Slovenski umjetnici za pašmanske mališane

Slika korisnika admin

Četvrtu godinu zaredom u Pašman je stigla donacija slovenskih umjetnika koji od 2012. sudjeluju u likovnoj koloniji, a potom i u hrvatsko-slovenskoj dobrotvornoj akciji "Dobro je činiti dobro".

Likovna kolonija

- Poznato je da je Pašman omiljena ljetna destinacija turista iz Slovenije, a prije četiri godine rodila se ideja o likovnoj koloniji koja se održava u rujnu. Na taj način još malo produljimo sezonu, ali, što je važnije, njegujemo prijateljske odnose sa slovenskim umjetnicima koji za svog boravka na Pašmanu ovjekovječuju ljepote našega otoka. Ponovno se okupimo početkom prosinca u Mariboru, gdje se na aukciji prodaju slike nastale u sklopu kolonije, a dio prihoda umjetnici daruju nama, domaćinima, odnosno Dječjem vrtiću Otok Pašman, pojašnjava Andro Magić, općinski načelnik, koji je proteklog vikenda sa svojim zamjenikom Krešimirom Ćosićem, Damirom Mazićem, Ivanom Čikarelom te obiteljima Božidara i Radmile Stagličić i Krunoslava i Marije Bobić sudjelovao u aukciji umjetnina u hotelu Veter Ruše u Mariboru. Napominje kako su se otpočetka ove međunarodne humanitarne akcije u projekt uključile obitelji Stagličić i Bobić, koje se brinu za što ugodniji boravak umjetnika na Pašmanu.

- Krunoslav i Marija Bobić slikarima organiziraju smještaj i prostor za nesmetan rad, a Boško i Radmila Stagličič, vlasnici konobe DeLoro, prehranu. Ove godine u koloniji su sudjelovali umjetnici Maksimilijan Sternad Milč, Niko Ribič, Matjaž Duh, Zvonko Bartok i Branko Počkar, a aukciju slika, u tehnici akrila i ulja na platnu, organizirali su Danica Ksela i Jani Dolinšek, dodaje Magić.

Prihod od prodaje umjetnina, a najviša cijena za jednu sliku bila je 1.100 eura, darovan je djeci bez roditeljske skrbi iz Omladinskog doma u Mariboru za skijanje na Rogli te Dječjem vrtiću Otok Pašman, koji će vrijednu donaciju, kako nam je rekla ravnateljica i odgajateljica Agata Korenić, utrošiti za nabavu igračaka i didaktičke opreme.

Priprema priredbe za roditelje

- Mi smo mali vrtić, sa 29 djece iz 11 mjesta od Tkona do Ždrelca, i ovake donacije uvijek su više nego dobrodošle. Uistinu smo zahvalni slovenskim umjetnicima i našim Pašmancima koji i na ovakav način brinu o najmlađim otočanima, pogotovo u ovo predblagdansko vrijeme, kaže ravnateljica Korenić.

Pašmanski vrtić otvoren je 1995. u Banju, a 2010. preseljen je u obnovljenu zgradu stare škole u Dobropoljani. Djeca u vrtić dolaze školskim autobusom pa je tome prilagođeno i radno vrijeme od 8 do 13 sati, u dvije odgojne skupine. Ispred vrtića je veliko igralište opremljeno spravama i didaktičkim pomagalima iz donacije Auto-kuće Zubak, dva puta vrtić je dobivao donacije i od banaka, a bilo bi dobro kada bi mogli nabaviti garderobu i klima-uređaj.

- Sve u svemu, vrtić je dobro opremljen, samo da je djece više, zaključuje ravnateljica, koja ovih dana s kolegicom odgojiteljicom i djecom priprema priredbu za roditelje za 23. prosinca i doček Djeda Božićnjaka, čemu se mališani vesele cijele godine. Nakon toga čeka ih sudjelovanje u Škrapiću, ići će i na maškare u Biograd te na kraju pedagoške godine na međuvrtićki malonogometni turnir koji organizira vrtić sa susjednog otoka Ugljana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno