Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Preko slika iz Nobilovih »Krajolika« do dodatnih sredstva za linearni akcelerator

16.12.2019. 16:13


Liga protiv raka Zadar večeras organizira još jednu od svojih brojnih humanitarnih akcija kojima se prikupljaju sredstva za kupovinu linearnog akceleratora kako bi se ovim vrijednim i skupim uređajem u Općoj bolnici Zadar objedinilo onkološko liječenje, odnosno omogućila radioterapija oboljelima od malignih bolesti.
Tako će danas s početkom u 18 sati u Gradskoj loži biti otvorena prodajna izložba slika pod nazivom »Krajolici« suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog slikara Stipe Nobila, a sredstva od prodaje bit će pridodana iznosu koji je zadarska Liga do sada već prikupila za kupovinu uređaja za zračenje. Sa samom izložbom, kao i slikarom koji ovom prigodom ustupa svoja originalna djela po vrlo povoljnim cijenama javnost je na jučerašnjoj konferenciji za medije upoznala članica Predsjedništva Lige Mirka Batur.


Motivi vinograda i maslinika
Ona je podsjetila da je Stipe Nobilo u sklopu Liginih humanitarnih izložbi već gostovao u Zadru u svibnju ove godine, no zbog vrlo visokih cijena umjetničkih djela ovog renomiranog slikara mnogi Zadrani nisu bili u mogućnosti kupiti sliku.
– Na ovoj drugoj prodajnoj izložbi Nobilo će ustupiti 25 svojih originalnih djela, s motivima pejzaža, po cijeni od 3.800 do 5.800 kuna, što je za slikara njegove klase iznimno niska cijena, te mu se i ovim putem zahvaljujemo, kazala je Mirka Batur, navodeći neke osnovne informacije o autoru večerašnje izložbe.
Stipe Nobilo rođen je 1945. godine u Lumbardi na otoku Korčuli. Pedagošku akademiju, likovni smjer, završio je u Splitu, u klasi prof. Ante Kaštelančića, a diplomirao je 1971. pri zagrebačkoj ALU, u klasi prof. Šime Perića. Prvu je samostalnu izložbu priredio još 1976. godine u Zagrebu.


»Na ovoj drugoj prodajnoj izložbi Nobilo će ustupiti 25 svojih originalnih djela, s motivima pejzaža, po cijeni od 3.800 do 5.800 kuna, što je za slikara njegove klase iznimno niska cijena, te mu se i ovim putem zahvaljujemo«
Mirka BATUR




Njegova nadahnuta umjetnička djela često prikazuju mediteransko-korčulansko-lumbardski krajobraz gdje su u prvom planu vinogradi i maslinici.
Nobilova izložba već je deveta izložba koju Liga protiv raka Zadar organizira posljednjih par godina s istim ciljem – prikupljanja novca za kupovinu uređaja za zračenje, omogućavajući tako zadarskim ljubiteljima likovne umjetnosti da po povoljnim cijenama kupe slikarska djela poznatih umjetnika – svojih suvremenika i ujedno pridonesu humanom cilju.
– Trudimo se da u Zadar dovedemo najcjenjenije slikarske umjetnike i u tome, kao i u organizaciji ostalih humanitarnih akcija, ćemo ustrajati sve do konačnog cilja – kupovine ovog toliko potrebnog uređaja. Usudila bih se reći da je riječ o najvažnijem zadarskom projektu posljednjih godina jer bolesnici najbolje znaju koliko je teško na terapiju zračenjem odlaziti u druge gradove, istaknula je Mirka Batur.


Liga trenutačno raspolaže s tri milijuna kuna
Podsjetimo, da je zadarski gradonačelnik Branko Dukić, koji je i predsjednik Lige protiv raka Zadar u više navrata najavio i aktivno uključenje Grada Zadra u kupovinu linearnog akceleratora.
Na računu zadarske Lige do sada je prikupljeno milijun i 760 tisuća kuna, s time da Liga raspolaže i sa stanom koji je ovoj aktivnoj humanitarnoj udruzi oporučno ostavio bračni par Švelec, a čija je prodajna vrijednost procijenjena na oko milijun i 100 tisuća kuna, što znači da se iznos s kojim Liga trenutačno raspolože približio iznosu od tri milijuna kuna.
U sklopu prodajnih slikarskih izložbi u Zadru su do sada gostovali brojni veliki umjetnici poput Dimitrija Popovića koji je izložbu imao dva puta, Zvonimira Mihanovića, do Petra Parca Dalmate, dr. Stipana Kujundžića, Duška Šibla i drugih, a tri dosadašnje izložbe održane su pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.
Za svibanj 2020. Mirka Batur je najavila već dogovorenu izložbu Ivice Propadala koja bi se iz Muzeja Mimara, gdje je trenutačno izložena, preselila na neko vrijeme u zadarsku Gradsku ložu.
Izložba Stipe Nobila bit će u Gradskoj loži otvorena do 7. siječnja 2020., a svi koji su u financijskoj mogućnosti imaju priliku u vrijeme Adventa i kao božićni dar kupiti neko od vrijednih izloženih djela.