Neka nam smanje naknadu ako će to pomoći Gradu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Jedna od mjera kojima Grad pokušava napuniti proračun, uz  smanjenje plaća djelatnicima, je i smanjenje naknada gradskim vijećnicima. Naknade sada iznose 1.000 kuna, a ubuduće će iznositi 500.

Ovakvim mjerama Grad pokušava riješiti minus u proračunu kako ne  bi zadirao u ono najosjetljivije, a to su obiteljski budžeti.

Gradske vijećnike nekoliko stranaka stoga smo pitali kako komentiraju ovaj potez, odnosno smeta li im što će im naknade biti smanjene za  500 kuna?

Ako je za siromašne

Svi, s kojima smo razgovarali, kažu kako im ta odluka ne smeta, ako će  to pomoći gradskom proračunu. Doduše, neki su to rekli s dozom ironije, ne vjerujući kako će ova mjera nešto osobito pomoći u krpanju poračunskih rupa.

Doista, mjera je ovo koja neće osobito napuniti gradsku blagajnu, ali u  situaciji kada su im na pragu predsjednički izbori i potom parlamentarni, gradska vlast očito ne želi navući na sebe bijes građana. Ovo zasad vide najbezbolnijom mjerom, jer gradski vijećnici su uglavnom svi zaposleni i imaju dobre plaće, stoga im ne bi trebalo biti preteško podnijeti  ovu "žrtvu".  

Protiv ove odluke nema ništa SDP-ova potpredsjednica Gradskog vijeća, Omerka Šarić Frantin, no ogorčena je načinom donošenja te mjere,  odnosno bez Gradskog vijeća. Smatra kako se sve trebalo riješiti drugačije, a ne vijećnike dovesti pred gotov čin, prije svega kada je riječ o  materijalima za sjednicu Gradskog vijeća:

- O kakvim mjerama štednje govorimo ako se bahate sa isplatama honorara Ani Lovrin od 5.000 kuna?! Znači, dokle god ima za uhljebe HDZ- a, ne možemo govoriti o mjerama štednje - kaže Šarić Frantin.

Njihova koalicijska partnerica, HNS-ova gradska vijećnica Ljiljana Klarin, nema ništa protiv ove odluke ako je za opće dobro:

- I ne samo to, nego ako će se potrošiti u korisne svrhe, pogotovo ako  će taj novac ići za socijalu. Ako je Grad sredstva od naših naknada  odlučio dati onima najpotrebitijima, za to odmah dižem ruku i nemam  ništa protiv toga da mi se smanji naknada - kaže Klarin.

Ovo proračun spasiti neće

HSLS-ov vijećnik Joso Knez također nema ništa protiv ove odluke, ali  ne vidi kako se s time uopće može spašavati proračun.

- Ovo proračun spasiti neće. Iako nemam ništa protiv, od ove odluke  nema neke veće koristi ako politika Grada općenito ne bude takva da se  reže svugdje, a ne samo ovako. Znači, ima  puno izdataka koji se ne kontroliraju, pa ne vidim neke veće koristi u  smanjenju samo naknada, iako,  naglašavam, nemam ništa protiv - otvoreno će Knez.

Za komentar smo pitali i HDZ-ovu dugogodišnju vijećnicu Mariju Pletikosu. Obzirom da je njena stranka donijela ovu odluku, ona se očekivano s njom slaže:

- Riječ je o svoti koja neće nikome ni pomoći ni odmoći - kaže Pletikosa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno