Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sander na slobodi: Krećem u dokazivanje svoje nevinosti

15.12.2011. 23:00
Sander na slobodi: Krećem u dokazivanje svoje nevinosti


Bivši premijer Ivo Sanader izašao je nešto prije 16 sati iz zatvora u Remetincu u kojemu je proveo pet mjeseci, a u prvom obraćanju novinarima kazao je da sada sa svojim braniteljskim timom kreće “s punim radom” u dokazivanje svoje nevinosti.
Izrazivši zadovoljstvo što će nakon godinu dana napokon biti sa svojom obitelji, Sanader je, odjeven u odijelo, brojnim novinarima i fotoreporterima kazao da se zahvaljuje na snažnoj potpori obitelji i prijateljima koji jamče za njega i čije prijateljstvo, kako je kazao, nikada neće iznevjeriti.
Zahvalio se i “znanim i neznanim ljudima” koji su mu putem obitelji i branitelja pružali potporu dok je bio u zatvoru.
Nije želio komentirati rezultate parlamentarnih izbora.
“Morat ćete se naviknuti da nakon 20 godina neću davati političke komentare”, kazao je, naglasivši kako je sada usredotočen samo na to da dokaže svoju nevinost pred hrvatskim pravosuđem. “Sve ostalo će morati pričekati do pravomoćne presude”, rekao je te poručio novinarima da ubuduće, kao i u proteklom razdoblju, za sve informacije kontaktiraju njegov braniteljski tim s kojim se, kako je najavljeno, u metalik srebrnom “mercedesovom” terencu odvezao prema svojoj kući u Kozarčevoj ulici.
Na upit što će prvo napraviti kada dođe kući odgovorio je da će poljubiti suprugu i kćer. Dodao je da i dalje ima malo problema s nogom koju je ozlijedio u pritvoru u Austriji, ali da je “sve drugo OK”.
Nitko od članova njegove obitelji nije viđen u blizini zatvora.
Bivši premijer i predsjednik HDZ-a na slobodu je pušten uz jamčevinu vrijednu 12,6 milijuna kuna, najveću u povijesti hrvatskog pravosuđa.
Odluku o puštanju Sanadera iz zatvora poslijepodne je donijelo optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nakon što je utvrdilo da su ispunjeni svi uvjeti za njegovim puštanjem na slobodu uz jamčevinu od 300.000 eura u gotovini, dok su za ostatak iznosa njegovi prijatelji i supruga založili nekretnine na koje su nadležni sudovi upisali hipoteke na nekretnine.
Sanader je sudu predao putovnicu te se obvezao da se neće kriti i bez odobrenja suda napuštati boravište. Kao mjera opreza određeno je i da se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu mora javljati sucu istrage.
U slučaju kršenja bilo kojeg od uvjeta jamstva Sanader će biti vraćen u istražni zatvor, a u slučaju bijega novac i nekretnine založene kao jamčevina postale bi vlasništvo države.
Sanader je iza rešetaka proveo duže od godinu dana. Nakon bijega iz Hrvatske austrijska policija ga je uhitila 10. prosinca, a Hrvatskoj je izručen 18. srpnja od kada je zatvoren u Remetincu.
Sudi mu se zbog ratnog profiterstva, odnosno uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke i uzimanje 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskoj naftnoj kompaniji MOL, a nedavno je zajedno sa strankom kojoj je bio na čelu optužen i u slučaju Fimi media. No, ta optužnica još nije pravomoćna i još nije poznato kada će optužno vijeće o tome odlučivati.
Sanader je, osim tih slučajeva, osumnjičen i u još nekim USKOK-ovim antikorupcijskim istragama.
Suđenje u slučaju Hypo i MOL nastavlja se 11. siječnja. Biti će to prvo ročište na kojemu će bivši premijer doći sa slobode, a ne iz zatvora.