Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vršani slavili uz vatromet i lešadu od deset domaćih ovaca

15.12.2016. 23:00
Vršani slavili uz vatromet i lešadu od deset domaćih ovaca


Velikom feštom na sportskom centru Stara gusterna, besplatnim jelom i pićem, živom glazbom šibenskog sastava Babalubam i spektakulnim vatrometom u srijedu navečer proslavljena je deseta obljetnica postojanja Općine Vrsi koja obuhvaća mjesta Vrsi i Poljica te formiranja prve općinske vlasti. Prvi, povijesni predsjednik Vijeća bio je Marijo Radoljubac, a načelnica Sandra Vukić.
– U sedam velikih lonaca za desetu obljetnicu na lešo se sprema 10 domaćih ovaca, ukupno 244 kilograma težine, govore Damir Predovan, Tomislav Perković, Tomislav Maraš, Frane Nemarić i Jovica Marinković, te nastavljaju:
– Ovo je pravi gurmanski doživljaj, najbolja lešada je od dvizice, odnosno ovce ili brava starog dvije godine, govore meštri od lešade zaduženi da se bravetina ne prekuha.
Općina bez dugova
 Općina Vrsi, najmlađa je općina u Hrvatskoj, osnovana je odlukom Hrvatskog sabora 13. srpnja 2006. godine, na dan kada se i proslavlja Dan općine. Općina je dotad bila u sastavu Grada Nina, a s radom je započela 1. siječnja 2007.
– To je kratak period u radu čovjeka, a da ne govorimo koliko je to kratak period u povijesti jednog kraja i jednog mjesta, kazala je Sandra Vukić, načelnica od osnivanja Općine. S njom su i donačelnik Marijo Radobuljac, direktorica Turističke zajednice Rafaela Maraš, dok je voditelj programa Ivica Perinić Giovanni sve brižno bilježio.
Prije 10 godina, 14. prosinca 2006., u Općini Vrsi konstituirana je vlast na čelu s načelnicom Sandrom Vukić, prvih dvije godine kao nezavisna, a posljednjih osam godina kao HDZ-ovka s apsolutnom vlašću u Općinskom vijeću.
– U proteklom razdoblju uz podršku naših mještana uspjeli smo realizirati brojne projekte koji su poboljšali kvalitetu življenja u našim Vrsima i Poljicima, kazala je Vukić, istaknuvši kako zasluge pripadaju svima jer su mještani svojim izborom doprinjeli stabilnoj općinskoj vlasti i perspektivnoj općini bez dugova.
Sve do sad je napravljeno isključivo iz općinskog proračuna, naglasila je Vukić, prisjetivši se kako mjesta Poljica i Vrsi nisu imala svog liječnika, a danas u oba mjesta imaju uređene ambulante, ljekarnu, mrtvačnicu, uređenu obalu i ostalu infrastrukturu.
Veliki planovi
– Sada nakon završetka krize i stabilizacijom političke situacije u zemlji planiramo ostvariti i značajnije projekte koji će omogućiti zapošljavanje i ostanak mladih u ovoj sredini, istaknula je Vukić.
Vrška općina je, moglo bi se reći, manirom dobrog gospodara i primjerenom socijalnom osjetljivošću osigurala pozamašna sredstva za isplatu božićnica osobama starijim od 65 godina i osobama s invaliditetom,  što je svojevrsni hrvatski raritet.
– Skrb o djeci, mladeži, starim i nemoćnima, braniteljima, invalidima i socijalno najugroženijima jedan je od općinskih prioriteta. Općina je naročito orijentirana prema mladima te svojim primjerom pokazuje put ostalim gospodarskim i privrednim subjektima, rekla je Vukić. A osim o umirovljenicima Općina sustavno vodi brigu i o osobama slabog socijalnog statusa, Dječjem vrtiću “Vrška vila”, vrškoj osnovnoj školi, DVD-u, kulturno-sportskim i drugim udrugama građana.