Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dragan Brzoja gost na novom albumu Tomislava Golubana

Autor: Velimir Brkić

16.01.2010. 23:00
Dragan Brzoja gost na novom albumu Tomislava Golubana

Foto: Velimir BRKIĆ



U zagrebačkom klubu Sax održana je promocija novog, trećeg po redu, studijskog albuma “Zagorje Blues” usnoharmonikaša Tomislava Golubana i njegovog pratećeg sastava Little Pigeon’s ForHill Blues. Svojevrsna je to točka na “i” jedne za Golubana odlične godine okrunjene nagradama Status, Porin i Fender Mega muzika/Hohner te nastupima na dva mega blues festivala u Americi i Norveškoj.
Album “Zagorje Blues” sadrži 14 pjesama. Desetu po redu, pjesmu za tancanje “Cvitara blues” ufolklorio je Dragan Brzoja, predsjednik KUD-a Nadin iz Nadina. Spajajući naizgled nespojivo Brzoja je sa svojom cvitarom bio i glazbeni gost na albumu Tomislava Golubana, svojevrsnog kuma spektakularne etno-glazbene manifestacije “Cvitarijada od Nina do Knina” koja se već treću godinu, prve subote u mjesecu siječnju, održava u Nadinu. Premijera skladbe “Cvitara blues” održana je upravo prije dva tjedna u Nadinu.
 Little Pigen’s ForHill Blues u Sax je nastupio u proširenom sastavu: na bubnjevima Mihael Vlah iz Velike Gorice, električni klavir Darko Aljinović File iz Splita te Tomi Novak iz Prečkog na bas gitari, plus kao prateći vokali djevojke koje je Goluban otkrio u zabočkom Crkvenom zboru: Martina Rubil, Ana Mikulec i Marija Sente.
Osim Dragana Brzoje njima su se tijekom večeri u različitim skladbama pridružiti brojni gosti – Kvartet Gubec, Gordana i Miroslav Evačić, Lidija Bajuk, Adam Končić, Davor Rodik, Nebojša Buhin i Zoran Haraminčić.
Sam CD je popraćen bogatom knjižicom koja na 24 stranice govori o nastanku, inspiraciji ili pak o povijesnoj važnosti pojedinih skladbi. Novi Golubanov album i njegov strasni spoj Zagorja i Bluesa zvuče snažno, iskreno i nepretenciozno. Vještina kojom je američku korijensku glazbu Goluban prilagodio zagorskim bregima i pripadajućoj životnoj filozofiji te još više kako je tradicionalne zagorske popevke i cjelokupnu zagorsku ikonografiju transponirao u blues – upravo je nevjerojatna.
Osim što je doživio ovacije od nazočne zagrebačke blues publike u klubu Sax, Dragan Brzoja se pridružio i proslavljenom hrvatskom skijašu i bluzeru Ivici Kosteliću koji je na prethodnom Golubanovom albumu surađivao na naslovnoj skladbi “Brzi vlak”.