Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bijeg pod svaku cijenu

Autor: Sanja Butigan

15.12.2012. 23:00
Bijeg pod svaku cijenu

Foto: PIXELL



Cilj ilegalaca su razvijene zemlje Europe, ali brojni umjesto “obećane zemlje” dožive deportaciju i povratak siromaštvu iz kog su pokušali pobjeći


Bez iznimke, gotovo pa svakodnevno Policijska uprava vukovarsko-srijemska javlja o uhićenjima ilegalaca. Granica između Hrvatske i Srbije “pod opsadom” je sve većeg broja stranih državljana – od Afganistana do Kosova – dok se pokušavaju, na desetke domišljatih načina kojima policija ipak nerijetko stane na kraj, domoći “obećane zemlje”, točnije zemalja Europske unije.
Bijeg je to pod svaku cijenu; bilo od rata i sukoba, krajnjeg siromaštva ili ekonomske neizvjesnosti; nesigurno putovanje u nepoznato vođeno težnjom za boljim životom. Nezavidno je upuštati se u računanje koliko ih u tome i uspije jer “tamna brojka” poprilična je nepoznanica. Međutim ostaje činjenica da mnoge ilegalce umjesto željenog cilja na tom putu sustigne – deportacija.
“Oštre oči”
Upravo područje najistočnije hrvatske županije, Vukovarsko-srijemske, prvo je na udaru već uhodanih ilegalnih putova kojima se prebjezi pokušavaju domoći Zapada. Policijska statistika za 2012. godinu do 9. prosinca govori o sveukupnoj brojci od 2.876 stranih državljana uhićenih zbog nezakonitog prelaska državne granice na teritoriju spomenute PU. Najveći dio njih osujećen je već prilikom samog pokušaja dok je druge, a radi se o 800-tinjak ilegalaca, ista sudbina snašla koji kilometar dalje od granične crte, u unutrašnjosti slavonskog istoka.
– Zanimljiv im je ovaj naš dio prvenstveno zbog zemljopisnog položaja, jer nalazi se na tzv. Balkanskoj ruti istok-zapad i najkraći je put dolaska prema zemljama EU – objašnjava “interes” tisuća ilegalaca upravo za putovanje tom trasom glasnogovornik PU u Vinkovcima Luka Barunčić.
Dodat će i kako ilegalcima olakotnu okolnost znače i prirodni orijentiri – autocesta i željeznička pruga što im omogućava brže snalaženje u prostoru. Ali nipošto nije zanemariva ni konfiguracija terena; nema rijeka, močvara, planina… samo ravnica preko koje se bez većih napora prelazi, na tzv. zelenom dijelu granice, mimo službenih graničnih prijelaza. Dakako da onda vukovarsko-srijemski policajci imaju pune ruke posla!
– Raspolažemo dobrom opremom i obučenim ljudima koji svoj posao obavljaju s voljom. Zato i rezultati nisu mogli izostati – kazuje glasnogovornik Barunčić dodajući kako dobar dio toga posla odrađuju i termovizijske kamere. Primjerice, na području Tovarnika baš te “oštre oči” budne su 24 sata dnevno i po mrklom mraku jednostavno otkrivaju svako kretanje. Stacionarnih ili pokretnih, termovizijskih kamera u pogonu je više, na raznim lokacijama…
Među kutijama čarapa
Najviše ilegalaca zaustave policijski službenici na području Tovarnika i Bajakova, a upravo je granični prijelaz Bajakovo bio i mjestom gdje je krajem studenoga jedna skupina otkrivena kako se skriva među 868 kartona čarapa u teretnjaku bugarskih registracija. Zanimljiv je i slučaj otprije dva mjeseca kod Aljmaša u Osječko-baranjskoj županiji – gdje se, navodno, ilegalci znaju prebaciti izbjegavajući termoviziju u Tovarniku – kada je devetero Kosovara čamcem preko Dunava pokušalo ući u Hrvatsku iz Srbije. Ili lanjski slučaj s Bregane gdje se, prema neslužbenim informacijama, 16 muškaraca iz Afganistana i Pakistana tjedan dana vozilo od Grčke među brašnom! Kod Tovarnika, policajci ilegalce otkriju dok se skrivaju u vlakovima, pa čak i pod oplatama krova željezničkih vagona. Uspiju li ipak, neopaženo prijeći preko granice, ilegalce uhidbeni postupak dočeka nešto kasnije. Obučeni policijski timovi zateknu ih u raznim situacijama – pokraj autoceste Lipovac-Zagreb, u selima županjskog kraja poput Đurića, ili pak u Apševcima ili Tompojevcima, skrivaju se u devastiranim objektima… U vinkovačkom naselju Mala Bosna svojedobno je uhićena ekipa koja je sve od Tovarnika pješačila uz prugu. A u Vukovaru su otkriveni dok su noću lutali gradskim grobljem!


Afganistanci, Sirijci, Alžirci, Kosovari…




Među uhićenim stranim državljanima i ove godine, kao i prošle 2011., prednjače ilegalci iz Afganistana. Bilo ih je čak 1.048. Prema brojnosti slijede državljani Sirije; uhićeno ih je 344. Odmah potom slijede ilegalci iz Somalije – 282 i Alžira – 277. Pakistanaca je bilo 213, a među uhićenima tijekom godine u pokušaju nezakonitog prelaska hrvatske granice bilo je i dvoje iz Albanije, 45 s Kosova, 9 iz Srbije, pa 54 iz Izraela (s područja palestinske uprave), 5 iz Indije, 31 iz Maroka, 61 iz Tunisa, dva iz Irana i 7 iz Iraka, 35 iz Libije, 15 iz Sudana, 27 iz Eritreje, 62 iz Bangladeša… Pojedinačni slučajevi ilegalaca dolaze i iz Egipta, Gambije, Gvineje, Siera Leonea, Konga, Jemena, Mauritanije, Burkine Faso, Rusije…