Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Otvorena 6. izložba hrane, pića, delikatesnih proizvoda i suvenira “Naši mali gušti 2011”

15.12.2011. 23:00
Otvorena 6. izložba hrane, pića, delikatesnih proizvoda i suvenira “Naši mali gušti 2011”


Kako je u svom pozdravnom govoru, u ime organizatora i suorganizatora izložbe, naglasio tajnik Županijske komore Zadar Denis Ikić, na “Našim malim guštima” ove godine sudjeluje 76 izlagača među kojima su 22 iz Zadarske županije
Šesta izložba hrane, pića, delikatesnih proizvoda i suvenira “Naši mali gušti 2011”, otvorena je jučer u Arsenalu, a osim brojnih malih proizvođača i tvrtki iz Zadarske županije, ove godine na manifestaciji sudjeluju izlagači iz Šibensko – kninske, Splitsko – dalmatinske, Ličko – senjske, Primorsko – goranske, Istarske, Zagrebačke, Virovitičko – podravske, Vukovarsko – srijemske, Koprivničko – križevačke, Sisačko – moslovačke i Međimurske županije.
Kako je u svom pozdravnom govoru, u ime organizatora i suorganizatora izložbe, naglasio tajnik Županijske komore Zadar Denis Ikić, na “Našim malim guštima” ove godine sudjeluje 76 izlagača među kojima su 22 iz Zadarske županije:
– Ova manifestacija uvijek je imala cilj pomoći malim proizvođačima iz Zadarske županije u promociji autohtonih proizvoda, uz kušanje i prodaju tih proizvoda. No, raduje nas što na „Naše male gušte” svake godine dolazi sve više izagača iz gotovo svih hrvatskih županija. Promocija kvalitetnih proizvoda, onih koji su već pozicionirani na tržištu i onih koji tek moraju naći svoj put do potrošača, smisao je ove manifestacije, rekao je Ikić te dodao kako “Naši mali gušti” ujedno prenose i kulturni identitet regije i naš nacionalni identitet.
Nazočne je pozdravio i župan zadarski Stipe Zrilić, koji je otvorio izložbu. Ovom prigodom je direktorici saljske Tvornice ribljih konzervi Mardešić uručena zahvalnica za sudjelovanje na dosadašnjim “Našim malim guštima”, koju je direktorici tvornice Marini Depolo uručila dopredsjednica zadarske Gospodarske komore Elvira Sterle.
Organizator izložbe je Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, a suorganizatori su Hrvatska obrtnička komora, Udruženje obrtnika, Grad Zadar, Zadarska županija, Turistička zajednica Zadarske županije, Turističke zajednice Grada Zadra, Biograda, Paga i Benkovca.
Prvog dana iložbe održana su stručna predavanja na o problematici trošarina za alkoholna pića, primjeni Zakona o hrani i pratećih normi, potom predavanje o HACCP uvođenju u poslovanje proizvođača i prerađivača hrane te predavanje na temu “Ulazak Hrvatske u EU – što nas očekuje u poljoprivredi i prehrambenoj industriji”.
Drugog dana izložbe na rasporedu su degustacija maslinova ulja u organizaciji udruge “Olea” Zadar, koja počinje u 11 sati u Arsenalu. U 12 sati slijedi degustacija vina Zadarske županije uz stručno vodstvo dipl. ing. Nikoline Paleka, a ovogodišnji stručni program izložbe “Naši mali gušti” završa radionicom o čokoladi koju će voditi čokolatijer Dubravko Vitlov.
Spomenimo i to da svi posjetitelji izložbe mogu po prigodnim cijenama kupiti proizvode izlagača. Štandovi su otvoreni do 18 sati na galeriji Arsenala, a ulaz je slobodan.
Sirevi, suhomesnati proizvodi, slastice, rakije, vina i likeri, proizvodi od meda, ljekovito bilje, nakit, suveniri…teško je naborojati sve što se može vidjeti i kušati na 6. izložbi “Naši mali gušti”. Bogatsvo tradicije, ali i brojne inovacije, mogu se vidjeti na svakom štandu. Ipak, najviše pozornosti privlače oni koji nude proizvode koje zaista rijetko gdje možete kupiti. Jela i slastice pripremljeni po starim, gotovo zaboravljenim receptima, izgleda da su i recepti za uspjeh kod potrošača. No, i nove ideje podjedanko su dobro primljene.
Izlagači iz drugih hrvatskih županija također su privukli veliki interes Zadrana, pogotovo štandovi istarskih izlagača na kojima su se nudili proizvodi od uvijek popularnih tartufa.