Kampus budućnosti za 10.000 studenata

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Možda najvažniji objekt unutar kampusa bit će nova sveučilišna knjižnica

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati 21. prosinca pred gradske vijećnike će biti podastrijet na usvajanje Urbanistički plan uređenja prostora vojarne Franka Lisice - Novi kampus. Riječ je o prostoru na kojem bi se trebala realizirati najveća investicija na užem području Zadra, vrijedna više od 200 milijuna eura, a koja bi u konačnici rezultirala impozantnim sveučilišnim kampusom.

Bivša je JNA ovim prostorom u prošlosti okomito podijelila Zadar, ne mareći za potrebe građana i neprimjerenost smještaja vojnih objekata u samom središtu grada. Međutim, dobar dio tih vojnih sadržaja i tada se koristio u nastavi i za potrebe jedne druge vrste studenata. Paradoksalno, JNA nije dopuštala uređenje nogostupa uz Ulicu Franje Tuđmana, pa tako i 20 godina nakon završetka rata na tom istom mjestu on nije uređen, iako cijelom prostoru gravitira veliki broj pješaka.

Odlaskom JNA, ta se nekad najveća urbanistička prepreka u Zadru pretvorila u možda najveću prednost. Tako je 14,3 hektara obuhvata ovog UPU-a, sačuvano za javne sadržaje čime se ostvarila mogućnost izgradnje kulturnog centra budućnosti, a možda i najvažnijeg javnog gradskog sadržaja. Time će Zadar i infrastrukturno potvrditi naziv sveučilišnog grada.

Urbanistički gledano najprije se radilo o prostoru namijenjenom za centralne mjesne funkcije, kasnije je to bila mješovita zona, da bi na kraju postala kampus. Programsku prostornu studiju ovog područja isfinanciralo je Ministarstvo gospodarstva Kraljevine Nizozemske.

U kampusu su predviđeni studentski paviljoni i domovi, prostori za četiri fakulteta, sveučilišnu knjižnicu i studentski kulturni centar. Kampus neće samo unijeti novi duh u gradsko tkivo već će uvelike promijeniti i djelove grada koji se naslanjaju na njega. Samo za ilustraciju, Ulica Franje Tuđmana i Put Stanova dobit će još jednu prometnu traku, čime će se riješiti sadašnja, ali i očekivana zagušenosti tih koridora.

Možda najvažniji objekt unutar kampusa bit će nova sveučilišna knjižnica, za koju nakon usvajanja ovog UPU-a, kažu izrađivači plana, neće biti prepreke u izgradnji. Unutar kampusa studentski standard podiže se i do te razine da će biti moguće da studenti imaju, naravno uz doplatu, i vlastiti apartman, iako je smještaj studenata generalno koncipiran po pravilniku o studentskim domovima. UPU-om je u konačnici predviđen smještaj i boravljenje oko 10.000 studenata. Ovim UPU-om predviđa se iseljenje i MUP-a u neku drugu zonu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno