U zadarskom rodilištu ne brine ih inspekcija jer samo provode ankete kvalitete

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Članice udruge Roda uspjele su, nakon sastanka sa Sinišom  Vargom, ministrom zdravlja, dogovoriti obilazak i inspekcije rodilišta u  svim hrvatskim bolnicama. Inicijativa je pokrenuta nakon što su se na  pojedinim društvenim mrežama oglasile majke i s javnošću podijelile  svoja, većinom neugodna, iskustva poroda. Trenutak koji bi svakoj ženi  trebao ostati zapamćen kao najljepši u životu, za više od 400 žena ostao  je u jako ružnom sjećanju, ponajviše zbog neugodnog ponašanja liječnika i ostalog medicinskog osoblja.

Naime, majke su međusobno izmijenile svoja iskustva poroda te su u  pismima istaknule kako su ih nerijetko tijekom poroda liječnici i medicinske sestre, te babice vrijeđali, ismijavali i ostavljali ih same u velikim  bolovima dok porod ne bi bio pri kraju.

Ubrzo nakon što su se ova iskustva proširila internetom reagirali su iz  udruge Roda zatraživši hitan sastanak s resornim ministrom od kojeg su  zahtijevale da se hitno riješi ova situacija u svim hrvatskim rodilištima.

Nedavni je sastanak prošao jako uspješno, a na njemu su dogovorene  četiri važne točke. Prva je slanje inspekcija u nadzor rodilišta što će  početi od siječnja sljedeće godine, obećanje ministra kako će se raditi na  boljoj komunikaciji liječničkog i medicinskog osoblja prema pacijentima, tiskanje edukativnog materijala za trudnice kako bi im se pojasnila  njihova prava za vrijeme boravka u rodilištu. Osim toga, govorilo se i o  poboljšanju uvjeta u svim rodilištima u državi kako bi dosegnuli standard i kvalitetu europskih bolnica.

Dr. Branko Dukić, šef Rodilišta zadarske Opće bolnice nije zabrinut  dolaskom inspekcije, istaknuvši kako je u zadarskom rodilištu situacija  dobra, a većih pritužbi na rad i ponašanje njihova osoblja nije bilo.

- Ono što se navodi u pismima koje su majke objavile na internetu ne  stoji za zadarsku bolnicu. Pritužbi je bilo i kod nas, ali su one sitne, ništa  značajno, kazao je Dukić.

Dodaje kako u zadarskom Rodilištu provode vlastitu anketu među  majkama i trenutno je situacija na ovom bolničkom odjelu u redu.

- Ako netko ima kakvih pritužbi tada se to treba realno sagledati,  mišljenja je Dukić.

Dodajmo kako se od 400 ispovijesti majki koje su javnost upoznale s  ružnim događajima koje su proživljavale na porodima, tek jedna pritužba odnosila na rad liječnika i medicinskog osoblja u zadarskoj Općoj  bolnici, što potvrđuje izjave šefa zadarskog Rodilišta kako je ovdje situacija dobra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno