Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pašmanci kasne na posao!

Autor: Dragana Glavočić

16.01.2009. 23:00
Pašmanci kasne na posao!

Foto: Vedran SITNICA



Svako pomicanje brodske linije prije 6.20 sati prouzročit će nove nezadovoljne otočane. U prvom redu mislim na učenike i njihove roditelje koji bi zasigurno negodovali zbog preranog dolaska u Zadar i zadržavanja po gradskim ulicama, istaknuo je tkonski načelnik Danijel Katičin


Od 7. siječnja ove godine službeno je zatvoren most preko kanala Mali Ždrelac, a istovremeno su uvedene dvije brodske linije Ždrelac – Zadar i Ždrelac – Ždrelašćica. Nedavno nas je kontaktirao stanovnik otoka Pašmana koji se žali na prvu jutarnju liniju za Zadar koja kreće u 6.20 sati.
Brzina broda
– Kako sam doznao u natječaju Agencije za obalni linijski pomorski promet uvjet za dobivanje koncesije na ovoj brodskoj liniji bio je da brod vozi brzinom 12 čvorova na sat. Brod “Zlatni žal” vozio je 8,4 čvorova na sat, što bi značilo da je na zadarsku rivu pristao u 7.10 sati. Nakon tog broda počela je prometovati “Angelina” koja vozi 40 minuta spomenutu relaciju i u Zadar stiže točno u 7 sati. Zbog takve situacije radnici koji svakodnevno putuju u Zadar s otoka Pašmana i čiji posao počinje u 7 sati u nemogućnosti su doći na vrijeme na posao, objasnio je ogorčeni otočanin, dodavši da stanovnici Pašmana traže da brod isplovi iz Ždrelca u 6.10 sati i da vozi brzinom od 12 čvorova na sat.
Zatvaranjem mosta uvedena su dva dodatna putovanja na trajektnoj liniji Biograd – Tkon.
– I s tom brodskom linijom imamo problema. Naime, prvi trajekt iz Tkona za Biograd isplovljava u 5.30 sati, a autobus za Zadar kreće u 5.50 sati. Zapuše li malo bure ili juga trajekt kasni, a radnici ne mogu stići na autobus za Zadar. Tako da se problemi s odlaskom na posao nastavljaju, kazao je ogorčeni otočanin.
Učenici i radnici
U razgovoru s načelnikom Općine Tkon Danijelom Katičinom doznajemo da su mještani obavijestili lokalnu vlast o problemima s brodskom linijom Ždrelac-Zadar te su uputili dopis Agenciji za obalni linijski pomorski promet i Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zadru.
– U odgovoru koji smo dobili od Ivana Franičevića, ravnatelja Agencije za obalni linijski pomorski promet, stoji da je nemoguće prvu brodsku liniju iz Ždrelca za Zadar premjestiti u 6.10 sati kad se zna da brodsku liniju u 6.20 koriste učenici koji odlaze na nastavu u Zadar. S druge strane, brod koji prometuje na spornoj relaciji nije u mogućnosti odvesti putnike u 6.10 sati u Zadar, vratiti se u Ždrelac i odvesti učenike do 7.30 sati kako bi stigli na nastavu, pojasnio je načelnik Katičin, dodavši da se Franičević žalio na konstantne pritiske koje otočani vrše na Agenciju zbog rasporeda brodskih linija.
– Svako pomicanje brodske linije prije 6.20 sati prouzročit će nove nezadovoljne otočane. U prvom redu mislim na učenike i njihove roditelje koji bi zasigurno negodovali zbog preranog dolaska u Zadar i zadržavanja po gradskim ulicama. Općina Tkon trudit će se da razdoblje od šest mjeseci, koliko dugo most bude zatvoren za promet, prođe što bezbolnije, istaknuo je Katičin.
No, ogorčeni žitelji otoka Pašmana kažu da učenici imaju mogućnost izbora između putovanja u Zadar brodom iz Ždrelca ili trajektom iz Preka, ali ne i radnici.