Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Marko Vučetić kažnjen s 300 kuna

17.12.2019. 15:15


Sabor RH objavio je najnoviji popis zastupnika novčano sankcioniranih zbog neopravdanog izostanka sa sjednica u studenom. Među njima je i nezavisni zastupnik iz Zadra, Marko Vučetić, koji je iz Sabora izostao 27. i 29. studenog, a svoj nedolazak nije opravdao. No, dobra je vijest da je on jedini od svih zadarskih zastupnika koji su neopravdano izostali.
Sabor je stoga svojom »Odlukom o umanjenju zastupničkog paušala zbog neopravdanog izostanka«, između svega trojice zastupnika koji nisu opravdali izostanak, sankciju izrekao i Marku Vučetiću. A ona iznosi 300 kuna od ukupnog zastupničkog paušala od 1500 kuna.
No, kako smo i dosad napomenuli pišući o njegovim dosadašnjim izostancima, ovdje ipak treba napraviti distinkciju Vučetićevih izostanaka s onima drugih zastupnika, s obzirom da je zapravo zastupnik volonter. Naime, Vučetić prima plaću na zadarskom Sveučilištu jer mu je njegova znanstvena karijera važnija od političke te za rad u Saboru ne prima plaću.
Kada mu se obaveze na Sveučilištu podudaraju s ovima u Saboru, Vučetić izostaje sa sjednica, ali je zanimljivo da za svoje izostanke ne traži potvrdu koja mu omogućuje da ne ostane bez dijela mjesečnog paušala.


»Za izostanke sa sjednica Sabora zbog obveza na Sveučilištu bih mogao tražiti potvrdu o opravdanom izostanku, ali to ne želim jer su u pitanju sastanci, pa opravdanje tražim jedino kada je riječ o predavanjima ili sastancima za koje imam poziv
Marko Vučetić


– Za njih bih mogao tražiti potvrdu o opravdanom izostanku, ali to ne želim jer su u pitanju sastanci, pa opravdanje tražim jedino kada je riječ o predavanjima ili sastancima za koje imam poziv, pojasnio je Vučetić koji pak smatra da su novčane kazne male te da se izriču više kao nekakva populistička mjera.
Naime, postoje točno određene okolnosti kojima zastupnik može opravdati svoj izostanak, a Zakon o pravima i dužnostima zastupnika u Saboru navodi sljedeće: bolest koju je zastupnik dužan opravdati liječničkom potvrdom, smrtni slučaj u obitelji, sudski poziv, prisustvovanje društveno-političkim, gospodarskim, znanstvenim, kultrunim i drugim skupovima, konferencijama, manifestacijama i svečanostima na koje je zastupnik pozvan.
Zanimljivo je da, u dvije godine otkako je uvedeno novčano kažnjavanje zastupnika, nije bilo jednog jedinog mjeseca, a da netko od zastupnika nije sankcioniran zbog neopravdanog izostanka. Kako kaže i sam Vučetić, kazne su očito preblage te u konačnici nemaju svoju svrhu.




Paušal umanjen trojici zastupnika
Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora je u svojoj odluci o umanjenju zastupničkog paušala zbog neopravdanog izostanka sa sjednica u studenom, osim Vučetića naveo samo još dvojicu zastupnika, Lovru Kuščevića i Ivana Kirina. Kuščević je uzostao sa sjednica 6. i 7. studenog, pa mu je oaušal umanjen za 300 kuna, a Kirin sa sjednice 12. studenoga, tako da je ostao bez 150 kuna.