SPAS PRORAČUNA 2015. Prirez raste s 10 na 12%, plaće u gradskoj upravi manje za 3, dužnosnicima za 5%

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Grad uvodi mjere štednje kako bi kompenzirao nove mjere  porezne politike koje je donijela Vlada, a u prijedlogu proračuna za 2015.  godinu građane će pogoditi povećanje prireza s 10 na 12 posto te, one s  vikendicama, podizanje poreza na kuće za odmor s 12 na 15 kuna po  metru kvadratnom. S druge strane, predloženo je i rezanje plaća zaposlenicima Gradske uprave i korisnicima gradskog proračuna za tri posto  te dužnosnicima za pet posto, dok će vijećnici i članovi nadzornih i  upravnih odbora dobivati 50 posto manje naknade. To su glavne točke  koje će se naći u  prijedlogu proračuna za 2015. godinu, a o kojima je bilo  riječi na Kolegiju gradonačelnika održanom jučer pred sjednicu Gradskog vijeća zakazanu na dva dana - za subotu i ponedjeljak.

- To su mjere koje smo poduzeli kako bismo mogli imati jedan stabilan  proračun. Prijedlog je da rashodovna strana proračuna bude za  10 milijuna kuna manja nego što je bila ove godine. Proračun će iznositi  378 milijuna kuna, umjesto ovogodišnjih 388 milijuna kuna, kazao je  Kalmeta istaknuvši kako neće povećavati cijenu vrtića, isplatit će uskrsnice,  ostaju i naknade za novorođenčad i financiranje udžbenika, a nastavljaju se i projekti  izgradnje komunalnih objekata i socijalnih stanova.

Nove mjere koje je donijela Vlada, kako je napomenuo Kalmeta, uzburkale su hrvatsku javnost te njima jedinice lokalne samouprave ostaju  bez dvije milijarde kuna, od ukupno 13 milijardi, a polovica od tog iznosa ide za Grad Zagreb.

- Oduzimaju nam se dvije milijarde, a to se na niti jedan drugi način  ne kompenzira i to stvara probleme. Rijeka ostaje bez 50 milijuna kuna,  dok ćemo mi imati oko 30 milijuna kuna izvornih prihoda manje. Obveze ostaju, a gradovi i općine su dovedeni u situaciju da taj manjak, koji je  nametnut jedinicama lokalne samouprave, nadoknade kako znaju i mogu, rekao je Kalmeta.

Štednja u gradskoj kasi pogodit će one koji imaju vikendice i ne iznajmljuju ih, nego im služe kao kuće za odmor pa će po metru kvadratnom  plaćati tri kune više, dok će zaposleni za prirez izdvajati kao i do srpnja.

Pročelnica za financije, Grozdana Perić, istaknula je kako su objave temeljnih zakona koje definiraju prihode proračuna jedinica lokalne samouprave objavljene tek jučer te se radilo bez valjanog normativnog okvira.

- Udjel u porezu na dohodak Grada s 57,5 posto povećan je na 60 posto, ali su se smanjili udjeli u decentraliziranim funkcijama školstva i vatrogastva što direktno u udjelu poreza na dohodak čini razliku u ostvarenju. Od poreza na promet nekretnina, od kojih je Grad imao 60 posto,  sada ćemo imati 80 posto, međutim, taj prihod je vrlo nesiguran zbog  tržišnog utjecaja i ne događanja prometa nekretnina. 

Istaknula je da Upravni odjel za socijalnu skrb ima povećanje od 20  posto, a između ostaloga više sredstava, oko 100 tisuća kuna, ići će za  Pučku kuhinju, dok Upravni odjel za EU fondove ima povećanje s 2,8 milijuna na 22 milijuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno