Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kostov i Cupać na 25. mjestu

15.12.2011. 23:00
Kostov i Cupać na 25. mjestu


Pavle Kostov i Petar Cupać u jedinom su plovu za 49er bili 22., nakon devet jedrenja su 25


Vrlo dugo prvenstvo polako se približava kraju. Danas se dijeli peti komplet medalja, u dvobojskom jedrenju, u subotu će deset najboljih posada u klasi Zvijezda odlučiti o medaljama, a šlag na kraju će biti u nedjelju sa četiri plova za odličja, za 49er, RS:X, Laser i ženski 470, na regatnom polju nadomak obale, ispred gledališta na kojem smo prošle nedjelje bučno bodrili Šimu Fantelu i Igora Marenića u borbi za broncu.
Jučer je bio dan odmora za Zvijezdu i ženski 470, ostale su klase startale s finalnim jedrenjima. Laseraši su odradili dva plova. Dan nikako nije bio dobar za Milana Vujasinovića. Nakon 26. mjesta u prvom plovu, u drugom je slomio produžetak kormila i zbog loma opreme, nažalost, morao odustati od tog plova. Sve to bacilo ga je na 23. mjesto poretka nakon osam jedrenja. Tonči Stipanović bio je u prvom plovu 25., u drugom odličan šesti.
– U prvom plovu u trenutku starta vjetar je okrenuo i trebalo je što prije otići na desnu stranu. Međutim, iznad mene je jedrio Kanađanin koji to nije htio. Svi ostali su okrenuli, otišli do tog novog vjetra i tu je bio kraj prvog plova. Jedriličari su ispred mene samo odlazili s boljim vjetrom i nije bilo šanse. Uspio sam doći do 25. mjesta, što na kraju i nije bilo toliko loše. U drugom plovu sam dobro startao i bio sam stalno naprijed. Drugi i treći ukupno nisu daleko, treba se koncentrirati ta zadnja dva plova, ući u subotu opušteno i hladne glave – razmišlja Stipanović.
Daskaši su jedrili tri plova, Luka Mratović dobro je odjedrio i 90% ima olimpijsku normu u džepu.
– Imam 30-ak bodova prednosti ispred zadnje nacije, ja sam 25. od 28. Tog 29., predstavnika jedne zemlje više nego što je kvota, može samo čudo spasiti, ali ne želim ništa još reći da je gotovo – nasmijao se Luka.
Nakon osam jedrenja Mratović je 36., što je jedan od njegovih najboljih plasmana na natjecanjima ove razine.
Pavle Kostov i Petar Cupać u jedinom su plovu za 49er bili 22., nakon devet jedrenja su 25.
Danas je dan odmora za RS:X i Laser. Dva plova su predviđena za Zvijezdu i ženski 470, te tri za 49er. Naše posade u klasi Zvijezda sutra će završiti natjecanje. Podsjećamo Mate Arapov i Ante Šitić su 23., a Marin Lovrović i Siniša Mikuličić 32. nakon osam jedrenja.
U Laseru prema svom četvrtom naslovu svjetskog prvaka prilično stabilno jedri Tom Slingsby. U 49er-u se vodeći mijenjaju iz dana u dan, sad su na prvom mjestu Britanci Pink/Peacock. U ženskom 470 također je još uvijek sve otvoreno, vode Španjolke Pacheco/Betanzos. Na prvom mjestu klase Zvijezda zasad su Brazilci Scheidt/Prada.