Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Marituna izlazi na Mediteran

Autor:

16.01.2009. 23:00
Marituna izlazi na Mediteran


Mingo je jedan od najvećih hrvatskih tunolovaca, s preko četrdeset i jedan metar. Vjerojatno ćemo s njime izaći na Mediteran u zajednici s drugim ribarskim organizacijama iz Hrvatske i s Mediterana, odnosno s flotama iz Italije, Španjolske i Francuske, kaže direktor Maritune Božo Jusup
Direktor Maritune Božo Jusup ocjenjuje prošlu godinu uspješnom. Prošlu godinu zatvorili su s kapacitetom na farmi od 750 tona plavorepe tune. Od te količine sada izvoze između 450 i 500 tona. Ostala riba koja je neisplative veličine za prodaju ostaje na daljnjem uzgoju za sljedeću izlovnu sezonu.
Reakcija cijene na količinu
– Financijski gledano količina tune koju izvozimo jamči normalnu profitabilnost firme, ali ne i neku veliku zaradu. O visokom profitu teško se može govoriti iz razloga što svjetska ekonomska kriza ima velikog odraza i na ovaj segment našeg poslovanja. Cijena na tržištu tune u svježem i smrznutom stanju u Japanu jako je niska. Mi očekujemo da bi se tržište trebalo pokrenuti. S našim partnerima smo dogovorili da se dio ribe daje na takozvanu konsignacijsku prodaju, što znači da se izlaže na prodaju kada za to bude najpovoljnije vrijeme, a dio smo prodali po fiksnim cijenama. Očekujemo da će prosječna cijena za nas biti srednje povoljna, kaže Jusup.
Tržišnu cijenu plavorepe tune i ostale ribe iz porodice tune regulira Japan. Oni su gospodari na tržištu, opskrbljuju sve ostale dijelove svijeta. Sam Mitsubishi, koji otkupljuje tunu od hrvatskih uzgajivača, u ovom biznisu ima negdje 60.000 zaposlenih. Za očekivati je da će količina plavorepe tune na tržištu biti sve manja s obzirom na mjere ICAT-a o smanjenju izlovnih kvota na Mediteranu. S druge strane, potražnja na svjetskom tržištu za ovom delicijom je sve veća i veća.
– Mi vjerujemo da će tržišna cijena na japanskim burzama reagirati na smanjene količine, kao i da će nakon vrhunca krize koji se očekuje iduće mjesece početi lagani uspon. Ako ovu ribolovnu sezonu napunimo farmu istim količinama kao i lani, onda će naše poslovanje u ovom segmentu biti profitabilnije.
Tunolovac Mingo
Marituna 2007. godine sa svojom flotom, brodovima Molo, Marituna i Mingo, nije sudjelovala u lovu tune jer su ti brodovi bili u rekonstrukciji. Molo i Marituna su rekonstruirani i u 2008. sudjelovali su u tunolovu na Jadranu i postigli zavidne rezultate. U ovoj tvrtki se hvale kako su sada njihovi brodovi najbolji za tunolov na našem dijelu Jadranu. Brod Mingo je još u rekonstrukciji koja će biti gotova do 15. travnja, kada počinje ovogodišnja sezona lova na tune.
– Mingo je jedan od najvećih hrvatskih tunolovaca, s preko četrdeset i jedan metar. Vjerojatno ćemo s njime izaći na Mediteran u zajednici s drugim ribarskim organizacijama iz Hrvatske i s Mediterana, odnosno s flotama iz Italije, Španjolske i Francuske.


 OSIGURANJE NIKAD NE POKRIVA ŠTETU


Pomor tune koji je zbog orkanskog juga pogodio Jadrantunu tragični je primjer koji svjedoči koji sve rizici prate posao uzgoja tune.
– Naša sreća je da se nama nikada nije dogodila ovako velika šteta kao Jadrantuni. Njima se dogodilo da su sav trud i sredstva otiša u nepovrat. Mi smo, također, imali strah od šteta kada je puhalo jugo, ali naša sidra su izdržala. Sva naša poslovanja su osigurana i reosigurana, međutim, koliko god da se vi osigurate, nikad osigurana svota neće pokriti stvarnu štetu, kaže Božo Jusup.