Među prvima ušao s partizanima u slobodni Zadar, a postao nepoćudan zbog hrvatstva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Okupljeni u vjeronaučnoj dvorani

Novoizgrađena vjeronaučna dvorana svojim je brojnim posjetiteljima i štovateljima lika i djela poznatog privlačkog, zadarskog i hrvatskog vizionara Kažimira Zankija ovih dana priuštila još jedan iznimno lijep kulturni događaj. U organizaciji općine Privlaka te uz suorganizaciju nakladnika Matice hrvatske Ogranak Nin, te njezinog predsjednika prof. Šime Ljubičića, predstavljena je knjiga "Život s Kažimirom i sjećanja na njega" autorice i supruge pokojnog Kažimira, 92-godišnje Ivanke Zanki rođene u Kaštelima kod Splita.

- Na više od dvjesto stranica, autorica donosi nove spoznaje i osobna svjedočanstava o svom suprugu Kažimiru, našem izuzetno poštovanom preminulom sumještaninu te njihovom zajedničkom, 54 godine dugom bračnom životu. Radi se o fenomenu da se jedna žena u svom desetom desetljeću života prisjeća i piše onako prostodušno, ali precizno i zorno, o njihovoj bračnoj zajednici. Gospođa Ivanka bila je dosljedna pratiteljica i sustvarateljica svega onog dobro učinjenog za ovaj naš kraj, grad Zadar i Lijepu nam našu. Zbog Kažinih zasluga na političkom, kulturnom, duhovnom i materijalnom razvitku našeg kraja, u jednoj anketi on je bio proglašen najvećim gradonačelnikom grada Zadra u 20. stoljeću. Na tu je funkciju došao voljom naroda 1967. godine, a s nje otišao voljom jugo- komunističke i antihrvatske vlasti pet godina kasnije. Uz sve navedeno složio bih se s književnikom Aralicom da je njegova najveća zasluga što je povratio hrvatstvo u Zadar i njegovu širu okolicu, rekao je moderator i voditelj večeri dr. Marko Mustać.

Preporodio zadarski kraj

- Ovo je putopis dvaju života jedne skladne obitelji, obiteljska kronologija Ivankinog oca Vicka, darovitog pučkog pjesnika, majke Ane, brata i sestara čiji su se putovi međusobno isprepletali. U knjizi su upečatljivo ilustrirani odnosi u obitelji Zanki, počevši od izuzetne osobnosti Kažimirova oca Pave, majke Kate i brata Branka, te njezinog znakovitog zapažanja o dr. Franji Tuđmanu u prigodi njegovog posjeta obitelji Zanki u Privlaci. Dakako da je osnovna intencija knjige ilustracija životnog puta Kažimira koji je kao 19-godišnjak otišao u partizane, a među prvima ušao u oslobođeni Zadar. Nakon demobilizacije postaje osnivač i direktor solane Nin, potom tajnik trgovačke komore u Zadru, vrlo uspješni direktor Tvornice kruha Zadar, a 1967. godine mimo podrške tadašnje službene partijske kadrovske politike, pobjeđuje na neposrednim izborima za predsjednika Skupštine općine Zadar, gdje ostaje sve do 4. veljače 1972. godine, kada je bio prinuđen podnijeti ostavku, istaknuo je dugogodišnji predsjednik Matice hrvatske Ogranak Nin prof. Šime Ljubičić.

U vrijeme njegova predsjednikovanja Zadar i zadarski kraj doživljavaju pravi preporod, kako na gospodarskom tako i na kulturnom i političkom planu. Mnogo toga je u tim njegovim godinama izgrađeno, što je izmijenilo lice ovog kraja, a stanovnicima donijelo ljepši i sretniji život.

Narod je u njega imao povjerenje

Recezent knjige, prof. književnosti i psihologije Stanislav Maroja, prisjetio se vremena u kojem je kao djelatnik Gradske uprave bio dugogodišnji suradnik Kažimira Zankija.

- On je bio karizmatična ličnost i bio je uvijek ispred svog vremena, te je iznimno pozitivno djelovao na svoju okolinu. Bio je član partije, a nikad partijski čovjek i nije bio dogmata. Bio je čovjek od riječi i u njega su ne samo njegovi bližnji suradnici, već narod imali veliko povjerenje. U njegovo vrijeme odnosi na relaciji svjetovne i crkvene vlasti bili su daleko najbolji u čitavoj bivšoj državi. Nemojmo zaboraviti da bi današnja autocesta Zagreb-Split, da nije bilo njega, bila izgrađena tzv. unskom rutom, a ne pored Zadra i Šibenika, rekao je Maroja.

Kao rukovoditelj, objasnio je, okružio se mladim i stručnim kadrovima iz zadarske regije, bez obzira jesu li bili članovi partije, dok danas u demokraciji, 50 godina kasnije, većina kadrova dolazi po stranačkim ključevima, bez obzira na stručnost i osobne reference.

- Bio je veliki čovjek i velika ljudska veličina i usudim se reći najbolji gradonačelnik kojeg je do sada imao grad Zadar. Zaslužan je za mnogo toga dobroga što se dogodilo u ono vrijeme Privlaci, Ninu, Zadru i sadašnjoj Zadarskoj županiji. Bio je i ostao jedan od najistaknutijih Zadrana druge polovice 20. stoljeća, čije se zasluge bez pretjerivanja mogu uspoređivati sa zaslugama Većeslava Holjevca za grad Zagreb, istaknuo je Maroja.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika rosan
R.I.P. Kažo. Bio je najbolji.