Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Početak kraja poštanskog ureda u Žmanu?!

15.12.2011. 23:00
Početak kraja poštanskog ureda u Žmanu?!


U svakom slučaju pošta u Žmanu se neće zatvoriti. Barem ne za sada. Ovaj ured s radom ponovno počinje već 9. siječnja, govori izvršni direktor sektora dostave za GP4 Željko Zorica, koji dodaje da Hrvatska pošta urede koji bilježe velike minuse ipak s vremenom ili zatvori ili ih otvara samo sezonski


Koliko god se govorilo o održivom razvitku otoka, ostaje žalosna činjenica da na otocima u stvarnosti održivog razvitka nema. Dapače, otoci su iz godine u godinu sve pustiji, imaju sve manje sadržaja, sve manje radnih mjesta i mogućnosti za o(p)stanak mladih obitelji. Tako je negativni prirodni prirast, nažalost, jedino što se na otocima “razvija”.
Posebice na udaljenijim otocima među koje spada i Dugi otok.
Jedno od 11 dugootočnih mjesta koje živi ovu tužnu otočnu sudbinu je i Žman. Mještani Žmana ionako suočeni s konstantnim izumiranjem mjesta 21. studenog dobili su još jedan razlog za uzrujanost. Naime, tog su dana na vratima poštanskog ureda ugledali obavijest da će ured zbog kvara na električnim instalacijama biti zatvoren do daljnjega.
 Čudna obavijest
Žmancima, koji su kao i većina drugih otočana navikli da im se u mjestima ne otvaraju novi uredi, dućani ili ambulante već da se zatvaraju postojeći, ova je obavijest izgledala kao početak gašenja poštanskog ureda u mjestu.
Tim više što, kako doznajemo od dugootočnog načelnika Zorana Morovića, u stvarnosti nema nikakvog kvara na instalacijama, a zna se i da je poštanska službenica iz poštanskog ureda Žman premještena u poštanski ured Brbinj zbog mijenjanja kolege koji je na godišnjem odmoru. No zašto onda obavijest o kvaru na instalacijama?! Sve skupa izgledalo je poprilično sumnjivo.
Kako nam je ispričala mještanka Žmana koja je željela ostati anonimna, u mjestu su odmah počele kružiti priče da će se ured u Žmanu definitivno zatvoriti.
– U četiri mjesta na južnom djelu Dugog otoka gdje živi velika većina stanovništva ovog otoka radio bi samo jedan poštanski ured, a na sjevernom dijelu gdje je broj stanovnika drastično manji ostale bi tri pošte – u Velom ratu, Božavi i Brbinju. Znamo da Hrvatska pošta zbog nerentabilnosti mora zatvarati neke urede, ali koja im je logika da zatvore baš žmansku poštu, pita se naša sugovornica.
Načelnik Zoran Morović koji i sam s obitelji živi u Žmanu, navodi da su obavijesti o zatvaranju pošte zbog kvara na električnim instalacijama stizale i na kućne adrese mještana.
Općina protiv zatvaranja ureda
– To nam je bilo čudno jer, koliko znamo i vidimo, u stvarnosti nema nikakvih radova na električnim instalacijama, govori Morović te nastavlja:
– Vidimo i da način na koji trenutačno funkcioniraju pošte na Dugom otoku nije zadovoljavajuć. Listonoša koji dijeli poštu u Salima i Zaglavu sad je dobio još i Žman i Luku, a on to fizički ne stigne pokriti. S druge strane, ne želimo niti da se ugasi ured u bilo kojem od tri mjesta na sjevernom dijelu otoka. Jer, kako se radi o ukupno osam mjesta koja su dosta raštrkana u prostoru, i tamo bi se stvorio problem s dijeljenjem pošte. Nama je, dakle, u interesu da se ne zatvori niti jedna pošta na otoku, poručuje Zoran Morović.
U tom smislu je Općinsko vijeće Općine Sali na svojoj zadnjoj sjednici donijelo odluku o slanju pismenog očitovanja Hrvatskoj pošti.
– Od izvršnog direktora sektora dostave za GP4 Željka Zorice dobio sam usmeno obećanje da će pošta u Žmanu ponovno biti otvorena odmah iza Nove godine te da se ne radi ni o kakvom pokušaju njenog gašenja na mala vrata. No to je samo usmeno obećanje pa će Općinsko vijeće Sali poslati službeni dopis kojim će se izraziti negodovanje zbog zatvaranja pošte te će se tražiti službeno očitovanje o tomu što se zapravo događa. Naime, želimo dobiti službene odgovore na pitanja hoće li se ili ne, i ako hoće pod kojim uvjetima će se zatvarati poštanski uredi na Dugom otoku. U tom dopisu također ćemo se izjasniti protiv zatvaranja bilo kojeg poštanskog ureda na otoku. Situaciju da u četiri južna mjesta poštu dijeli samo jedan listonoša ocijenit ćemo neodrživom. To je previše posla za jednu osobu, a rezultat svega je da ljudi ne dobivaju poštu na vrijeme, govori Morović.
Nerentabilne pošte
On napominje da je Općina Sali, ako do toga dođe, spremna i sufinancirati rad nekih poštanskih ureda kao što je to već praksa s, primjerice, poštanskim uredom u Lukoranu, koji, prema Morovićevim riječima, sufinancira Općina Preko.
– Nije problem da i Općina Sali tako sufinancira rad nekih poštanskih ureda na svojem području. Iako, mislimo da bi tu na potezu trebala biti država koja propagira ostanak života na otocima. Pa ako može s Dugog otoka uzimati dio kolača od nekih prihoda koji se na njemu ostvaruju, onda bi bilo u redu i da se pobrine za opstanak otočnih poštanskih ureda, zaključuje Morović.
Razgovarali smo i s izvršnim direktorom sektora dostave za GP4 Željkom Zoricom koji nas informira da se u žmanskom poštanskom uredu zaista radi na uklanjanju nekih smetnji na električnim instalacijama.
– U svakom slučaju, pošta u Žmanu se neće zatvoriti. Barem ne za sada. Ovaj ured s radom ponovno počinje već 9. siječnja, govori Zorica koji dodaje da Hrvatska pošta urede koji bilježe velike minuse ipak s vremenom ili zatvori ili ih otvara samo sezonski.
– No pošte se ne zatvaraju tek tako. Postoje procedure i načini da se to dogodi. U svakom slučaju, najprije se obavijeste jedinice lokalne samouprave koje se onda, ako im je u interesu da se određena pošta ne zatvori, mogu odlučiti na sufinanciranje njenog rada, pojasnio je Zorica.