu informacije iz HDZ-a davale za pravo. U slučaju da u četvrtak dvojac Jadranka Kosor – Vladimir Šeks sebe instalira na mjesta potpredsjednika Sabora to će biti dodatni dokaz tko vuče sve konce u stranci.
– Ako njih dvoje, a da nama drugima nisu ništa niti rekli, ne poštujući ni stranačku hijerarhiju, odrede sebe za potpredsjednike, time će samo povećati podozrenje, pa i bijes članstva prema sebi, smatra jedan visokopozicionirani HDZ-ovac. Izvjesno je da bi ovakvo kadroviranje moglo produbiti podjele u stranci.