Kao dopuna dnevnog reda predlagana i Jovićeva smjena

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ

Sjednica Općinskog vijeća Ražanac koju je sazvao predsjednik Nediljko Jović (NZ), a koja je na dnevnom redu imala 17 točaka, među njima i prijedlog proračuna za 2016. godinu, nakon žučne rasprave, u ne baš mirnom ozračju, prekinuta je u 29 minuti. Prijepori, polemike, međusobne optužbe i temperamentne rasprave krenule su na samom početku kada je načelnik Nikola Miletić (HSP AS) predložio predsjedniku Vijeća Joviću da se u dnevni red uvrste tri nadopune koje su se odnosile na osnivanje novog Dječjeg vrtića u Ražancu, udruživanje Općine Ražanac u akcijsku grupu "Ribarstvo u tri mora" te poništenje natječaja imenovanja v.d. direktora Općinske knjižnice Juraj Baraković u Ražancu.

(Ne)moguće dopune

- S obzirom da sukladno članku 71. poslovnika o radu OV-a niste najmanje 24 sata prije početka sjednice dostavili navedene prijedloge u pisanom obliku, ja navedene točke ne mogu uvrstiti u dnevni red. Mogli ste me bar usmeno kontaktirati, ali vi to iz samo vama poznatih razloga niste učinili. Dopune se mogu uvrstiti u dnevni red naredne sjednice, pojasnio je predsjednik Vijeća Jović.

- Ja vam moram skrenuti pozornost, predsjedniče OV-a, da je do sada uvijek bila praksa da su se predložene izmjene i dopune uvrštavale u dnevni red sjednica. Ne znam iz kojih razloga sada ne dozvoljavate, a radi se zaista o važnim pitanjima za općinu Ražanac i ona su jako bitna za naše najmilije stanovnike, a to su djeca i mladež. Ja sam vama još 21. listopada proslijedio dnevni red za ovu sjednicu, ali ovo o čemu govorim došlo je u međuvremenu. Ja ne pišem prigovor na dnevni red već želim da ga nadopunimo, pojasnio je načelnik Miletić.

- O vašem prijedlogu obavijestili ste me minut prije sjednice, a koliko se ja sjećam mi smo već usvojili odluku o osnivanju Dječjeg vrtića, rekao je Jović.

- Predsjedniče, vi opstruirate rad Vijeća dodao je načelnik na što mu je Jović odgovorio kako upravo ovakvim prijedlozima načelnik ignorira njega kao predsjedavajućeg.

U raspravu se uključio vijećnik Ive Lilić (HSP AS) s prijedlogom dopune dnevnog reda u kojoj je zatražio da se izglasa nepovjerenje predsjedniku Vijeća Joviću i dopredsjedniku Ivanu Duševiću Roku te da ih se smijeni, a da se na mjesto predsjednika imenuje Vladimir Kovačević predsjednik Kluba HSP AS. Predsjednik Jović mu je odgovorio kako svi prijedlozi i nadopune sukladno poslovniku uključujući i prigovore moraju biti dostavljeni 24 sata prije održavanja sjednice, a kako to nije urađeno, on smatra Lilićev zahtjev ništavnim.

"Nezabilježeno u demokraciji"

U nastavku se za riječ javio predsjednik Kluba HDZ-a Božo Čolak rekavši predsjedniku Joviću da on svojim postupanjem zloupotrebljava svoju poziciju te kako nema pravo o dnevnom redu na ovakav način prosuđivati.

- U članku 20 lijepo vam piše tko je predsjednik Vijeća i što on radi. Predlažete dnevni red, a ne određujete ga. Nemate pravo zloupotrebljavati svoju poziciju i nemate pravo zaključivati dnevni red bez rasprave. U prošle tri godine ste bez problema dozvoljavali nadopune i rasprave. Znači, radili ste mimo zakona zbog čega tražim vašu odgovornost. Ne možete vi nama oduzeti pravo da glasujemo o nepovjerenju vama. Ovo u demokraciji nije zabilježeno da predsjednik Vijeća ne dopušta i ne da vijećnicima pravo na izjašnjavanje, rekao je Čolak čime se složio i Vladimir Kovačević.

- Gospodine vijećniče, vi već tri godine ovdje nastupate teatralno i govorite o našem nepoštenju, o lopovluku i ne znam o čemu ne još. Ja sam predsjednik Vijeća i držim se članka 71. Ako smatrate da sam se ogriješio o poslovnik i Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi imate pravo prigovora Uredu Državne uprave koji je nadležan za provođenje zakonitosti našeg rada, odgovorio je Jović.

Napuštanje vijećnice

 Budući da se je sve dublje upadalo u pat poziciju u ime Kluba vijećnika HDZ-a predsjednik Božo Čolak je zatražio desetominutnu pauzu kako bi se on zajedno s još četvoricom vijećnika HDZ-a dogovorio o njihovom stavu o svemu što se događalo u dotadašnjem tijeku sjednice. Pauzu je predsjednik Jović odobrio, a nakon povratka u vijećnicu Čolak je upitao predsjednika Jovića prihvaća li predložene dopune dnevnog reda, a posebno onu koja se odnosi na njegovu smjenu na što mu je Jović decidirano odgovorio kako on sve radi u skladu s člankom 71 poslovnika.

- Znači, ne prihvaćate. Vaše je pravo da vi radite što god hoćete. Budući da ne dopuštate uopće da demokratski razmišljamo i da postavljamo pitanja mi članovi Kluba HDZ-a napuštamo ovu sjednicu jer u ovoj atmosferi ne možemo nastaviti, ustvrdio je Čolak napuštajući vijećnicu.

Nakon njih na isti način postupili su i vijećnici HSP AS-a te vijećnik SDP-a Nikola Kožul.

 Nakon odlaska spomenutih vijećnika uz predsjednika Jovića i dopredsjednika Duševića ostali su još nezavisni vijećnici Mirko Miočić i Nikola Miletić. Predsjednik Jović potom je izdiktirao zaključak pročelniku Jedinstvenog upravnog odjela Damiru Jordanu u kojem je istaknuo kako će nakon neutemeljenog napuštanja sjednice OV-a insceniranog od strane predsjednika klubova HDZ-a i HSP AS-a, a u skladu sa statutom i poslovnikom Općine Ražanac, novu sjednicu sazvati najkasnije u roku od osam dana o čemu će vijećnici i općinski načelnik pravodobno biti obaviješteni.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno