Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vlada platila svih 11 milijuna kuna rate za “Višnjik”

Autor: Nives Rogoznica

15.12.2012. 23:00
Vlada platila svih 11 milijuna kuna rate za “Višnjik”

Foto: Zvonko KUCELIN



Još uvijek nema odgovora na pitanje hoće li Vlada Gradu Zadru uplatiti još 11 milijuna kuna po sporazumu iz 2007. ili još 41 milijun kuna po Dodatku sporazuma iz 2008. te može li konačna uplata ipak iznositi još 54,8 milijuna kuna, odnosno polovicu iznosa po završnoj specifikaciji troškova
Vlada je u proračun Grada Zadra uplatila svih 11 milijuna kuna godišnje rate za izgradnju ŠC “Višnjik”, no to ne znači da je odustala od istraživanja uzroka povećanja cijene njegove izgradnje. Proizlazi to iz odgovora Ljubice Vuko, glasnogovornice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, dostavljenog našem listu. Vlada je, naime, sredinom rujna osnovala Povjerenstvo za utvrđivanje stvarnih obveza Vlade Republike Hrvatske u realizaciji plaćanja izgradnje višenamjenske gradske dvorane Športsko-rekreativnog centra “Višnjik” i članovima Povjerenstva imenovala četvoricu ministara – Branka Grčića, Slavka Linića, Ivana Vrdoljaka i Željka Jovanovića.
Financijska trilema
Pojednostavljeno kazano, ovo Povjerenstvo treba istražiti jesu li za Vladu, koja se obvezala na pedesetpostotno sufinanciranje izgradnje, prihvatljivi razlozi zbog kojih je, prema specifikaciji koju je Grad dostavio u travnju, ukupna cijena izgradnje porasla na 227,7 milijuna kuna što je za 27,7 milijuna više od procjene iz 2008., kao i je li prihvatljiv prethodni porast cijene sa 140 na 200 milijuna kuna. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Branko Grčić jesenas je kazao kako se država 2007. obvezala na pedesetpostotno sufinanciranje, ali i kako je državna polovica tada iznosila 70 milijuna kuna, dok se 2008. podigla na 100 milijuna kuna, a sada bi trebala iznositi 113,8 milijuna.
Osnivanje Povjerenstva izazvalo je burne reakcije zadarske gradske vlasti, osobito gradonačelnika Zvonimira Vrančića koji je istraživanje razloga “poskupljenja” na sjednici njegova kolegija održanog sredinom studenog nazvao “osvetničkim pohodom prema Zadru”. Tada je kazao i kako se nada da Vlada “neće ići do kraja i da će poštovati odluke i sporazum”. Napominjući kako je do tog trenutka bilo uplaćeno samo 5,5 milijuna kuna, ustvrdio je kako će Grad Zadar godinu završiti pozitivno ako Ministarstvo regionalnog razvoja isplati svih 11 milijuna kuna za ŠC “Višnjik”.
– Napominjemo da je Vlada RH do konca studenoga 2012. obvezu financiranja izgradnje dvorane “Višnjik” podmirila u iznosu od 59 milijuna kuna, a samo ove godine uplatila je 11 milijuna kuna, stoji u priopćenju glasnogovornice Vuko.
Uplatu iz Državnog proračuna potvrdila je i Grozdana Perić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za financije.
Ako je suditi po riječima gradonačelnika, time je nestala dvojba vezana uz stabilnost ovogodišnjeg proračuna Grada Zadra, no još uvijek nema odgovora na pitanje hoće li Vlada Gradu Zadru uplatiti još 11 milijuna kuna po sporazumu iz 2007. ili još 41 milijun kuna po Dodatku sporazuma iz 2008. te može li konačna uplata ipak iznositi još 54,8 milijuna kuna, odnosno polovicu iznosa po završnoj specifikaciji troškova.
U državnom proračunu za 2013. predviđeno je 11 milijuna kuna za otplatu izgradnje “Višnjika”, dok je u projekcijama za sljedeće dvije godine navedeno kako će se isplaćivati po 10 milijuna kuna. Prema sporazumu iz 2008. još bi 10 milijuna kuna trebalo biti isplaćeno 2016. godine, no time se dolazi do ukupne svote od 100.000 milijuna kuna i otvorenim ostaje pitanje dodatnih 13,8 milijuna kuna. Do zaključka Povjerenstva, s obzirom na Grčićeve ranije spomenute riječi, proračunske projekcije, međutim, ne mogu predstavljati jamstvo.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU