Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Optuženikova majka: “To nije bio Marko, to je bila droga”

Autor: Minja Gugić

16.01.2009. 23:00
Optuženikova majka: “To nije bio Marko, to je bila droga”

Foto: Filip BRALA



Svjedočili su majka i otac optuženog mladića koji gotovo cijelo vrijeme nisu prestajali plakati. Rekli su da su primijetili promjene u ponašanju njihova sina, ali oni malo znaju o drogi i to su pripisivali pokojem pivu više


Jako me boli. To nije učinio naš Marko. To je bio netko drugi. Naš je sin uvijek bio dobar, poslušan, plemenit i to čak toliko da su ga u srednjoj školi kolege znali zadirkivati jer je uvijek i u svakom trenutku svima rado pomagao. On je to počinio pod utjecajem droge. Mi smo primijetili da se s njim posljednje vrijeme nešto događa, primijetili smo promjene u njegovu ponašanju. Ali, moj suprug i ja malo znamo o drogi. Nismo mislili da je to uzrok. Mislili smo da je alkohol, da je možda popio koje pivo više pa je zbog toga šutljiv, povučen i nekako zbunjen – svjedočila je jučer gotovo neprestano plačući Vesna Knežević, majka 20-godišnjeg Marka koji je optužen zbog razbojstva i pokušaja teškog ubojstva iz koristoljublja prodavačice trgovine “Pijor”.
Slušajući majku i osjećajući njezinu duboku bol i potresenost, Marko je cijelo vrijeme trajanja rasprave plakao ispod glasa držeći glavu među nogama i niti jednom je nije podigao.
Njegova je majka još detaljno ispričala što se događalo toga dana kad je Marko uhićen kao i dan ranije.
– Toga smo dana išli u grad jer se Marku pokvario motocikl pa sam ga odvezla kod mehaničara. Vratio se oko ručka i izgledao mi je nakako čudno, kao da je pijan. Ponašanje mu nije bilo baš normalno, jedva je htio nešto ručati. Otišao je u svoju sobu, a negdje između 16 i 17 sati otišao je motorom negdje vani. Vratio se oko 20 sati i samo je šutio, izgledao je nekako izgubljeno. Izgledao mi je nekako loše, ružno – prepričavala je Vesna Knežević.
Markovo čudno ponašanje
Sutradan, prema njezinoj priči, Marko je i dalje bio čudan, a nakon ručka u obiteljsku kuću Kneževićevih u Slivnici banula je policija.
– Pitali su nas za Markov motocikl. Prvo su nam pojasnili da je netko na takvom motociklu skrivio prometnu nesreću i otišli su vrlo brzo da bi se vratili nakon svega pet minuta i odvezli Markov motocikl. Kad se Marko vratio kući i saznao da je bila policija i uzela mu motor, počeo je jako plakati, tresti se, spominjao je neke dugove, ponavljao je da je napravio neko “s…”, govorio je o nekim novcima i stalno je ponavljao da mu prijete da će doći i ubiti i njega i nas. Muž i ja smo ga pokušavali smiriti i shvatiti o čemu se radi, no nismo uspjeli. Zvali smo policiju, sve im ispričali i obećali da ćemo Marka mi sutradan dovesti – i dalje je plačući svjedočila Markova majka.
No, policajaci su dan kasnije ipak došli sami, obavili pretres kuće i odveli Marka.
– Poslali smo pismo isprike nesretnoj prodavačici. Bili smo i do nje i od srca se ispričali. Svkog dana molim Boga da joj da snage da oprosti Marku, jer on je stvarno dobar i plemenit. To nije bio on, to je bila droga – ponovila je Vesna Knežević.
Prije nje je svjedočio i njegov otac Davor koji je duboko potresen, ispričao identičnu priču.
Ključna snimka nadzornih kamera?
Nakon toga predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman sljedeću je raspravu zakazao za sredinu veljače ove godine, kada bi se trebala pregledati snimka nadzornih kamera iz trgovine i kada bi svoje mišljenje o optuženom Marku Kneževiću trebala dati sudska vještakinja psihijatrijske struke dr. Vera Klarić.
Knežević je, podsjećamo, početkom srpnja prošle godine, maskiran i naoružan nožem ušao u trgovinu “Pijor” koja se nalazi u blizini Vatrogasnog doma u Zadru i teško ozlijedio nožem u predjelu grkljana 31-godišnju prodavačicu Krajnu Krajnović koja je na prošloj raspravi i svjedočila.
Knežević ju je nožem razrezao po vratu i teško ozlijedio štitnjaču, udarcem nogom slomio joj je nos, a nesretna mlada žena zadobila je i više hematoma po cijelom tijelu.
Sve se završilo sretno i bez većih posljedica, samo zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji, ali je 31-godišnja prodavačica ipak nekoliko dana bila hospitalizirana na Odjelu otorinolaringologije zadarske Opće bolnice, no posljedice pretrpljenog straha i šoka osjeća još i danas.
Nakon što ju je teško ozlijedio, Knežević je pokupio sav novac koji je našao u blagajni, a riječ je o oko dvije tisuće kuna i pobjegao. No, nije daleko odmaknuo jer su policajci munjevitom akcijom blokirali cijelu četvrt i ubrzo ga uhvatili, priveli u policijsku postaju na krim obradu te je potom priveden i istražnom sucu koji ga je pritvorio.
Knežević se pred sucem, kao i u policiji tijekom krim obrade branio šutnjom, međutim, policajci su ga povezali s pljačkom vještačenjem krvi i košulje koju je imao na sebi. “Krunski” dokaz da je upravo on brutalni razbojnik je snimka samog čina razbojstva i napada na prodavačicu koju je zabilježila nadzorna kamera u trgovini.
Knežević je, inače, od ranije poznat policiji zbog zlouporabe droge, a ovu je pljačku počinio samo 20-ak dana nakon što je pušten iz Zavoda za preodgoj maloljetnika u Turopolju, jer mu je izrečena odgojna mjera zbog niza razbojstava.
No, o tome na jučerašnjoj raspravi nije bilo riječi.