Hrvoje Klarić: Ljudska djelatnost utjecala je na globalni balans ekosustava

Slika korisnika admin
Mr.sc. Hrvoje Klarić član je "Eko-Zadra" od 2001. godine i aktivno je sudjelovao u uspješnom razvoju udruge

Udruga "Eko - Zadar" osnovana je 1999. godine, uoči  međunarodnog Dana planeta Zemlje, i od tada neprestano djeluje u Zadru. Okupljala je oduvijek i okuplja veliki broj volontera i istomišljenika  oko očuvanja okoliša, i brige za ekologiju. Predsjednik ove najpoznatije  zadarske udruge odnedavno je mr.sc. Hrvoje Klarić, viši stručni savjetnik  u Savjetodavnoj službi.

Od edukacije do akcije

Klarić je član Udruge "Eko-Zadar" od 2001. godine i aktivno je sudjelovao u njenom uspješnom razvoju, te godinama surađivao u provedbi  dijela projekata. Kao stručnjak agronom doprinosio je bazično u aspektu  prirodnih znanosti, uključujući se pomalo i u širi areal djelovanja udruge.

- Od mojih prvih dana u udruzi, kada su aktivnosti najvećim dijelom  bile vezane uz ekološku poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno smo  educirali zainteresirane - ponajviše maslinare - pripremivši i prvi  međunarodni simpozij o ekološkom maslinarstvu na Filozofskom fakultetu u Zadru. Danas se sfera interesa članova znatno proširila. Jedan dio  je razvio djelatnosti edukacije mlađih generacija potičući kod njih svijest  o odlaganju otpada, recikliranju; dio se bavi aktivnostima kao što su Zeleni telefon, akcije čišćenja okoliša. Po kvartovima su održavane radionice o urbanom vrtlarstvu, kompostiranju, ostvarena je odlična suradnja  sa zadarskom Čistoćom - poznati projekt Eko maca, tijekom godina je  održan niz sajmova Dani sunca i mnoga druga događanja. Danas udruga  prati raznorazne aspekte svakodnevice, donoseći informacije i pomažući ekološkim proizvođačima hrane putem sajmova, šireći znanje o  praktičnim "zelenim" inovacijama putem predavanja, kaže Klarić.

Cilj im je, kaže, i dalje funkcionirati po načelu "misli globalno, djeluj  lokalno".

- U Zadru postoji šarolikost krajolika i raznovrsnost sadržaja po pitanju prirodnih resursa i ljepota; od Nacionalnih parkova i parkova prirode, tradicija ovdašnjih žitelja usko povezanih s prirodom i modernog,  energetski obnovljivog - funkcionalnog urbanizma, ističe Klarić, napomenuvši kako smo svjedoci skupa održanog u Parizu usmjerenog na usklađivanje odnosa i međusobno pomaganje na putu uvođenja novih  tehnologija, koje u kompletnom aspektu imaju cilj očuvati, odnosno što  manje onečistiti okoliš.

Dani sunca, Alterpop, i Zeleni kalendar

- Veliki broj stanovnika živi u gradovima i nastoje ostvariti standard.  Prisjetimo se samo nekadašnjih automobila i hladnjaka, ili nekih drugih  "sitnih" potrepština poput sijalica ili plastičnih vrećica. Svjedoci smo velikog truda koji se uložio da bi se takvo stanje mijenjalo. Sad imamo automobile na struju i biorazgradive vrećice, ali s druge strane na žalost i  svijest da se ljudskom djelatnošću utjecalo na globalni balans ekosustava, kaže Klarić dodajući kako je veliki broj dobronamjernih osoba tijekom ovih 16 godina prošao kroz udrugu "Eko-Zadar" ostavljajući svoj  trag i stječući iskustva, od pisanja običnog dopisa, do pisanja projekta.

Trenutno su aktivna tri projekta: Dani sunca, Alterpop, i Zeleni kalendar, a nastavit će se s projektima Zeleni telefon i Reciklirajmo zajedno,  kao i s obnavljanjem nekih prijašnjih projekata, te pisanjem novih. U  sklopu projekta Alterpop uskoro će se u Novigradu održati sajam.

Svježe ideje uvijek su dobrodošle, a održivi razvoj, zaštita okoliša, kao i  proizvodnja hrane po ekološkim principima dio su bogatstva ovoga kraja, kazao je Klarić zahvalivši na kraju svim članicama i članovima Eko- Zadra, poželjevši svima vesele i ugodne blagdane.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno