Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dukić: Za Mocire smo povukli osam milijuna kuna

17.12.2019. 09:00


Ugovor sa građevinskom tvrtkom Krekić Avangard za dovršetak Mocira potpisan je 18. travnja, nakon čega je gradska vlast najavila početak radova. Pitanje o tome kakvo je doista stanje na zgradi Centra za osobe s intelektualnim poteškoćama, odnosno jesu li radovi pri kraju, stoga smo postavili izravno prvom čovjeku Grada, Branku Dukiću. On pak o najnovijoj situaciji na ovom projektu kaže:
– Radovi idu svojim tijekom, dosad smo za Centar povukli već osam milijuna kuna, što je praktički trećina obavljenog posla. S obzirom da se radi u zadanim rokovima, vjerujem da će do iduće školske godine Mocire biti gotove te da ćemo dobiti centar kojeg već dugo iščekujemo, kazao nam je Dukić.
Naime, gradonačelnik je konačni dovršetak Mocira za iduću školsku godinu najavio sredinom travnja ove godine prilikom potpisivanja Sporazuma o radovima na rekonstrukciji i dogradnji Centra. Dukić je tada ugovor potpisao s vlasnikom Krekić avangarda, Sinišom Krekićem, čija je ponuda na natječaju izabrana kao najpovoljnija. Podsjetimo, oni su za dovršetak Mocira dali cijenu od 24.135.794,39 kuna, dok je Zajednice ponuditelja Lavčević d.d. iz Splita i Lavčević Zadar d.o.o. za graditeljstvo i trgovinu tražila 27.470.512,41 kuna. Najskuplja je pak bila ponuda M-P-Betona d.o.o. iz Solina sa iznosom 28.403.819,89 kuna.


Pomoć ministarstava
Kako bi pokazali kolika im je želja da Centar za osobe s intelektualnim poteškoćama konačno otvori svoja vrata, uz pročelnike nadležnih odjela te udruga za autizam i Down sindrom, na potpisivanje ugovora pozvana je i državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Marija Pletikosa.
Dukić je tada iznio najnoviju situaciju oko ovog projekta ističući kako je »dokumentacija opsežna, rokovi kratki, a iznos popriličan, 19 milijuna kuna bez PDV-a«. I on, kao i njegovi prethodnici na čelu Grada, sve ovo vrijeme ne zaboravlja zahvaliti na financijskoj i svakoj drugoj podršci Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvu znanosti i obrazovanja.
Naime, ovaj je projekt bio neizvediv bez pomoći obaju ministarstava s obzirom da se gradnja protegnula na već desetu godinu. Kao jedan od bitnijih argumenata za ovako dugo prolongiranje radova navodila sa gradnja sportske dvorane, odnosno novi standardi kojih je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u međuvremenu uvelo za bolju skrb o osobama sa poteškoćama u razvoju.


Ministarstvo tražilo izmjene projekta
Zbog tih se izmjena projekt u jednom dijelu čak morao mijenjati upravo na interevecniju Ministarstva koje je od Grada Zadra zatražilo preinaku vezanu za broj prostorija Centra. Riječ je o dvorani koja prvim projektom nije bila predviđena, ali su sve druge prostorije ostale iste: škola i vrtić za djecu s posebnim potrebama te prostorije za odrasle štićenike.
No, dovršetak radova oduljio se i zbog produljenja rokova natječaja do čega je došlo čak dvaput, i to zbog upita zainteresiranih izvođača kojima je Grad dao najprije 15, potom deset dana za što kvalitetniju pripremu ponuda s ciljem da natječajni postupak bude što transparentniji.
Najnoviji je stoga plan da korisnici Centra na površini od oko 7.000 metara četvornih dobiju različite socijalne usluge, počev od onih za mališane vrtića Latica, do učenika Osnovne škole Voštarnica i štićenika udruge Svjetlo koja okuplja odrasle osobe s menetalnim poteškoćama. No, Mocire će organizirati i radne aktivnosti, osobito zapošljavanja odraslih korisnika, što se dosad pokazalo izvrsnom praksom. Planira se i suradnju s organizacijama civilnog društva kako bi se njihovi korisnici što bolje integrirali u društvo.