Povelje Hrvatske obrtničke komore zadarskim obrtničkim legendama

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Tri su Povelje HOK-e dodijeljene zaslužnim umirovljenim predsjednicima

Franjo Cicero, Zvonko Vučemilo i Mate Petrić, dobitnici su Povelje Hrvatske obrtničke komore (HOK-a) za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija, a Povelje su uručene na tradicionalnom predbožićnom i prednovogodišnjem druženju zadarskih obrtnika s istaknutim umirovljenim kolegama.

Riječ je o trojici bivših predsjednika Udruženja obrtnika Zadar, osobama koje su gradile put današnjeg Udruženja, Županijske obrtničke komore kao i Hrvatske obrtničke komore. Predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije Stjepan Knežević uručio je Povelju nasljedniku, nažalost ove godine preminulog, Franje Cicera, koji je obnašao dužnost predsjednika Udruženja obrtnika Zadar od 1976. do 1977. godine.

Zaslužni prethodnici

Povelju je u ime Franje Cicera primio njegov sin Vlatko Cicero istaknuvši zahvalnost kolegama koji ga se sjećaju na ovom iznimnom priznanju, kao i minuti šutnje s kojom je druženje otpočelo.

- Kažu kako je važno kako je čovjek živio, a Franjo je imao pun život. Vaše priznanje kazuje kako je i njegov rad u obrtništvu bio kvalitetan, rekao je Cicerov sin.

 Potpredsjednik Udruženja obrtnika Vinko Pavlović uručio je Povelju Zvonku Vučemilu, koji je obnašao dužnost predsjednika Udruženja obrtnika Zadar od 1979. do 1981. godine.

- Nije bilo lako biti obrtnik ni onda u onom sistemu, niti je lako vama danas. Tko nije uporan i borac tu nema što tražiti. Mi smo ponosni na vas koji ste, kao i mi, sljednici obrta ovog grada starijeg od Krista, a u kojem je obrt imao ponosno mjesto od nastanka, i ima ga i danas, rekao je Vuučemil.

Član Odbora za umirovljene obrtnike Davor Hofman uručio je Povelju za Matu Petrića, koji je obnašao dužnost predsjednika Udruženja od 1990. do 1994. godine, a koji zbog zdravstvenih problema nije bio prisutan, pa je u njegovo ime povelju primio Vjekoslav Surać i sam obrtnička legenda.

 - Mi smo ponosni na vas i rad zadarskog udruženja u kojem se i danas kao mi nekad borite kroz ovo udruženje i komoru za interese obrtnika čineći to  dobrovoljno i bez naknade i plaće. Eto je gotovo 50 godina kada smo krenuli osnivati udruženje onda kada  to još nismo ni mogli kao obrtnici već kroz formu udruženja građana.

Uvažavanje struktura

 Mladen Malta i Stipe Knežević upoznali su okupljenih 20-ak kolega veterana s aktivnostima obrtnika u Zadru, posebno istaknuvši stjecanje 350 metara vlastitog poslovnog prostora koji ostaje obrtnicima kao zalog budućnosti i borbe za uvažavanje od strane gradskih i ostalih struktura, te također s položajem obrtnika Zadra i područne komore Zadar u Hrvatskoj. Zadarsko udruženje ostaje jedno od najsnažnijih u zemlji, a ovdašnja obrtnička komora cijenjen je dio hrvatskog obrtništva, što potvrđuje i dodjela ovih Povelja.

Treba reći kako je ovo jedna od rijetkih institucija koje je kroz sve mijene zadržala tradiciju druženja i darivanja svojih umirovljenih prethodnika. U obrtništvu to ima posebnu težinu za one koji se sjećaju vremena i sistema u kojem je obrtništvo najprije bilo zabranjivano, a potom gledano s podozrenjem ("klasni neprijatelj") i teško mu se dopuštalo organiziranje.

Nakon dodjela povelja nekadašnji aktivni članovi i osnivači Udruženja, kao i dio nedavno umirovljenih obrtnika, uz domjenak su razmijenili iskustva i uspomene iz razdoblja njihovog obrtničkog rada kao i sadašnjih prilika. Opća želja svih sažeta je u nadi da se i dogodine svi nađu i budu "na broju".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno