Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nagrade zaslužnima, pronositeljima turizma doživljaja i produljenja sezone

15.12.2016. 23:00
Nagrade zaslužnima, pronositeljima turizma doživljaja i produljenja sezone


Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji sa Zadarskim listom u tradicionalnoj 15. po redu akciji nagradila je institucije, događanja i osobe koje su svojim radom doprinijeli još jednoj uspješnoj, štoviše rekordnoj turističkoj sezoni posebno ističući nastojanja i rezultate u stvaranju i razvoju dodatne turističke ponude, te doprinosa brendiranju destinacije odnosno zadarske turističke regije.
Uz župana Stipu Zrilića , ujedno i predsjednika TZ Zadarske županije i direktoricu TZ Mihaelu Kadiju, dodjelu su svojom nazočnošću uveličali i pridružili se mnogobrojnim turističkim djelatnicima i dožupan Božidar Longin, gradonačelnik i dogradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta i Zvonimir Vrančić, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije Stipe Knežević, članovi poglavarstava, načelnici gradova i općina , te sve članove Skupštine i Turističkog vijeća TZ županije .
Župana Zrilića pozdravljajući okupljene iznio je i prosjek postignuća ovogodišnje sezone:
– Na ovoj tradicionalnoj svečanosti, u najveselijem dijelu godine i blagdanskom ozračju, dodjeljujemo nagrade najzaslužnijima u stvaranju novih turističkih proizvoda, jačanju prepoznatljivosti naše turističke regije i obogaćivanju ponude Zadarske županije s naglaskom na produljenje sezone. Upravo dobitnici nagrada u akciji TZ-a i Zadarskog lista dokazali su kvalitetu i nadam se da će ih one potaknuti na bolje rezultate u sezonama koje dolaze, ali i njihovim kolegama koji nisu dobili nagradu biti poticaj na kvalitetniji rad. Svima zahvala jer su odgovornim i vrijednim radom stvorili bolje životne uvjete, ne samo svojim obiteljima, već svim žiteljima Zadarske županije.
Zrilić se osvrnuo na dolazak niskotarifnih avioprijevoznika te projekt Zajedničkog oglašavanja zadarske turističke regije u promotivnim kampanjama niskotarifne aviokompanije Ryanair kao značajan faktor za uspjeh zadarske turističke priče. a da je ona zaista pozitivna župan je potkrijepio i brojkama.
– Broj turista počeo je rasti. U Zračnu luku Zadar u prvih deset mjeseci ove godine sletjelo je 3.889 zrakoplova kojima je prevezeno 510.518 putnika, a Zadarsku je županiju od siječnja do rujna ove godine posjetilo ukupno 1.513.077 gostiju ostvarivši 11.124.696 noćenja. Stoga je porasla i potreba za smještajem. Kako hotelskih kompleksa imamo relativno malo, otvorio se prostor za privatne iznajmljivače/domaćine, i to osobito na području grada, istaknuo je župan dodajući kako je u ovom trenutku u Zadarskoj županiji registrirano 161.096 ležajeva, od čega 100.818 u domaćinstvima.
No iako brojke potvrđuju dobar rezultat, župan je zaključio kako je ona glavna zadaća, produljenje turističke sezone što je istaknuto i u Glavnom planu razvoja turizma Zadarske županije 2013.-2023., cilj koji tek treba ostvariti. Da bi u tome uspjeli, župan je naglasio kako je potrebno revalorizirati i materijalnu i nematerijalnu baštinu, kulturno-povijesne spomenike sačuvati od zuba vremena i staviti u novu funkciju, glazbeni izričaj popularizirati, a kroz gastronomiju promovirati proizvode naših ruralnih krajeva i otkrivati gostima. Spomenuo je i značaj različitosti te prepoznatljivosti u privlačenju gostiju upravo na područje naše županije.
Predsjednica TZ zadarske Županije Mihaela Kadija pohvalila se rezultatima u godini koja je pri kraju te planovima za iduću koja će se temeljiti na radu po principu destinacijskog menadžmenta.
– Same turističke zajednice moraju stvarati turističke vrijednosti, doprinositi u promidžbenom smislu te biti podrška komercijalnim subjektima u svemu što rade. Bez te suradnje ne možemo dostići onaj pravi uspon turizma niti razvijati nove programe i projekte, istaknula je Kadija napominjući kako dosadašnja suradnja ide upravo u tom smjeru. Istaknula je kako su se aktivnosti TZ Zadarske županije uz sredstva koja imaju i promidžbu fokusirana na razvoj proizvoda, odnosno platformi u sferi posebnih interesa, a za primjer je navela ciklo-turizam, ruralni turizam te razne projekte standardizacije kojima se želi osigurati kvaliteta proizvoda koji se promovira.
Neven Klarin, direktor Zadarskog lista, ujedno i Novog lista i Glasa Istre, kazao je nekoliko riječi uime lista koji kroz 15 godina u ovoj aktivnosti s turističkim subjektima i institucijama predvođenim TZ županije.
– Osnovna svrha i cilj medija je upravo suradnja na ovakvim projektima. Korespondencija s vremenom, prostorom i ljudima koji djeluju, rade i žive na ovome prostoru kroz komunikacijske kanale je primarna zadaća medija. Nažalost, odmak se dogodio i mediji su počeli danas funkcionirati u nekom čudnom okruženju, s nekim čudnim ciljevima i idejama, međutim u ovih 15 godine koje su prošle i vjerujem barem još toliko, je nešto što daje garanciju kvaliteti, opstojnosti i značaju komunikacijskih kanala i medija, naglasio je Neven Klarin, direktor Zadarskog lista te Novog lista i Glasa Istre.
Klarin je spomenuo kako je Zadarski list sudjelovanjem u projektu od vremena kad je Zadarska županija bilježila pet milijuna noćenja, do danas kad ih bilježi 11,5 milijuna postao dijelom tog velikog razvojnog projekta.
– Iz mog skromnog iskustva rada u ovoj branši, turizam je nešto što se treba nešto drugačije definirati, ne samo kao gospodarska grana, nego i kao filozofija života kao jedan sociološki fenomen u koji je integriran svaki segment koji živi, radi i djeluje na određenom području. upravo turizam i razvoj turističke djelatnosti, turističke destinacije nešto je što diferencira danas urbane, moderne i suvremene sredine od onih drugih, istaknuo je Klarin dodajući kako su ostvareni rezultati kao i sve ono što će se bez sumnje napraviti u budućnosti biti na ponos svima koji su sudjelovali u ovom projektu.
Ove su godine godišnje nagrade za nastojanje u stvaranju i razvoju dodatne ponude, te doprinosa brendiranju destinacije u 2016. godini dodijeljene:
– Filmskom uredu Zadar, za promidžbu županije kao filmske destinacije te time stvaranje uvjeta za razvoj filmskog turizma;
– D-Marin Dalmaciji, Beach Clubu Portus,
– Turističkoj zajednici Grada Zadra za kampanju tijekom izbora za Best European destination;
– Marinu Marasoviću i Joli Petričeviću – inicijatorima, začetnicima i promicateljima za turistički proizvod Winnetou;
– agenciji Ilirija travel te Adventu u Zadru.
Posebne nagrade za unaprjeđenje turizma u zaleđu i na otocima dobit će Mićanovi dvori i Olive marina Sutomišćica,
– te Zvonko Šupe i Slavko Pernar za izniman doprinos razvoju turizma u županiji.