Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

SLUČAJ DARUVARAC Dražen Bošnjaković: “Ne mogu ocijeniti da li su prava branitelja u slučaju Darka Kovačevića zloupotrebljavana”

16.12.2018. 15:51
SLUČAJ DARUVARAC Dražen Bošnjaković: “Ne mogu ocijeniti da li su prava branitelja u slučaju Darka Kovačevića zloupotrebljavana”


Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, iako je nedjelja, doputovao je u Zadar na izvanredni sastanak s predsjednicima Općinskog i Županijskog suda u Zadru te predsjednicima Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva u Zadru vezano uz slučaj puštanja na slobodu Darka Kovačevića Daruvarca (31) koji je brutalno pretukao 18-godišnju djevojku.
Inače, kako doznajemo, presedan je da ministar pravosuđa hitno, u nedjelju, saziva i održava sastanak s predstavnicima pravosuđa uključenih u slučaj koji je šokirao hrvatsku javnost.
Da li je jučerašnji prosvjed revoltiranih, i s pravom bijesnih, Zadrana koji su nezadovoljstvo hrvatskim pravosuđem i sramotnom odlukom puštanja na slobodu, iz proceduralnih, zakonskih razloga, čovjeka koji nije optužen za pokušaj ubojstva samo zato jer, dok je glavom 18-godišnje djevojke razbijao umivaonik u kafiću u kojem su se nalazili, bio "bos", a ne u teškoj obući, ponukao ministra na "gašenje požara" u narodu i na "freganje" zadarskog pravosuđa? Možda nije, možda ga je na nedjeljni put i izvanredni sastanak privukla lijepa Dalmacija i prekrasno sunčano, ali prohladno jutro. Naime, objašnjenje o tome nismo dobili. Ipak, u svojoj izjavi za medije u zgradi zadarskog suda kazao je o čemu je bilo govora na spomenutom sastanku.
– Razgovarao sam s predsjednikom Županijskog suda, predsjednicom Općinskog suda, predsjednikom Županijskog državnog odvjetništva i predsjednikom Općinskog državnog odvjetništva  i došao sam zapravo vidjeti činjenice o ovom predmetu da vidim kakav je slijed događaja bio, ne da bih utjecao na bilo čiju odluku jer neovisnost pravosuđa je jedan od temelja funkcioniranja pravne države. No, morao sam znati kakve su činjenice, jer zaista rješavanje ovog predmeta i činjenica da nam okrivljenik nakon šest mjeseci iziđe na slobodu, a svi znamo o kakvom se kaznenom djelu radilo i što se sve tu stavlja na teret, definitivno nije dobro. Moram znati činjenice jer ćemo iduću godinu mijenjati odredbe Zakona o kaznenom postupku, ići ćemo u implementaciju novih direktiva EU, i kada smo u postupku promjene na žalost u ovakvim postupcima možemo spoznati i vidjeti iskustva da naš pravni okvir unaprijedimo i da se to ne događa u budućnosti, rekao je Bošnjaković.
Od okupljenih u zgradi zadarskog suda tražio je kronologiju događanja vezanu uz "slučaj Daruvarac" kako bi ispitao da li je pravosudni sustav zloupotrijebljen.
– Zanimao me vremenski slijed kada su se određene radnje poduzimale i što je tu bilo. Moram reći da je ovaj predmet opterećen određenim stvarima na koje se nije moglo utjecati. Duboko sam uvjeren da bi već bio završen da nam se nije dogodila bolest suca koji je na predmetu radio, koji je proveo nekoliko ročišta na kojima je saslušan određeni broj svjedoka. Međutim, on se razbolio, danas je u bolnici i promijenjeni su suci te predmet samim time ulazi u sporiju fazu gdje se s novim predmetom treba upoznati, naglasio je Bošnjaković najavljujući ujedno kako je upravo ovaj predmet jedan od onih zbog kojih se kreće u izmjene Zakona o kaznenom postupku.
Ukazao je na mogućnost ograničavanja prava koja branitelji optuženika imaju u kaznenom postupku, kako bi se spriječila njihova zlouporaba u odugovlačenju sudskog postupka.
– Ono što smatram kao točkom na kojoj treba poraditi kod izmjena Zakona o kaznenom postupku jesu određena prava koja branitelji imaju, a to su tražiti izuzeće i predsjednika suda, i raspravnog suca i predsjednika neposrednog višeg suda i zahtjev za delegaciju predmeta na drugi sud. Sve su to prava koja su standardna, nije to ništa što naš sustav zna, a drugi ne znaju. Međutim, pitanje je da li je to potrebno ograničiti, da li je potrebno spriječiti da to pravo ne bude zloupotrebljeno zbog odugovlačenja postupka, naglasio je Bošnjaković.
Na novinarsko pitanje, da li su ta prava u ovom "slučaju Daruvarac" zloupotrebljavana ministar je rekao kako to u ovom trenutku ne može ocijeniti.
– Ne mogu ocijeniti da li je to bila zlouporaba, ali da smo u ovom postupku dva puta imali zahtjev za izuzećem i predsjednika neposredno višeg suda i predsjednice suda, to je činjenica, a to opterećuje postupak jer tijela moraju donijeti odluke i o tome. O tome ćemo napraviti analizu vezanu za izmjenu novog Zakona, kako te mogućnosti svesti na nekakvu mjeru koje neće opterećivati postupak.
Ujedno se osvrnuo i na odredbe vezane uz pritvor optuženika koje su usklađene s direktivom EU te najavio kako će se iduće godine očitovati i na taj problem.
– Što se tiče određivanja pritvora, pritvor, odnosne odredbe vezane uz to, usklađene su s direktivama EU. Prošle godine imali smo izmjene Zakona o kaznenom postupku gdje smo njima obuhvatili i prava okrivljenika, ali i prava oštećenika. Vrlo jasno ih pobrojali. Mislim da su ovo neke ključne stvari vezane uz određeno pravo koje ne bi smjele biti upotrijebljene da se njima odugovlači postupak. Važno je i da stručna javnost zna određene činjenice, tako ćemo se iduće godine svakako očitovati na to.
Činjenicu kako posljednja rasprava prije puštanja Darka Kovačevića na slobodu,  nije sazvana osam dana prije održavanja, što nije u skladu s pravilima također nije htio komentirati.
– Te stvari će odvjetnici moći isticati u pravnim lijekovima nije moje da ja u to ulazim i o tome govorim. To su otvoreni, živi predmeti. Taj dio apsolutno ne želim komentirati. Pravosuđe je neovisno, ono sudi. Mene je samo zanimalo zašto predmet u šest mjeseci nije mogao biti završen. Prema onome što sam danas vidio smatram da nije došlo do bolesti suca i da nije bilo toliko zahtjeva za izuzećem već bismo imali gotov predmet. Međutim, on ide dalje, rješava se, zakazano je novo ročište, mislim da će sve skupa biti jako brzo gotovo, zaključio je Bošnjaković.
Činjenicu, svog hitnog nedjeljnog dolaska u Zadar koji implicira da je došao "izribati" zadarski sud zbog svega što se događalo vezano uz "slučaj Daruvarac", koji je šokirao zadarsku i cijelu hrvatsku javnost te potaknuo i prosvjede revoltiranih Zadrana na gradskim ulicama te pred zgradom suda u kojem su se održavala ročišta nije htio niti komentirati te je bez riječi otišao.
Iako su mogli, predsjednici Općinskog i Županijskog suda u Zadru te predsjednici Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva u Zadru s kojima je ministar Bošnjaković danas održao izvanredni sastanak, nisu smatrali shodnim izaći pred zadarske novinare te komentirati što je na istomu rečeno, odnosno ustanovljeno.


"Daruvarac je slobodan, Korljan je čist, ležat će na podu on i sotonist"
Neposredno nakon izjave ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, u blizini zgrade Općinskog i Županijskog suda, pred vratima I. Policijske postaje na Poluotoku pojavio se i odvjetnik Darka Kovačevića, Andrej Korljan koji je došao prijaviti prijetnje smrću. Naime, okupljenim predstavnicima medija otkrio je kako je došao prijaviti prijeteći grafit "Daruvarac je slobodan, Korljan je čist, ležat će na podu on i sotonist" koji je tijekom noći osvanuo na zidu zgrade u kojoj se nalazi njegov ured preko puta benzinske postaje na Branimirovoj obali. Osim toga došao je prijaviti i prijeteći telefonski poziv.
Osvrnuo se i na izjavu ministra pravosuđa Bošnjakovića, naglašavajući činjenicu kako bi čitav postupak bio okončan da su bili uvaženi njegovi zahtjevi za izuzećem zadarskog suda koje je tražio zbog velikog medijskog pritiska, odnosno pritiska sredine u kojoj se odigrao događaj za kojeg se tereti njegov klijent.
– Pročitao sam priopćenje predsjednice Općinskog suda koje je poslala medijima vezano uz kronologiju događanja vezanih uz ovaj slučaj i moram reći kako je iznijela jednu neistinitu tvrdnju. Naime, tamo je kazano kako ja nisam opravdao svoj nedolazak na ročište. Čim sam dobio poziv, kada sam uočio nezakonitost na koju moram paziti, jer moram paziti na legalitet i zakonitost postupanja o tome sam podnescima obavijestio sud i ukazao na nezakonito postupanje te ujedno kazao kako ne mogu prisustvovati raspravi i zbog drugih neodgodivih poslovnih obveza, i drugih zakazanih glavnih rasprava u pritvorskim predmetima. Naime, ovo nije moj jedini predmet i predložio sam odgodu glavne rasprave, a o tome uopće nije odlučeno, ali ja sam time svoj nedolazak opravdao. Da ja to nisam učinio, sebe bih izložio disciplinskoj odgovornosti pred tijelima Hrvatske odvjetničke komore i mogućem kaznenom progonu zbog  učina kaznenog djela zlouporabe povjerenja, istaknuo je Korljan.
Uz bolest suca smatra ga se jednim od glavnih razloga nedonošenja nepravomoćnosti presude i puštanja okrivljenika da se brani sa slobode.
– U oba slučaja u kojima sam tražio izuzeće postojali su objektivni i opravdani razlozi i držim da sam bio u pravu. Daljnji tijek događanja mi je dokazao da sam bio u pravu. Držim da bi se ovaj postupak proveo bolje i zakonitije da je vođen pred nekim drugim sudom, a ne zadarskim. Koristio sam sva raspoloživa zakonita pravna sredstva ocjenjujući da postupak nije bio zakonit, prekršene su zakonske, ustavne i konvencijske odredbe koje štite temeljna prava okrivljenika i ja sam na to dužan reagirati, to je moja obveza, naglasio je.
Objasnio je pobliže i razlog svog dolaska u I. Policijsku postaju kojeg smo prije spomenuli.
– Da, prijeti mi se smrću, pišu se grafiti. Na jednom grafitu se povela paralela sa Senkom Perakom, a svi znamo kako je Perak završio, bio je ubijen, dakle to je prijetnja smrću. Danas sam uočio i prijeteće grafite na zgradi mog ureda, dobio sam i jednu telefonsku prijetnju smrću te sam ih došao prijaviti.
Na pitanje da li se boji zbog prijetnji smrću odgovorio je:
– Sigurno da mi u ovoj situaciji nije ugodno, ali ja svoj posao usprkos svemu radim i radit ću, zaključio je Korljan.