Sveta Luca šumarica, našeg vida likarica

Slika korisnika admin
U Posedarju su oživjeli blagdanske običaje koji se tradicijom čuvaju za Sv. Lucu

Na poziv dobre i poslušne djece iz Posedarja, u organizaciji udruge Posedarje moje a uz potporu Općine Posedarje u Park kod crkvice Uznesenja Marijina, u centru sela stigla je sveta Luca. Sveticu koja širi božićnu čaroliju s oduševljenjem su dočekala djeca, roditelji, djedovi i bake.

Vjerno ju je utjelovila lijepa Lucija Klanac. Dočekala ju je pjesma: "Sveta Luce nosi ključe i otvara kamare, nosi dici darove..."

- U Posedarju je bio običaj, iza prikupljanja i berbe maslina, u kojem su sudjelovala djeca, da majke peku uštipke i fritule na novom maslinovom ulju, govori Mirjana Šimurina, predsjednica udruge Posedarje moje.

U Posedarju i Dalmaciji običaj je darivati djecu upravo na ovaj blagdan, a najmlađi nakon buđenja najčešće svoje male darove traže ispod jastuka ili u ormarima. Sv. Luca im obično donosi malene darove poput slatkiša ili voća

- Djeca bi rano ujutro s radošću na sv. Lucu skupljala šumicu (šuma Bukovac) i tanke grane drveća. Slagali bi ih u male snopove (naramke) te ih uz pomoć konopa stavljali (prtili) na svoja leđa. Potom bi s brimenom na leđima "hitali" kući gdje bi s majkom i bakom i uz ognjište mijesili i pekli uštipke ili fritule, priča Šimurina.

Kako bi oživjeli te običaje, iako predanje postoji mladi naraštaji su zaboravili ovaj dio običaja, pa su stoga na sam dan sv. Luce oživjeli dio tradicije.

- Drago mi je uvijek vidjeti ovoliko djece jer Isus posebno njih voli. Radujem se s njima slavljenju svete Luce ili Lucije čije ime znači svjetlo, poručila je voditeljica Marina Lipić.

Sv. Nikola je možda jedan od najomiljenijih kršćanskih svetaca, no maloj i velikoj djeci u Dalmaciji sigurno je draža i poznatija sveta Luca koja se slavi 13. prosinca.

- Za svetu Lucu je oduvijek običaj darivati djecu. Sije se i pšenica, simbol života u kršćana. Ona kao da na neki način već najavljuje veliko svjetlo božićne noći, naglašava Anita Dežmalj, dopredsjednica udruge Posedarje moje.

Sveta Luca rado se odazvala pozivu i zajedno s djecom prošetala Parkom, pomogla djeci u nošenju drva i pohvalila ih.

- Moram priznati da mi zadnjih godina nije lako, djeca su me polako zaboravila i sad sve više i više pričaju o svetome Nikoli i Djedu Božićnjaku, potužila se sv. Luce novinaru Zadarskog lista.

Sveta Luca je zaštitnica očiju i vida i zato se prikazuje s očima na tanjuru, a kako donosi svjetlost i dobrotu, dobroj djeci donosi i sitne poklone.

- Sveta Luca šumarica, našeg vida likarica... zapjevali su mladi sudionici programa u Parku.

Osim navedenih u programu su sudjelovali ili pripomogli u organizaciji: Darija Juričić, Boris Magaš, Radojka Knežević, Anita Knežević, Kaja Cvetković, Jadranka Brala, Marija Sjauš-Baždarić, Ivana Petak-Dežmalj,

Romana Klanac, Ana Marija Klanac...

- Ako budete dobri, slušali roditelje, bata i sestru, djeda i baku, tete u vrtiću doći ću i druge godine, obećala je sv. Lucija dijeleći poklone.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno